Kullanılmayan Odalardaki Petek Vanalarını Açıp Kullanmak. Konutunuz içinde kullanmadığınız odalarınız var ise petek vanalarını kapatmalı ve oda kapısını da her zaman kapalı tutmalısınız. Konutunuz zaten küçük ve bu şekilde en fazla 2 petek kullanabiliyorsanız petek vanası da oda kapısı da açık olmalıdır.
Peteğinizi kapatacaksanız hem alt vana hep üst vanayı birlikte kapatmanız gerekir. Bunun dışında normal kullanım dengesini gözetmek için sadece alt vananın kapatılması tavsiye edilmez.
Petek vana ayarları yapıldığı sırada su çıkış vanası yani alttaki vana tam olarak açık kalır. “Kalorifer peteği hangi vanadan kısılır?” Sorusu sıkça sorulur. Doğalgaz petek vana ayarı üst vanadan yani sıcak su giriş vanasından ayarlanır.
Reglaj ayarı yapılırken, üst vanadan veya alt vanadan ayarlama çokta fark eden bir durum değildir. Ancak üst vanadan ayarlanırsa etkisi daha hızlı olacaktır. Alt vanadan yani su çıkış vanasından ayarlanırsa, gelen su önce peteğin içinde dolaşacaktır sonra çıkış vanasına gelecektir bu durum da zaman almaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Örneğin salonu 20, başka bir odayı 18, sürekli kullandığımız bir odayı da 22 derecede tutmak doğru bir ısınma yöntemdir. Bir odanın peteğini kapatıp diğer odayı ısıtarak tasarruf elde etmek mümkün değildir” dedi.
Peteğin üst vanasından ayarlama yapacağımız için peteklerin alt vanaları sonuna kadar açık olmalıdır.
Bazı petekler ısınmıyorsa petek kanallarında tıkanıklık vardır. Petekler temizlendi ama ısınmıyor ise petekler ya tam temizlenmemiştir ya da peteklerin ısınma sorunu başka bir nedene dayalıdır. Peteklerin temizliği ilaç ve makine ile yapıldığı halde ısınmayan petekler için ters tesisat bağlantısından da söz edilebilir.
Basıncı arttırmak adına gerekli olan suyu basmak için cihazınızın altında yer alan ve genellikle mavi ya da siyah renkte olan vanaya benzer aparatı bulmanız gerekir.
Doğalgaz vanasını kapatmak için peteklerin her birinin vanasını ayrı ayrı kapatmak yerine ana noktadan işlemi tamamlayabilirsiniz. Ana doğalgaz vanaları genellikle dış kapıya yakın bir noktada bulunur. Üzerinde açık ve kapalı işaretleri bulunur.
Ocak vanasını evinizin ısısı 5 derecenin altına düşmeyeceği için yanında bulunan vanadan kapatabilirsiniz. Donmaya karşı tehlike olmayacak zamanlarda doğalgaz vanasını kapatmanızda bir sakınca yoktur.
Yaz mevsiminde kombiyi aç kapa yaparak kullanmaktansa sürekli açık durmasını öneririm. Yine bu kullanımlarda radyatör vanalarının kapatılması da yapılmaması gereken bir uygulamadır.
Termostatik vana sürekli olarak oda sıcaklığını ölçer; eğer oda vananın ayarlandığı sıcaklık seviyesinin altındaysa, vana kendini açar ve radyatörü ısıtır. Oda termostatik vana üzerinde belirlenen sıcaklık seviyesine ulaştığında, vana kendini otomatik olarak kapatır.
Kombi ve petek bakımını düzenli ve zamanında yapmak, peteklerin önüne ısıyı engelleyecek eşya ve nesneleri koymamak, perdeleri ve varsa panjurları karanlık saatlerde kullanmak da ev içerisindeki ısının korunarak fazla enerji sarfiyatının önüne geçiyor."
Peteklerin yarısı ısınmıyor diye soranlar bilmelidirler ki bu kirlenmenin bir sonucudur. Peteğin dibinde biriken çamur gibi atıklar peteğin alt kısmının ısınmasına engel olur. Bu sorunu gidermenin tek yolu petek temizliğidir. Peteklerin üst kısmının ısınmaması ise kirlenme değil peteklerde hava olmasıdır.
Peteklerin üst kısmının ısınmasını engelleyen şey kaloriferin içinde biriken havadır. Hava kimyası gereği suyun üzerinde duracağı için peteklerin alt değil üst kısımlarında birikir.Peteklerin arasında biriken hava o kısımlardan sıcak suyun geçişini engeller.
Eğer peteklerin altında soğukluk varsa bu tamamen peteklerin kirlenmesinden dolayı olur. Peteklerin kirlenmesi, kireçlenmesi ısınmanızın önünde önemli bir engeldir. Petekleri temizletmediğiniz takdirde bundan kurtulamazsınız. Acilen petek temizliği yaptırmanız gerekir.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz. Yapılması gereken şey reglaj ayarı olarak da bilinen özel bir düzenlemeyle gerçekleştirilebilir.
Yanan petek sayısı, doğalgaz faturasını etkileyebilir, ancak her odadaki peteklerin açık olması zorunlu değildir. Dengeyi koruyarak ve kullanılmayan odalar için petekleri kapatırken dikkat ederek tasarruf sağlayabilirsiniz.
Peteklerin tamamen kapatılması kış ayı için çok uygun bir tedbir sayılmaz. Çünkü belirli aralıklarla kapatıldığında dahi ev çabuk soğuyacağı için mantıklı bir uygulama olmaz. Çünkü ısınma amacıyla doğalgazın tekrar açılmasıyla derecenin fazla tutulması gerekir.
Peteklere ilk suyun basılabilmesi için kalorifer peteğinin altında bulunan mavi renkli veya siyah renkli vananın açılması ile su doldurma işleminin başlaması gerekir. Kalorifer peteğine suyu ne kadar vermeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Bu yüzden kombiden su akmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri