- Kronik bronşiti önler. - Bağışıklık sistemini güçlendirir. - Ph seviyesini kontrol edip, yüksek miktarda kalsiyum içerdiğinden dişler için faydalıdır. - Kolesterol oranı düşük olup trans yağ asidi içermediğinden sağlıklı bir besindir.
Tüm süt ürünleri gibi çeçil peyniri de yüksek besin değeri sayesinde insan vücudu için birçok fayda sağlamaktadır. Çeçil peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan vitaminler ve mineraller sebebiyle insan vücudu için tam bir şifa deposudur.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Kahvaltı başta olmak üzere peynir her sofraya lezzet katan bir yiyecektir. Bunun dışında börek, makarna, omlet gibi farklı yemeklerle birlikte tüketilir.
100 GRAMINDA 140 KALORİ VAR
Çeçil peynir, yapımında daha çok yağsız inek sütü kullanıldığına değinen ve 100 gramda 140 kcal olduğuna vurgu yapan Özşahin, tuzunun ise oldukça az olduğunu ifade ederek, “Kilo problemi olanlar ile diyet yapanlar için ideal bir peynirdir” diyor.
Çeçil peyniri tava ya da fırında yapılan böreklerin içerisinde kullanılabilir. İçerisin dereotu ya da maydanoz kıyılarak ayrı bir lezzet verilerek lezzetli börekler elde edilebilir. Ev yapımı poğaçaların içerisinde de çeçil peyniri kullanılabilir, eriyerek kendisini belli eder ve ağızda güzel bir tat bırakır.
İlgili 21 soru bulundu
Çeçil peyniri satın alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Peynir buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, asla buzluk ya da derin dondurucuya yerleştirilmemelidir. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğu için diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Cevap: Merhabalar, Tuzsuz efendim taze yapimdir.
Ardahan ilimizde tuluma basılan organik çeçil peyniri birkaç ay beklediğinde yöremizin tabiriyle göğermeye yani küflenmeye başlar. Peynir küfünün tadı normal bir besin maddesindeki küf tadından farklıdır. Peynir küflendiğinde daha lezzetli olur.
Uzun yıllardır raflarda olan Üçgen peynir ve Krem peynir gibi çeşitler ise peynirden üretilen Eritme peynirlerine örnektir.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
FAZLA TÜKETİLEN PEYNİR YÜKSEK TANSİYONU TETİKLİYOR
Peynir, hücrelerdeki su dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum bakımından zengindir. Ancak çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona neden olabilir ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkilidir.
Ardahan Çeçil Peyniri, yağı alınmış sütten yapılan ve görüntü olarak iplik şeklinde olan bir peynirdir. Yağı alınan sütten yapıldığı için az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Peynir, laktoz içeren yüksek yağlı bir süt ürünüdür. Bazı insanlar vücudumuzda laktaz adı verilen bir enzimin eksikliğinden dolayı laktozu çok iyi sindiremez. Laktoz intoleransınız varsa ve bunu bilmiyorsanız, çok fazla peynir gaz, şişkinlik ve kabızlığa neden olabilir.
Kalsiyum deposu olduğu için ihtiyacı karşılar. Kemik sağlığı için birebirdir. Sindirim problemlerini çözer. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Kalsiyum İçeren Süt Ürünleri
Parmesan peyniri en fazla kalsiyum içeren peynirler arasındadır. 30 g için yaklaşık 331 mg kalsiyum içermektedir ve ortalama %33 oranında günlük ihtiyacı karşılamaktadır. Bir fincan (245 gram) sade yoğurt ise, günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %30'unu karşılamaktadır.
Özellikle kilo ile alınan taze civil peyniri, tuzlu suda salamura yöntemi ile saklanır ya da lor peynir ile karıştırılarak kutuların içine bastırılır ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edilebilir. Marketlerden küçük paketler halinde alınan civil peyniri ise buzdolabında kendi paketi içinde saklanmalıdır.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Yeşil küfü, peynirin telli yapısı ve tuzun baskınlığı ile yöre halkının damak tadına oldukça uygun bir peynirdir. Erzurum ve çevre illerinde üretilen taze Çeçil Peyniri deriye ya da bidonlara basılarak nemli ortamda göğerene kadar “yeşil rengini alana kadar” dinlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri