DİŞ TELİ ÇEŞİTLERİ (BRAKETLER, PLAKLAR) Diş tellerinin (braketlerin) dört farklı çeşidi mevcuttur: Metal braketler, estetik görünümlü şeffaf safir braketler, şeffaf düzeltici plaklar (Invisalign) ve dişin arkasına (lingual) takılan braketler diş teli çeşitleri olarak sayılabilir.
Ortodonti tedavilerinde en çok kullanılan diş teli çeşidi metal braket seçeneğidir. Diğer diş tellerine göre metal braketler daha sağlam yapıda ve daha uygun fiyattadır. Üstelik sağlam olmaları sebebi ile diş tedavilerini diğer diş tellerine göre daha kısa zamanda tamamlayabilirler.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Diş Teli sadece alt veya sadece üst çeneye takılabilir mi? Genellikle takılmaz. Ortodonti tedavilerinde çarpık dişler düzeltilirken çoğu zaman karşı çeneden, yani üst dişler düzeltilecekse alt dişlerden destek alınarak kuvvet uygulanır. Bunun için tüm çenede tel olması gerekir.
Şeffaf diş teli tedavi fiyatları tek çeneye uygulandığında 4.500₺ ile 7.000₺ , çift çeneye uygulandığında 6.000₺ ile 12.000₺ aralığında değişmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Yamuk dişlerin tel takmadan düzelmesinin tek yolu kesilerek kaplama yapılmasıdır. Ancak sağlıklı dişlerinizi kestirip farklı bir uygulamaya gerek kalmaksızın düzelmesini istiyorsanız, başvurabileceğiniz tek tedavi alternatifi tel tedavileridir.
Çok fazla eğrilik bulunmayan dişlerde lamine ya da bonding yöntemleriyle protetik tedavi uygulanır. Ancak dişlerde çok fazla eğrilik mevcutsa dişlere tel takılıp ortodonti tedavisi uygulanır.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir. Ortodontik tedavinin ilk başları dişlerin hızlıca düzeldiği seviyelenme aşamasıdır.
Hastanın hayatını etkileyebilecek derecede ağız içerisinde problem var ise; bu problemlerin diş teli ile tedavisini devlet üstlenmektedir. Doğum kaynaklı veya sonrasında gelişen sebepler ile diş teli kullanımı zorunlu hale gelmiş ise; devlet tedaviyi karşılamaktadır.
Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir. Bu oran da 2000-4000 TL arasında değişiklik gösterir.
Sorunlarınızın tespiti ve muayene bulgularına göre 18 yaş altı bireylerin ücretsiz diş teli tedavileri yapımı mümkündür. Ancak SGK tarafından karşılanan 18 yaş altı diş teli tedavileri sadece bu dönemi içermektedir. Yetişkin bir birey olarak bu imkandan yararlanamamaktasınız.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Diş teli takarken ya da takıldıktan sonra ağrı olması oldukça normal bir durumdur ve genellikle birkaç gün içinde azalır. Ancak, ağrı şiddetliyse veya uzun sürerse, Başakşehir Ortodontist hekimlerimize danışabilirsiniz.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Tek Bir Diş İçin Tel Takılır mı? Ortodonti tedavilerinde genel olarak tüm dişlere tedavi uygulanabilmektedir. Alt veya üst dişlere de uygulanabilir. Hatta tek dişe bile ortodontik tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.
Çarpık, yamuk diş tedavisinde ortodontinin yaşı yok!
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Yine yamuk veya çarpık olan dişlerin tedavisinde en çok tercih edilen ve önerilen yöntem diş teli tedavisidir. Diş yapısına göre farklı malzemelerden üretilebilen diş teller sayesinde dişlerde kalıcı bir düzen sağlanmış olur.
Hangi bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir? Eğer alt üst çene ilişkisinde ciddi bir bozukluk yoksa dişlerdeki mevcut eğrilikler her yaşta tedavi edilebilir. Bu tedavi için bir yaş sınırı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri