Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.
Hardal acı ve keskin tadı ile bilinen lezzetli bir baharattır.
Patates kızartması da hardal sos ile çok güzel bir uyum sağlar. Sandviçlerde ve hamburgerlerde yaygın olarak kullanılır. Hint mutfağında ve vejetaryen menülerde sıklıkla kullanılır. Av etine çok iyi uyum sağlar.
Hardal türleri
Hardalın acılığı, üretiminde kullanılan tohuma bağlıdır. Ne kadar çok kahverengi hardal tohumu kullanılırsa, elde edilen hardal o kadar acı olur. Hardal bu bakımdan beş ana sınıfa ayrılır: hafif acı, orta acı, acı, çok acı ve tatlı.
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Tavşan, geyik, hamburger, taco, sandviç, sosis gibi et türleri ile de oldukça lezzetlidir. Hardalın et yemeklerinde kullanıldığı gibi sebze yemeklerinde de kullanılabilir. Patates, haşlanmış patates salatası, lahana, fasulye gibi yiyeceklerle beraber oldukça lezzetlidir.
Hardalın et yemeklerinde kullanıldığı gibi sebze yemeklerinde de tercih edilir. Kızarmış patates, haşlanmış patates salatası, lahana, fasulye gibi yiyeceklerle beraber oldukça lezzetlidir. Vejetaryen yemeklerle de tüketilen hardal Hint mutfağında da kullanılır.
Siyah hardal menstruasyon başlatabilir ve düşüğe sebep olabilir. Emzirirken de siyah hardal tüketilmesi önerilmez. Diyabet: Siyah hardal ilaç olarak kullanıldığında kan şekerinin aşırı düşmesine yol açabilir. Diyabet ilacı kullanıyorsanız siyah hardal tüketiminize dikkat etmelisiniz.
Hardal Soslu Makarna Tarifi Nasıl Yapılır? Makarnalar haşlanır süzülür soğumaya bırakılır. Bir kapta mayonez hardal ketçap rendelenmiş sarımsak nane ve tuz karıştırılır. İçine makarnalar da eklenip tekrar karıştırılır servis tabağına alınır.
Ketçap ve hardal gibi sosların kapakları açılmadığı takdirde son kullanım tarihinden sonra tüketilmeleri mümkündür. Açılmamış ketçap 6 ay, açılmamış hardal ise 1 yıl dayanabilir.
Tavuk etleri piştikten sonra üzerine 2 yemek kaşığı hardal ve 2 yemek kaşığı bal koyun. Orta kısık ateş üzerinde 2 dakika kadar sürekli karıştırarak, pişirin. Son olarak ballı hardallı tavuğun üzerine yarım paketten biraz fazla sıvı krema, damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin.
Hardal türlerinin çoğu Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişir. Hardalın beyaz hardal otu, sarı hardal otu, siyah hardal otu, yabanî hardal olmak üzere değişik türleri vardır.
Ayrıca düşük kalorili ve doymuş yağ içermeyen hardal kilo aldırmaz.
Bununla birlikte, yemeklere hardal eklemek gibi basit değişiklikler; yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırmaya ve göbek bölgesindeki yağların azalmasına yardımcı olabilir.
Hardal bitkisi Brassicaceae ailesine aittir. Kuru tohumları gıda işlemede kullanılan ana kısmıdır. Yaygın olan türleri; sarı hardal (Sinapsis alba), kahverengi hardal (Brassica juncea) ve siyah hardal (Brassica nigra)dır. Hardaldan elde edilen un, gıda işlemede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hardalın Kökleri
Antik bir sos ya da baharat olarak adlandırılabilir. Çıkış yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte kuzey yarıküredeki farklı taş devri yerleşimlerinde hardal tohumları bulundu. Hindistan'da M.Ö. 3000 yılı dolaylarında ekimi yapıldığı konusunda pek çok yemek tarihçisi hem fikir.
Cevap: Merhabalar, Evet, ürünlerin helal belgesi mevcuttur.
Hardal. Salsa. Tapenade. Etiketinde gluten içermez ifadesi yer alan tüm soslar.
Bir çay kaşığı Dijon hardal ortalama 5 kaloridir ve 120 miligram sodyum içerir. Bu da sarı hardala göre daha yüksek bir orandır. Yoğun sodyum oranı, ona benzersiz tadını verir. Sarı hardal yapımında kullanılan sirke yerine körük suyu ile elde edilir.
Oldukça acı ve keskin bir lezzete sahip olan hardal bitkisinin tohumlarının ezilmesi ile elde edilen hardal sirke, su ve tuz ile karıştırılarak lezzetlendirilir. Dijon hardalı ise sirke yerine koruk suyu ile tatlandırılan, dünyanın en popüler hardalları arasında yer almaktadır.
3) Bağırsak Tembelliğine Kesin Çözüm
Bağırsakları hareketlendiren hardal tohumu, bağırsakların kısa sürede rahatlamasını sağlayacaktır. Yemek sonrasında oluşan hazımsızlık gibi problemleri de yine hardal tohumu iyileştirebilir.
Gıda sektöründe az bir miktar hardal lezzeti artırmaktadır. Tohumu baharat şeklinde genellikle et yemeklerinde kullanılır. Et yemeklerinin yanı sıra turşu, salamura ve ızgara yemeklerinde lezzet artırıcı olarak kullanılan bir bitkidir. Yemek sektöründe lezzet artırıcı bitki kategorisinde tercih edilen bir bitkidir.
Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır. Baharat denilince akla ilk gelen mutfaklardan Hint mutfağında yeri ayrı olan hardal sosu, Akdeniz bölgesinde yetişen turpgiller ailesine mensup olan otlu bir bitkidir. Düzenli olarak ancak az miktarda hardal tüketmek hazmı kolaylaştırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri