Örneğin kola içeriğindeki asit nedeniyle kompozitin yumuşamasına neden olur. Aynı şekilde kötü ağız hijyeni nedeniyle üretilen organik asitlerle de yumuşama ve buna bağlı renkleşme gözlenebilir. Kompozit dolgular zamanla materyalin yaşlanmasına bağlı olarak da renklenebilir.
Diş kanal tedavisi yapılmış bir diş zamanla renk değişikliği gösterebilir. Eskiden bu durum daha çok kullanılan malzemelerin neden olduğu bir tablo olarak karşımıza çıkmaktaydı. Günümüzde kullanılan kanal dolgu malzemeleri bu tarz boyamalara neden olmamaktadır.
Normal şartlarda dolgulara zarar vermeden diş beyazlatma işlemi yapmak mümkündür. Beyazlatma jellerinin asiditesi nötre yakındır ve bağlantıda bir hasar yaratmazlar. Dolgu kenarlarında açıklık ya da sızıntı yaratacak bir durum olması önemlidir, bunu mutlaka değerlendirmek gerekir.
Diş dolgusu amalgam malzemeden yapılırsa gri, kompozitten yapılırsa beyaz, altından yapılırsa sarı bir renge sahip olur. Tedavi edilecek dişin ağızda bulunduğu yere ve durumuna göre diş hekimleri bu materyallerden uygun olanını dolgu işlemi sırasında kullanır.
Genellikle cilası bozulan ve diş ile uyumu bozulan dolgu sararır. Dolgu ve dişin birleşiminde sararma olduysa dolgunun uyumu bozulmuş demektir. Geçirgenlik başlar, diş içerden çürüyebilir. Bu tür bozulmuş dolguların değiştirilmesi gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Aynı şekilde kötü ağız hijyeni nedeniyle üretilen organik asitlerle de yumuşama ve buna bağlı renkleşme gözlenebilir. Kompozit dolgular zamanla materyalin yaşlanmasına bağlı olarak da renklenebilir. Kompozit dolgunun uzun süre renklenmeden kullanılması için materyalin uygulama kurallarına göre kullanımı önemlidir.
Dolgunun sararması, cilasının bozulmasından kaynaklanabilmektedir. Aynı zamanda, dolgunun diş ile olan uyumu da bozulmuş olabilir. Bu durumda dolgu ile dişin birleşim noktasında sararmalar belirmektedir.
Dolgu, bir şeklin içinin içine uygulanmış renk, desen, doku, resim veya gradyandır. Gradyan, çoğunlukla bir renkten başka bir renge veya bir gölgeden aynı rengin başka bir gölgesine kadar olan renklerin ve tonların aşamalı ilerlemesidir. Şeklin dolgu renginin değiştirilmesi, yalnızca şeklin içini veya önüne etkiler.
Zamanla amalgamlar çatlayabilir, sızıntıya neden olabilir veya etrafında çürük oluşabilir. Ayrıca diş rengindeki malzemeler kadar estetik değildirler ve çok hızlı bir şekilde gümüşten siyaha kararmaya başlarlar. Fakat teknolojinin de değişmesiyle alternatif ve daha güvenilir materyaller üretilmiştir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
KOMPOZİT DOLGUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR? Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Siyah dolgular güçlü dolgulardır ve tek dezavantajı estetik olmamasıdır.
Diş dolgusu yapıldıktan sonra diş beyazlatma rahatlıkla yapılabilir.
Estetik dolgular ağız dokularıyla tam uyumludur. Siyah dolgular ise zamanla dişlerle uyumsuz yapıya gelebilirler. Her ikisi de uzun yıllar aynı dayanıklılıkta ve fonksiyonlarda kullanılırlar. Amalgam dolgular basınca daha dayanıklıdır.
Amalgam dolgular siyah renkte olduğu için günümüzde artık estetik beklentileri karşılamamaktadır. Varolan amalgam dolgular hekiminizin uygun görmesi durumunda beyaz dolgular ile değiştirilebilir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Halk arasında gümüş veya siyah dolgu olarak adlandırılan Amalgam dolgu; gümüş, kalay, bakır, çinko ve civanın belirli oranlarda karıştırılmasıyla meydana gelmektedir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Aşırı fırçalama neden sarı dişlere neden olur? Diş minesini aşındırır: Aşırı diş fırçalamak; dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine yol açabilir. Diş minesinin aşınması güçtür; fakat bu mümkün olabilir. Eğer bu durum meydana gelirse, dişin dentin tabakası olarak isimlendirilen ikinci tabakası açığa çıkar.
Diş beyazlatma fiyatları 2023 yılı güncel fiyatı; lazer tipi ve ev tipi olarak ikiye ayrılır ve Ev tipi diş beyazlatma yönteminde 1500 TL ile 2500 TL fiyat aralığındayken, ev tipi jel sürülen diş beyazlatma yönteminde Ofis tipi diş beyazlatma fiyatları 2500 TL ile 3500 TL fiyat aralığındadır.
Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır.
Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar.
Steril ve klinik bir ortamda hazırlanıp hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinde hastalar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri