Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?)
Cümle içerisinde dolaylı tümleci bulmak adına yüklem tespit edildikten sonra yükleme bazı sorular sorulur. Yükleme nerede, nereden ve nereye? Gibi sorular sorulur. Cümlede bu soruya cevap veren kelime dolaylı tümleçtir.
Dolaylı Tümleç, “-E, -dE, -dEn” eklerini alarak cümlenin, dolayısıyla yüklemin anlamını, “fiilin, çıkma (uzaklaşma), bulunma ve yönelme (yaklaşma) bakımlarından ilgili olduğu yer” yönünden tamamlayan öğedir. Yer tamlayıcısı da denir. Biz yazları köye gideriz; sahil lüksümüz yok bizim.
Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme "nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?" soruları sorulmaktadır. Bu sorular, zarf tümlecinin farklı alt bölümlerini gösterir. Genel olarak ise hepsi zarf tümlecidir. Zarf tümlecinin yeri cümle içinde değişebilir, sabit bir yeri yoktur.
Dolaylı tümleç, -e, -de, -den eklerini alarak bulunma, yönelme, belirtme ve çıkma yönlerinden fiili tamamlamaktadır. -e, -de, -den ekleri ayrı olarak da kullanılabilmektedir. Dolaylı tümleç, yükleme sorulan nereye?, nerede?, nereden?, kime?, kimde?, neye?, nede?, neden?
İlgili 27 soru bulundu
Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim.
Yer tamlayıcısı “-e, -de, -den” ekleriyle oluşan sözcük veya sözcük gruplarıdır. Dolaylı tümleç, yükleme sorulan “kime, kimde, kimden; nereye, nerede, nereden; neye, neyde, neyden?” gibi sorularla bulunur. İsmin “-e, -de, -den” hâl eklerini alan her sözcük cümlede dolaylı tümleç görevinde bulunmaz.
Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde vb. soruların yanıtı niteliğindedir: "Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış." (eylemin zamanını belirtir)
Tümleç, cümlenin yüklemi hakkında detaylı bilgiler veren ögelerdir. Bir eylemin ne zaman, nerede, kiminle ya da ne için yapıldığına dair bilgi verir. Cümlede Tümleç Nasıl Bulunur? Cümlede yer alan tümleçleri bulmak için yükleme sorular sorulur.
Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Dolaylı tümleç; yüklemin anlamını yer, bulunma ve yönelme açısından tamamlayan ögedir. Genellikle -e, -de ve -den eklerinden birini alır ve yükleme sorulan "nereye, nerede, nereden; kime, kimde, kimden; neye, neyde ve neden" sorularının yanıtlarıdır.
Hal eki alarak cümlenin yüklemine etki eden dolaylı tümleç cümleye bulunma, ayrılma ya da yönelme anlamı katan kelime ya da kelime gruplarıdır. "-e, -de, -den" eklerinden herhangi birini almayan sözcük ya da söz öbekleri dolaylı tümleç olarak tanımlanamaz.
Özne ya da fâil, bir cümlede yüklem ile bildirilen işi, eylemi ya da oluşu yerine getiren veya yüklem vasıtasıyla hakkında bilgi verilen öğe. Özne yükleme sorulan "kim" ve "ne" soruları ile tespit edilir.
Özneyi bulduktan sonra, kimi ya da neyi sorusunu özne ve yüklemi birleştirip sorarak "belirtili nesne" ya da "belirtisiz nesne" ögelerini buluruz.
İşin, hareketin veya oluşun yapıldığı, edildiği yeri veya hareketin yönünü ifade eden isim türü kelimelerdir. Bulunma, ayrılma veya yönelme hali eklerinden birini alarak kullanılırlar.
Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
Zart Tümleci: Yükleme sorulan “ne zaman, nasıl, niçin, niye, neden, ne kadar, ne şekilde'' soruları ile bulunurlar.
Dolaylı tümleç; yüklemin anlamını yer, bulunma ve yönelme açısından tamamlayan ögedir. Genellikle -e, -de ve -den eklerinden birini alır ve yükleme sorulan "nereye, nerede, nereden; kime, kimde, kimden; neye, neyde ve neden" sorularının yanıtlarıdır.
Yüklem kendisine sorulan, “kim, ne” sorusuna özne; “kimi, neyi” sorusuna nesne: “nasıl, niçin, ne zaman, neyle, ne şekilde” vb. sorulara zarf tümleci; “kime, kimde, kimden, neye, nede, neden, nereye, nerede, nereden” . sorularına da dolaylı tümleç cevabı verir.
Yüklem Değiştir
Sonuna "-mak" mastar eki getirilebilir. Film çok güzeldi. cümlesindeki "güzeldi" yüklemi ise, isim soylu bir yüklemdir. Yüklem eğer bir isim ya da sıfat tamlaması, kalıplaşmış bir ifade, bir deyim ise bu tamlama, deyim bölünmemeli, bir bütün olarak yüklem kabul edilmelidir.
İlgeç (edat) tümleci cümlelerde bazı söz kalıpları halinde bulunmaktadır. Genellikle cümle içlerinde yüklemin sebebini ve vasıta nedenini ortaya koyar. Bu açıdan ilgeç (edat) tümleci cümlede bazı görevleri yerine getirir. Özellikle yükleme birliktelik ve vasıta gibi görevleri taşımakla sorumludur.
Nasıl, niçin, neden, niye, ne, ne zaman, ne kadar vs. sözcükler soru zarflarıdır. Bu soru sözcükleri mutlaka fiil ya da fiilimsiye soruluyor olmalıdır.
Bir tümlecin birden çok yüklem için ortak kullanımı mümkündür; ancak bu ortak tümleç yüklemlerden birine dahi uymazsa cümlede anlatım bozukluğu doğar. Tümleç yanlışlarını şu başlıklar altında inceleyebiliriz: a) Dolaylı Tümleç Eksikliği: Düşman kenti bombaladı; ama giremedi.
"İçeri girdi" cümlesindeki "içeri" kelimesi, zarf tümlecidir. Yön zarfıdır. Eğer kelime "içeriye" şeklinde kullanılsaydı, dolaylı tümleç olurdu.
Belirtisiz nesneyi bulmak için öncelikle yükleme ne, kim ve nere sorularını sormak gerekmektedir. Çünkü belirtisiz nesne belirtme hal eki olan "-i" ekini almamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri