Dolgu tedavisi uygulanan hastalar bu duruma 2-3 gün içerisinde alışırlar. Ancak 2-3 gün içerisinde dahi alışılmıyorsa diş hekimini bu konuda bilgilendirmekte fayda vardır. Dolgu tedavisi sonrasında sıcak ve soğuk hassasiyetinin yaşanması çok normaldir. Hatta bu hassasiyet durumu 2-3 hafta kadar sürebilir.
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa duyarlılık vardır. Derin dolgularda bu süre biraz daha uzayabilir ve doktorunuz sizi bu konuda uyaracaktır.
Dolgu sebebiyle ağrı oluştuğu zaman en kısa sürede bir diş hekimine gidilmelidir. Çünkü ağrının sebebi dişte daha büyük problemlere yol açabilir. Aynı zamanda dolguda oluşan boşluk veya hijyen kaynaklı bir problem o bölgede şiddetli ağrılara yol açabilmektedir.
Dolgu sonrası diş hassasiyeti gelişebilir. Ancak uzun süreli bir hassasiyet görülmesi hatalı diş dolgusuna işaret etmektedir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
“Dolgulu Diş Ağrısı İşlem Sonrası”
Bu ağrılar, dişte ve ağızda oluşan travmaya, yapılan işlemlerin yarattığı baskıya bağlı olabilir. Diş eti yüzeyindeki işleme bağlı yara vb. de bu ağrıya neden olabilir. Karanfil çiğnemek, tuzlu su ile gargara gibi yöntemler, iyileşme sürecinde yaşanacak ağrıyı hafifletir.
Dolgunun gereğinden yüksek yapılması, çürüğü derin bir dişe yapılan dolgu, dişin sinirlere çok yakın olduğu bir dolgu, sert yiyecek tüketmek, anestezi sonrasında iğne yerinin ağrıması, dolgunun diğer dişlere yapışmaması için kullanılan bazı aparatlar dolgu tedavisi sonrasında ağrıya neden olur.
Sinirlere çok yaklaşmış dolgularda bu tarz baskı ağrılarının geçmesi için 4-6 haftalık bir sürece ihtiyaç olabilmektedir. Bu süreçte baskı ağrısı gittikçe azalıp geçmiyorsa muhtemelen kanal tedavisi gerekecektir.
Dolgu sonrasında soğuk sıcak hassasiyeti ilk bir kaç hafta çok doğaldır. Çürük ve yapılan dolgu ne kadar derinse hassasiyet süresi de o kadar uzun olur. Hassasiyet dolgu altına yerleştirilen ilaçlar sayesinde her geçen gün kendi kendine azalır.
Dişlerin fırçalanabilmesi için dolgunun genel sertliğe ulaşma süreci tamamlanmış olması gerekmektedir. Dolgunun genel sertliğe ulaşması 24 saatte olur.
Dolgu uygulaması öncesi olduğu gibi, sonrasında da aspirin ve benzeri ilaçların 2 hafta süreyle kullanılmaması gerekmektedir. Dolgu uygulaması sonrası 1-2 saat süreyle dik pozisyonda kalınmalı, 24 saat süresince zorlayıcı egzersizlerden kaçınılmalıdır. Dolgu işleminin yapıldığı gün spor yapılmamalıdır.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Diş dolgusu yapıldıktan sonraki ilk 12 saat içerisinde gerek diş etinden gerekse operasyon yapılan dişten kaynaklanan ağrılar için hekim tarafından önerilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
Zonklayan diş ağrısı genellikle ağızda dişe bağlı bir enfeksiyon veya diş eti enfeksiyonu olduğunu gösterir. Çoğu durumda, bu bir çürük veya apse olacaktır. Bu nedenle zonklayan diş ağrıları dikkate alınmalıdır. Diş ağrısının geçici bir hassasiyet olduğuna inanan kişiler, diş hekimine gitmeyi geciktirebilir.
Bir günde kaç dişe dolgu yapılabilir? Bu konuda her hekimin bir uygulama şekli olabilir. Ancak genellikle bir gün içerisinde en fazla iki dişe dolgu yapılmaktadır. Tek dişin ortalama yarım saat sürdüğünü düşünürsek en doğrusu da bu şekilde yapmak olacaktır.
Dolgu sonrası dişlerde hassasiyet görülebilir. Bu doğal bir ağrıdır.. Çürük dişte dolgu ne kadar derin ise hassasiyet süresi de o kadar fazladır. Dolgu yapıldıktan sonra dişinizin bir ay süre ağrıması normaldir.
Geçici dolgu yapıldıktan sonra bir iki gün kadar diş hassasiyeti oluşabilmektedir. Bu sebeple, ilk günlerde çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Dolgu uygulamasının ardından yaşanabilecek ağrı ihtimallerine karşı, diş hekiminiz size ağrı kesici önerecektir.
Yüze dolgu kaç günde oturur? Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
İşlemin yapıldığı gün sonra itibariyle birkaç gün boyunca yüzüstü yada yan yatış pozisyonun dolgunun ezilmesine yol açarak verimliliğini etkileyebileceğini hastaya söylüyoruz. Bundan dolayı mümkün olduğu kadar sırt üstü yatmalarını önermekteyiz.
Dolgu tamamlandıktan sonra ilk birkaç hafta dolgu uygulanan dişin ağrıması, hassaslaşması ve sızlaması normal kabul edilmektedir. Çünkü çürük temizleme uygulaması esnasında, dişin damar sinir ağının mevcut olduğu pulpa bölümüne yaklaşılır.
Parol, diş ağrısını hafifletmek için kullanılabilen bir ağrı kesicidir. Ancak, diş ağrısını tamamen kesmeye yetmeyebilir ve kesin olarak diş ağrısına iyi geldiği söylenemez. Eğer diş ağrısı şiddetli ise, mutlaka bir diş hekimine başvurulması önemlidir.
Dolgu tedavisi sonrası oluşan diş hassasiyeti, çene ağrısı gibi bazı rahatsızlıklar oluşması normal bir durumdur. Ancak bu rahatsızlıklar kısa bir sürede kendiliğinden iyileşir. Bu rahatsızlıklar kendiliğinden geçmezse ve uzun zamandır devam ediyorsa diş hekiminize başvurabilirsiniz.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri