Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
Grip benzeri diğer viral hastalıklarda olduğu gibi soğuğa bağlı olarak vücut direncinin düşmesiyle kış aylarında görülme sıklığı artar. Teşhisi zor olmayan bu hastalığın tedavisi de zor değildir. Farenjit, hastalığın seyrine göre akut ve kronik olarak sınıflandırılabilir.
Faranjit hastalarının çok sıcak veya çok soğuk gıda tüketiminden kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tür gıdalar boğazın tahriş olmasına neden olur. Ayrıca asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmesi de önerilen bir durum değildir. Asitli içecekler gibi asitli gıdalar da boğaz tahrişine neden olur.
Yüksek ateş, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, yutkunmada güçlük gibi şikâyetleri olan hastaların bir an önce doktora görünmesi gerekir. Çünkü farenjit ilerlerse hava yolunu tıkayabilir ya da boğaz arkasında apse oluşumuna sebep olabilir.
Boğaz ağrısı olarak da bilinen faranjit, sindirim kanalının, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan yutak bölgesinin iltihabıdır. Farenjit, boğazda kaşıntıya ve yutma güçlüğüne neden olur. Farenjiti geçirmede bol su içmek, tuzlu su gargarası ve ılık içecekler etkilidir.
İlgili 31 soru bulundu
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Kronik Farenjit Nedenleri:
Üst solunum yollarında enfeksiyon görülmesi sonucu oluşan burunda tıkanıklık durumu. Gıdaların aşırı sıcak veya aşırı soğuk olacak şekilde tüketilmesi. Kuru ve kirli havası olan ortamlarda zaman geçirilmesi. Dişlerde veya diş etlerinde enfeksiyon görülmesi.
Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
Farenjit tedavisi için öncelikle etkenin saptanması gerekir. Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici gibi başka ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Akut farenjitin viral mi bakteriyel mi olduğunun iyi ayırt edilmesi gerekmektedir.
Faranjit hastalığının en sık görülen belirtisi, boğazda kuruluk yanma ve batma hissi, boğaz ağrısı ve geniz akıntısıdır. Hastalık beraberinde, çoğu zaman yüksek ateş getirecektir. Ayrıca eklem ağrıları, yorgunluk ve halsizlik had safhada olur.
Faranjite; elma sirkesi, Acı Biber, Su Gargara, Bal,karaağaç, Meyan kökü, zencefil, Zerdeçal, Hatmi kökü, sarımsak çok iyi gelmektedir. Farenjit, bir enfeksiyon veya inflamasyondan kaynaklanan bir solunum hastalığıdır. Boğaz ağrısına neden olan farenjit akut veya kronik olabilir.
Farenjit hastalığı sıklıkla kış mevsimi ile birlikte kendini gösterir ve kişilerde ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikayetlere yol açar. Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır.
Farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka duvarının iltihabıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar, akut farenjit olarak tanımlanır. Daha hafif şikayetlere yol açan ancak daha uzun süren farenjit ise kronik farenjit olarak tanımlanabilir.
Hafif geçirilen farenjitte hastaların özellikle yutarken olan boğaz ağrısı, bazen kulak ağrısı, lenf bezlerinde büyüme ve ağrı, hafif ateş, boğazında kızarıklık ve şişlik olmaktadır.
Bu şikâyetler özellikle kronikleşmiş ise hastalarda ciddi endişeye yol açmaktadır. Oysa çok kaba bir genelleme yapmak gerekirse bu yakınmalar çoğu kez basit fiziksel, iltihabî, tümöral veya psikolojik sebeplere bağlıdır. En sık rastlanılan sebep farenjit denilen yutak bölgesinin iltihabi olaylarıdır.
BİSOLDUO® Action Sprey ağız ve boğazdaki kuru ve tahriş dokunun tedavisine yönelik bir ağız ve boğaz spreyidir. BİSOLDUO® ACTION SPREY akut farenjit ve/veya ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve ağrılı yutma gibi belirtilerini azaltmaktadır.
Gargara: Limon suyu ve demlenmiş ada çayı ile gargara yapmak hem diş eti çekilmesine hem de faranjite iyi gelmektedir.
Akut farenjitin bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan söz ettik. Eğer, bu rahatsızlık düzgün bir şekilde tedavi edilmezse; enfeksiyon, aşağıya iner ve larenjite döner. Daha ilerleyen süreçte ise bu kez akciğere kadar iner ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar.
Özellikle de boğazda yanma, akut faranjit belirtileri arasında en çok göze çarpan belirtidir. Akut faranjitte hasta bireyin boğazında kızarıklık olması, yutkunmada güçlük çekmesi ve ateşinin çıkması gibi etkiler birkaç gün sürer. Bu durum, yemek yemede zorlanma gibi olumsuzlukları da beraberinde getirebilir.
Enfeksiyondan bademciklerin etkilendiği duruma tonsilit adı verilirken boğazın etkilendiği duruma farenjit denir. Her ikisinin birlikte bulunduğu durum faringotonsillit olarak adlandırılmaktadır. Bu enfeksiyonlar hasta kişilerin başkalarıyla yakın teması sonucunda bulaşmaktadır.
Kişide ortaya çıkan hastalıklar bazen kısa süreli olarak kendini gösterirken bazen de daha uzun süreli olarak varlıklarını göstermektedir. Faranjit de bazı durumlarda vücutta uzun süreli olarak kalabilmektedir.
Farenjit akut ve kronik olarak iki türlüdür. Bu iki tür de birbirinden farklıdır. Çoğunlukla mikrobik veya kronik olarak ilerler.
Faranjit. Üst solunum yolu enfeksiyonları içerisinde en sık görülen faranjittir, bunun dışında bademcik enfeksiyonu, sinüzit farenjit sayılabilir. Bu hastalığın yol açtığı semptomlar boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma zorluğu, boğazda gıcıklanma hissi olur.
Farenjit belirtileri nelerdir? Akut farenjitin ana belirtisi boğaz ağrısıdır. Yüksek ateş, yutkunma zorluğu, geniz akıntısı, boğazda kızarıklık, baş ağrısı, eklem ağrıları, halsizlik, kas ağrıları, ses kısılması, öksürük ve lenf bezlerinin şişmesi, kulak ağrısı diğer belirtiler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri