Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi. Türkiye'de Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur olmak üzere yaklaşık 14 milyon emekli bulunuyor.
Haram olan promosyon parası sadaka olarak verilince karşı tarafa haram olmaz. KART PUANI İLE ALIŞVERİŞ Alışveriş yapılan kurum, kendi kâr payından hediye olarak puan verebilir. -Bankanın kazandığı faizden, kişinin kartına hediye diye verdiği puan kullanılamaz.
Emekli maaşı almak caizdir, bunu yukarıda izah ettik. Alın teri karışmayan her kazanç haram değildir. Mesela miras ve hediye, bir çalışmanın, alın terinin karşılığı değildir. Hediye de miras da caizdir.
Bilindiği üzere bankaların ekseri çoğunluğu faizle işlem yapmaktadır. Bu bakımdan banka promosyonları, faizle işlem yapılan bir kurumdan kişilere verildiği için uygun görülmemektedir.
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
İlgili 21 soru bulundu
DİYANET EĞER ŞUNU YAPARSANIZ CAİZDİR DEDİ!
Banka promosyonu almak caiz olmadığı gibi bankada bırakmak da uygun değildir. Bu nedenle bir hayır işi olarak ihtiyaç sahiplerine promosyonlar verilmeli ve bu yardımın karşılığında herhangi bir tazminat beklenmemelidir.
Bu bölümde çalışan kişinin çalışması karşısında aldığı ücret de caizdir. 29- Faizli bir muamelede fazlalığı ödeyen kâfir ise, onun malı muhterem değildir. İster banka yabancı olsun ister başka biri, bu durumda daha önce de belirtildiği gibi, bu fazlalığı almak Müslüman biri için caizdir.
Bir kişi maaşını, mesela katılım bankalarından alma imkânına sahip değilse -çalıştığı kurum o bankaları tercih ettiği için- faizci bankadan maaşını ilk imkânda çekecek. Aldığı promosyonu da -kendisi yoksul değilse- yoksullara veya hayır kurumlarına verecek. Bu nedenle yoksul olmayana veremez.
Emeklilik medeni bir haktır. Dini açıdan alışveriş ve yardımlaşma ile alakalı fıkhi kurallara aykırı bir uygulama içermediği müddetçe caizdir. -Bu çerçevede primleri yatırarak emekli olmakta bir beis yoktur. Emekli maaşı alınmasında da yine aynı çerçevede bir beis olmaz.
Özer, "Anlaşma neticesinde bankaların memurlara verdiği promosyon bilerek veya bilmeyerek de olsa maaşı yatırılan kişilerin parasıyla elde edildiğinden, bu parayı kişinin ne kendisi ne de anne, baba, eş ve çocukları kullanabilir.
İslam alimlerine göre, banka hesabına bağımsız olarak çalıştığı kurum veya şirketin anlaşması sonucunda yatırılan promosyonların kullanımı haram olabilir. Bunun yerine, ihtiyaç sahiplerine verilmesi veya insani yardım ve kamu yararına çalışmalar yapan kurumlara bağışlanması tavsiye edilir.
İkramiye işverence çoğu kez çeşitli objektif vesilelerle işçinin ücretine ek olarak verilen özel bir ücret türüdür. Bu ücret yılbaşı, bayram, doğum günü ikramiyesi gibi çeşitli vesilelerle işveren tarafından verilebilmektedir.
Emekli ikramiyesi, emekliye ayrılan kamu görevlilerine SGK tarafından ödenir. SGK daha sonra ödenen miktarı emeklinin çalıştığı kurumdan tahsil eder. İşçilerde ise, işçi SGK'dan emekli olduğunda ise işçiye kıdem tazminatını işvereni tarafından ödenir.
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
Arzu edilirse bu promosyonlar, sevap beklenmeden, fakirlere yada kamu yararına olan hayır kurumlarına verilebilir. Bu hayır kurumlarına kuran kursu, medrese ve cami dernekleri de dahildir.
Soru:Promosyon parası deprem bölgesine gönderilir mi? Cevap: Daha önce de beyan ettiğimiz gibi promosyon faiz gibidir. LAKİN DEPREMLE ZARURET hali oluştuğundan HARAM mübaha döner. AFAD gibi kuruluşların hesabına yatırarak PROMOSYONLARI kardeşlerimize MUTLAKA GÖNDERİN!
Sigorta akdi, güvence gibi objektif olmayan bir şeyin satışıdır. Sigorta ve özellikle hayat sigortasında takdir-i ilâhîye meydan okuma vardır. İslâm'ın yasakladığı bu unsurları taşıyan sigortanın da haram olması gerekir. Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir.
İşleri Yüksek Kurulu, sosyal sigortalar, karşılıklı sigortalar ve ticari sigortaların, İslam dinine uygun olduğuna karar verdi.
Belirli çocuk sayısının bulunması veya asgari ücretli kimselerden olmanız gibi, devletin yardım almak için koymuş olduğu şartlara hâiz iseniz, devletten gelen yardımı kabul etmenizde hiçbir sakınca yoktur. Bu konuda yasak olan; bu yardımları elde edebilmek için hileye başvurmanız veya yalan söylemenizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığının uzun süredir devam eden promosyon anlaşması nihayetlendi. Ziraat Katılım Bankası ile varılan anlaşmaya göre her bir Diyanet İşleri Başkanlığı personeline 10 bin 980 lira banka promostonu ve 1000 lirada para puan verilecek. Anlaşma 3 yıllık bir dönemi kapsıyor.
hüküm altına alınmıştır. Buna göre; - Kooperatif personelinin maaşlarının bankaya yatırılması işlemine bağlı olarak banka tarafından personelinize yapılacak promosyon ödemeleri KDV'ye tabi bulunmamaktadır.
Banka promosyonu, belirli süre içerisinde bankadan maaşların alınması ve karşılığında da bankanın yaptığı ödemelerdir. Belirli bir anlaşma çerçevesinde yapılır. Yapılan ödeme dışında maaş müşterilerine ücretsiz bir şekilde kredi kartı, havale ve eft yapma hakkı gibi haklar verilir.
Sual: Her türlü alışverişte, kredi kartı kullanmak caiz midir? Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz değildir.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri