Bebeğin kolayca yemesi sağlanabilir. Pekmez, demir içeriği yönünden oldukça zengindir. Pekmez türleri arasından keçiboynuzu ve dut pekmezi 6 aydan sonra beslenme düzeninde bulundurulabilir. Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir.
Bebek Pekmezi Çeşitleri
Bebeklere üzüm pekmezi vererek vücuttaki potasyum ve kalsiyum oranını yükseltmiş olursunuz. Bebeklere dut pekmezi verecekseniz yine tercihiniz Aşçı Anne olsun.
6. ayda ek gıdaya başlayan bebeklere günde 1 tatlı kaşığı pekmez yedirilebilir. İlerleyen aylarda ise pekmez tüketimi 2 - 3 tatlı kaşığına kadar çıkarılabilir. Ancak bebeklere pekmez yoğurt gibi kalsiyum içeren besinlerle birlikte verilmemelidir.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu durum, bebeklerin anne sütünden uzaklaşmasına ve anne sütünden almaları gereken vitamin ve mineralleri alamamalarına neden olabiliyor.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Ayrıca 2 tatlı kaşığı dut pekmezi ve biraz karabiber karıştırılıp günde bir kez bebeklere verilmelidir. Bu karışım da bebeklerde meydana gelen kuru öksürüğü kısa sürede giderecektir.
Kansızlığa birebir olan keçiboynuzu pekmezi demir açısından oldukça zengin bir besindir.
DUT PEKMEZİ:
2 tatlı kaşığı dut pekmezinin içerisine bir miktar karabiber ekleyin ve günde 1 kaşık tüketin. Düzenli kullanımda 1-2 gün içinde öksürüğünüzü geçirecektir.
1) Kansızlığı Giderir
Evet, karadut pekmezi kırmızı kan hücrelerinin sayısını çoğaltır.
Yüksek enerji verici özelliğe sahip olan dut pekmezi halsizliğe, yorgunluğa ve kansızlığa iyi gelir. Karaciğer ve böbrekleri güçlendirici etkiye sahiptir ve basur, siyatik ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Antioksidan bileşik içeriği vücudun her daim diri ve genç kalmasını destekler.
Dut pekmezi iştah açıcı bir özelliğe sahip olmaktadır.
- Enerji verici özellikleri bulunur. Diğer pekmez türleriyle aynı oranda enerji verici özelliklere sahiptir. - Uyku bozukluklarının önüne geçer. Rahatlama sağlar.
Dut pekmezi astım, bronşit, karaciğer ve akciğer gibi önemli hastalıklara karşı koruma kalkanı gibidir. Öksürüğe çok iyi gelmesi ile bilinmektedir. Ayrıca ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarını da rahatlatmaktadır.
Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir. Çünkü süt ile verilen pekmez vücut tarafından iyi emilmez. C vitamini içeren bir meyve suyu ile birlikte pekmez verilebilir. Et, bebekler için çok önemli bir besin kaynağıdır.
Yoğurdun içeriğinde kalsiyum, pekmezde ise demir vardır. Kalsiyum, demir emilimini azaltır; ancak pekmezin içeriğindeki demirin vücuttaki emilimi yetersizdir. Bu yüzden bebeğinizin yoğurduna pekmez ilave edebilirsiniz.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Genellikle yöresel olarak tercih edilen pekmezler değişiklik göstermekle beraber keçiboynuzu, dut ve üzüm pekmezi en yaygın olanlardır. Pekmez içerdiği yüksek miktardaki şeker yüzünden fazla tüketildiğinde kilo aldıran bir besindir.
Dut pekmezinin insan sağlığına bir zararı bulunmaz ancak şeker oranı yüksek bir besin olduğu için diyabet ve şeker hassasiyeti olan kişiler tarafından tüketilmesinde dikkatli olunmalıdır. Dut pekmezinin cilt üzerinde olumlu etkileri bulunur.
İçinde barındırdığı C vitamini sayesinde soğuk algınlığı, grip ya da herhangi bir enfeksiyon hastalığına karşı koruma sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkisi yüksektir.
Öksüren bebeklerin olduğu ortamı sürekli havalandırmak ve ortamı nemli tutmak oldukça önemlidir. Ballı zencefil karışımı, pekmez karabiber karışımı, ıhlamur ya da karışık çaylar ile bebeğinizin boğazını yumuşatmanız ve öksürüğünün hafiflemesini sağlamanız da mümkündür.
*Dut pekmezi ile gargara yapılması durumunda ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkili olduğu söylenmektedir. *Sıklıkla rastlanan bir çocuk hastalığı olan pamukçuk hastalığına karşı yaygın olarak yine Dut Pekmezi kullanılmaktadır.
Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak dik yatmasını sağlayın. Sümüğün boğazından aşağılara kayarak tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz. Yüzükoyun veya yan yatırmak da tahrişi önler. Öksüren çocuğunuzun odasını sürekli nemli tutun.
“Çocuklara bir yaşından önce bal yerine kansızlığa karşı önemli, demir bakımından zengin olan pekmez yedirilebilir. Alyuvarların yapımı için demir büyük önem taşıyor. Demir yetersizliği ise kansızlığa neden oluyor. Pekmez hem kan yapıcı özelliği hem demirden zengin olması ve enerji kaynağı olması açısından önemli.
Şebinkarahisar Dut Pekmezi, Giresun İli Şebinkarahisar ilçesinde yoğun olarak yetişen ve yöreye özgün; Gölayağı, çiğitli ve balaban çeşitleri bulunan beyaz dutlardan elde edilir. Gölayağı olarak bilinen çeşit sofralık ve çemiç ( dut kurusu ) olarak tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri