Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Her 28 günde bir düzenli olarak adet gören bir kişide yumurtlama, adet periyodunda görülen ilk kanamanın ardından geçen 14. günde gerçekleşir. Kişi gebe kalmak istiyorsa adet kanamasını takip eden 9. günden itibaren cinsel ilişkiye girmelidir. Bu, yumurta ile spermin karşılaşma şansını artırır.
Biyolojik açıdan bakıldığında, döllenme yaşamın başlangıcı kabul edilir. Döllenme, âdet döngüsünün ortalama 14. gününde yumurtlamayı takip eden birkaç saat içinde, kadının tüplerinde, erkek üreme hücresi spermle kadın üreme hücresi yumurtanın birleşmesidir.
Adet Dönemine Yakın Hamile Kalınır Mı? Genellikle adetten 4 gün öncesine kadar hamile kalma ihtimali çok düşük olsa da, olasılık vardır. İlişkiden yaklaşık 3 ile 4 gün içerisinde bebeğin rahme düşmesi söz konusudur.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Doğurganlık çağındaki bir kadında yumurtlama beklenen adetten ortalama olarak 14 gün öncedir. Bu nedenle hiç bir kadında adete 2 gün kala gebelik oluşmaz.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Eğer bu dönemde cinsel ilişki gerçekleşirse yumurta sperm tarafından döllenir. Döllenmeyen yumurta ise adet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. Düzenli adet döngüsü olan bir kadında yumurtlama, beklenen adet kanamasından 14 gün önce gerçekleşir.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
28 günlük adet döngüsünde yumurtlama dönemi 14. güne denk gelmektedir ve bu dönem sadece 5-6 gün sürmektedir. Dolayısıyla bu günler dışında hatta bu günlerin 3. gününden sonra bile hamile kalma ihtimali azdır. Cinsel ilişkiye girildiğinde sperm 3-5 gün boyunca canlılığını koruyabilmektedir.
Adet döneminden bir gün önce yaşanan cinsel ilişki yaşandıysa adet dönemi içinde yumurta döllenmesi başarılı olabilir. Bu durumda gebelik oluşacaktır. Bu yüzden hem adet döneminde hem de adet döneminden birkaç gün önce yaşanan cinsel ilişkide uzmanlar çiftlerin korunmasını önermektedir.
Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur. Döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği net olarak kanda yapılan gebelik testi tespit eder. Adet kanaması 10 gün kadar gecikirse de idrarda yapılan gebelik testi ile gebelik tespiti yapılabilir.
Gebelik meydana geldikten sonra adet görülmez, ancak kanama olabilir. Bu kanamalar gebeliğin başlangıcında oluşan implantasyon kanaması adı altında, lekelenme şeklinde embriyonun rahme yerleşmesine bağlı olarak görülebilir.
En hızlı sperm, en erken 45 dakikada yumurtayı bulur. Yavaş bir sperm için bu süre 12 saate kadar çıkabilir.
Hamilelik anneden gelen yumurtanın babadan gelen spermle follop tüplerinde birleşmesiyle başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir.
Spermin hareket hızı: Sperm hücreleri vajinaya boşaldıktan sonra rahim ağzı, rahim ve tüplere doğru kendi hareketleri ile dakikada 2.7 mm ilerler. Spermin döllenmenin gerçekleşebileceği fallop tüplerine ulaşması yaklaşık 65-70 dakika sürer.
Birçok kadın tarafından sıklıkla sorulan “Adet günü gelmeden hamile olduğumu nasıl anlarım” sorusunun kesin bir cevabı, evde uygulanabilecek gebelik testi, kan testi ve ultrason haricinde ne yazık ki bulunmaz.
Adet günü gelmeden hamilelik belirti verebilir. Ancak bu belirtilerin birçoğu adet öncesi belirtilere benzerdir. Hamilelik ihtimali varsa ve rutin adet belirtilerinden farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Hamile kaldıktan sonra döllenmiş yumurta (embriyo) rahim duvarına yerleşir. Bu durum hamileliğin en erken ortaya çıkabilecek belirtilerinden birine neden olabilir: lekelenme ve bazen de kramp. Buna implantasyon (yerleşme) kanamasıdenir. Yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra herhangi bir yerde oluşabilir.
Burada önemli olan miktar değildir. Sperm hücreleri gözle görülemeyecek kadar küçük hücrelerdir ve bazen bir damla zevk suyunda milyonlarca sperm hücresi bulunabilir. Bir damla sperm ile hamile kalınır mı sorusunun cevabı ise kesinlikle evet olmalıdır.
Gebelik, genellikle adetin orta dönemlerinde oluşur. Yani adet başladıktan 14 gün sonra olur. Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler.
En son korunmasız ilişkiden sonra zamanında, normal miktarda adet görmüş bir kadın gebe değildir. Ama adet miktarı, süresi, kanama şekli normal adetten farklı ise, kişi bir farklılık hissetmişse gebelik yönünden analiz gerekir.
Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur. Bunların ikisi de spermler tarafından döllenirse, çift yumurta ikizleri oluşur.
Premenstrüel sendromunun yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilemediği ve PMS semptomlarının sağlığı ve günlük aktiviteleri etkilemesi durumunda konusunda uzman bir doktora başvurulmalıdır. PMS DÖNEMİNDE HAMİLE KALINIR MI? PMS ile hamile kalmak arasında ilişki bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri