Rousseau'nun; akli zaruretleri esas alan demokratik, liberal ve ferdiyetçi görüşleri benimseyip savunan bir IH.
Kanımızca, Rousseau'nun kuramına yönelik ilginin temelinde, liberal demokrasiye alternatif bulma güdüsü egemen olmuştur. Bu noktada, özellikle, yurttaşlığı “pozitif özgürlük anlayışı”na dayandıran ve genel iradeyi çoğunluğun iradesine indirgeyen çoğunlukçu demokrasi anlayışı etkili olmuştur.
Jean-Jacques Rousseau (UK /ˈruːsoʊ/, US /ruːˈsoʊ/; 28 Haziran 1712 - 2 Temmuz 1778), Cenevreli filozof, yazar ve besteciydi. Onun siyaset felsefesi, Avrupa'da Aydınlanma Çağı'nın ilerlemesinin yanı sıra Fransız Devrimi'nin yönlerini ve modern siyasi, ekonomik ve eğitim düşüncesinin gelişimini etkiledi.
Rousseau'nun sosyal sözleşme teorisiyle idealize ettiği devlet modelinde: İnsanlar doğa durumunda var olan hiçbir hak ve özgürlüğünden vazgeçmeden, doğa durumunda bulunan özgürlük ve eşitliği gerçek bir toplum sözleşmesiyle toplum durumunda da tesis ederek ideal bir yönetim şekli oluşturur.
fransiz ihtilali'nin fikir babalarından, büyük bir jakoben. daha çok insan ve toplum ilişkileri üzerine çalışmış,devletin eşitlik,özgürlük ve adaletin simgesi olması gerektiğine inanmış,ömrünün son 20 yılını fransada geçirmiş modern sosyalizm öncülerinden.
İlgili 28 soru bulundu
Rousseau, doğuştan hiç kimsenin köle olmadığı halde yeryüzünde tüm insanların köleleştirildikleri inancındadır. Onun amacı ise toplum sözleşmesine dayalı olarak herkesin eşit ve özgür yaşadığı bir toplum düzeni oluşturmaktır. O, insanlar arasında kaba kuvvete dayalı hiçbir hak ve yetkiyi meşru görmez.
Jean-Jacques Rousseau, 1762 tarihinde Toplumsal Sözleşme kitabıyla toplumsal sözleşme kuramını popüler bağımsızlık üzerine kurmuştur.
Rousseau'nun en önemli temsilcisi olduğu natüralist eğitim düşüncesi bu felsefi akımlar içerisinde önemli bir yer tutar. Natüralist eğitim doğayı esas alan ve insanın doğal gelişiminin bozulmamasını hedefleyen bir düşüncedir.
Jean-Jacques Rousseau, vurguladığı özgürlük ve eşitlik kavramlarıyla Mustafa Kemal Atatürk'ü etkilemiştir. Türk Devrimi ve demokrasisi kendine özgü bir nitelikte gelişmiştir. Gazi, okuduğu isimlerin eserlerinden etkilenen muazzam bir sentezcidir ve bunları Türk toplumunun değerlerine en uygun hale getirmiştir.
Toplum Sözleşmesi'nin amacı, tam da, bireylerin öylesi bir devlette neden özgür ve eşit kaldıklarını göstermektir. Böylece her üç yazar için, bireylerin hepsi doğa durumunda özgür ve eşittirler. Bütün bireyler, başkalarını öldürmek yoluyla dahil, kendilerini koruma hak ve araç- larına sahiptirler.
Yukarıda da incelediğimiz gibi, Rousseau'nun eğitim anlayışı beş temel prensibe dayanmaktadır; doğacılık, deneyimlemenin önemi, hümanizm, ölçülülük ve otonomi.
18. yüzyıl Aydınlanma felsefesinin Romantik filozofu Jean Jacques Rousseau (1712-1778) pek çok çalışmaya konu olmuştur.
Toplum Sözleşmesi ile birlikte az önce de değindiğimiz gibi her yurttaş kendini halkın iradesinin temsili olan genel iradenin altına koyar. Rousseau'ya göre bu genel irade aynı zamanda egemenliktir. Rousseau'ya göre devletin var olabilmesi ancak egemenliğin sağlanmasıyla mümkündür.
Klasik ve modern liberalizm
Klasik liberaller, bireysel özgürlük üzerine kurulu ve bu özgürlüklerin korunmasıyla sınırlandırılmış, topluma yüksek oranda avantaj sağlayacak bazı hizmetleri sunan bir devletin olması, geriye kalan bütün fonksiyonların düşürülerek serbest piyasa tarafından karşılanması gerektiğini savunur.
Özgürlük klasik liberallere göre temel ve en önemli insani değerdir. Liberalizm kısaca özgürlüğü esas alan bir ideoloji veya siyaset teorisidir. Özgürlük çok kullanılan ve değişik ideolojiler ve düşünce çizgileri tarafından savunulan bir değerdir.
Ekonomik liberaller genellikle, düşük vergiler, azaltılmış hükûmet harcamaları ve en aza indirilmiş hükûmet borçları gibi önlemler yoluyla kısıtlı bir maliye politikasını ve bütçelerin dengelenmesini savunan bir siyasi ve ekonomik felsefeye bağlı kalırlar.
Rousseau'da egemenlik ve genel irade, vatandaşların hür ve eşit varoluşunu sağlamayı hedefler. Rousseau'nun “toplumsal sözleşme” diye bilinen siyasal çözümünün gayesi özgürlük iken, bu özgürlüğe ulaşmanın aracı eşitliktir.
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), çalışmaları Aydınlanma hareketini hem öven ve hem de aydınlanmanın gelişmesine eleştiri getiren İsviçreli bir filozoftu.
Toplum Sözleşmesi yayınlandığı günden bu yana toplumsal yaşama dair temel eserlerden biri sayılmaktadır. Rousseau, ana babaların çocuklara karşı olan görevlerini anlattığı Emile'de sadece çocuk eğitimini ele almakla kalmamış, yaşadığı dönemin sosyal, siyasal ve dinsel kurumlarının da çarpıcı bir eleştirisini yapmıştır.
Felsefede natüralizm, her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.
mevcut olduğunu düşündüğünden dolayı eğitimin de doğal, özgür olmasını ve bu karakterde yurttaşlar yetiştirmesi gerektiğini savunur. Bu çalışmada Rousseau'nun natüralist eğitim anLayışı ele alınarak etkileri açıklanmaya çaLışılacaktır. nature. His thoughts on education form an important part ofhis philosophy.
Bu perspektifte öncelikle, devletin insan yapımı bir sözleşme neticesinde oluştuğunu insan doğasından yola çıkarak temellendiren toplumsal sözleşme teorisinin en önemli temsilcilerinden biri olan Jean- Jacques Rousseau'nun, kimliğine ve eserlerine kısa bir bakış sunulacaktır.
Kalvinist olarak doğmuş olan Rousseau genç bir adam olarak Katolikliğe dönmüş ve daha sonra da doğanın mükemmel düzeni ve uyumunun farkına varmasına bağlı olarak Tanrı'nın varlığının kanıtı olarak görmesinden dolayı “doğal din” taraftarı, vahye dayalı dini reddeden deist görüşleri benimsemiştir.
Thomas Hobbes'un Toplum Sözleşmesi Kuramı
17. yüzyıla egemen olan ve daha sonra sözleşme teorisi ilk kez Thomas Hobbes tarafından dile getirilmiş olup, Hobbes'tan sonra Locke ve Rousseau gibi filozoflar tarafından geliştirilmiştir.
M. Kemal Atatürk kayıtsız şartsız ifadesiyle ne kastedildiğini, Kayıtsız, şartsız tabiriyle belirtilen egemenliği, milletin üzerinde tutmak demek bu egemenliğin bir zerresini, sıfatı, ismi ne olursa olsun, hiçbir makama vermemek, verdirmemek demektir. şeklinde açıklamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri