Agnostiklere göre Tanrı'nın varlığının bilinemez olması zorunlu olarak O'nun yokluğunu iddia etmek, yani ateizm anlamına gelmemektedir. Zaten bu noktada agnostisizm ateizmden ayrılmaktadır. Çünkü agnostisizm ateizmi de reddeder.12 Tanrı'ya inanmak ya da inanmamak bir taraf tutma, tavır alma veya bir seçimdir.
Agnostisizm, ateizm ile aynı şey değildir. Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur.
İlâhî veya tabiat üstü varlıkların mahiyetinin bilinemeyeceğini, bilimsel kurallarla ispatlanamayacağını ve gözlemlenemeyeceğini savunan tanrı tasavvurudur.
Agnostik teizm ile Deizm Arasındaki Farklar
Agnostik teistlerin çoğu dinleri kabul etmemelerine rağmen yaratıcının var olduğu inancında oldukları için bu düşünce deizm ile karıştırılabilmektedir.
Ateizm Tanrı'nın [tanrı fikrinin] yanı sıra tüm "ruhani varlıkları" da reddeder. Ruhani varlıklar dinî sistemlerin temel direklerini meydana getirdiği için buradan ateizmin tüm dinleri de reddettiği sonucu çıkar.
İlgili 43 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre ateizmin tanımı "tanrıtanımazlık". Ateizm derneklerinin kabul ettiği en geniş tanım ise “Tanrı vardır düşüncesine inanmamak”. Türkiye, Hakan Dinler'in adını bir ateist olarak çocuğunun zorunlu din dersi almaması için açtığı dava ile duymuştu.
Agnostiklere göre Tanrı'nın varlığının bilinemez olması zorunlu olarak O'nun yokluğunu iddia etmek, yani ateizm anlamına gelmemektedir. Zaten bu noktada agnostisizm ateizmden ayrılmaktadır. Çünkü agnostisizm ateizmi de reddeder.12 Tanrı'ya inanmak ya da inanmamak bir taraf tutma, tavır alma veya bir seçimdir.
Agnostik ateistler, herhangi bir tanrıya ve tanrısallığa inanmadıkları için hem ateist, aynı zamanda kesin olarak herhangi bir tanrının var olup olmadığını bildiklerini iddia etmedikleri için de agnostiktir.
Agnostisizm terimini bir “izm” olarak felsefî literatüre sokan kişi on doku- zuncu yüzyıl İngiliz biyolog ve düşünürü Thomas Huxley (1825-1895) olmuş- tur. 4 Huxley, agnostisizm kavramını -kendi ifadesiyle- icat ederken zıttı olan gnostisizm kavramından hareket etmiştir.
Spiritüel deizm, genel ve manevi varlığı doğada hissedilebilir tarifsiz bir Tanrı inancı içerir. Spiritüel deistler sonsuz ödül, reenkarnasyon, karma gibi inançlara sahip olabilir. Bu tür deistler literatürde "spiritüal fakat dinsel değil" ya da "spiritüel fakat dini yok" ifadesiyle tanımlanır.
Agnostisizmin Tanımı
Ateizm, tanrının var olmadığını ya da var olamayacağını savunan bir düşünce akımıdır. Ancak agnostisizm, tanrının var olup olmadığı konusunun bir bilinmezlik olduğunu ya da asla bilinemeyeceğini savunan bir düşüncedir.
Zayıf agnostik ise "sadece şu an bilemediğimizi ama gelecekte belki kanıt bulunabileceğini" savunur ve o zamana kadar "Tanrı var veya "Tanrı yok." gibi bir yargıda bulunmaz.
rasyonel bireylerin tanrı'nın varlığı konusunda yargıda bulunmayı durdurmalarının gerektiğini ileri süren görüş. zayıf agnostisizmde tanrı'nın varlığı sorusuna bireylerin yargıda bulunmayı durdurması epistemik olarak izin verilebilirken (permissible), güçlü versiyonunda epistemik yükümlülüktür.
Russell, agnostik ateizmin en önemli savunucusudur.
Bu nedenle 'tanrı olgusunun tanınmadığı veya inkar edildiği' fikri ateistler arasında kabul görmez. Ateistler sadece semavi dinlerin tanrılarına değil insanlık tarihi boyunca ortaya çıkmış binlerce tanrının hiçbirine inanma ihtiyacı duymayan ve hiçbir inanç grubuna mensup olmayan kişilerdir.
Apateizm (Grekçe: ἀπάθεια, romanize: apatheía ve Grekçe: θεός, romanize: théos kelimelerinin birleşimi) ya da tanrıumursamazlık, tanrının veya tanrıların varlığı veya yokluğu konusunda ilgisiz, kayıtsız kalma durumudur.
Dindar olduğu halde agnostik olan düşünürler de mevcuttur. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, Tanrı'ya inanmakla birlikte Tanrı, âhiret, gayp vb. inanç konularının mahiyetinin ne olduğunun bilinemeyeceğini ileri süren bir tür dinî agnostisizm de söz konusudur.
agnostik tanrının var olup olmadığının bilinemeyeceğine inanır. deist ise dinlere inanmaz ama tanrının varlığına inanır sadece tanrının evrene müdahale etmediğini savunur. dolayısıyla agnostik deizm diye bir şey olamaz.
En geniş tanımıyla ateizm; teizmin, yani belirli bir dine ait bir tanrı veya tanrılara olan inancın yokluğudur.
Sosyolog Ariela Keysar ve Juhem Navarro-Rivera'nın ateizm üzerine çok sayıda küresel araştırma incelemesine göre, dünya çapında 450 ila 500 milyon pozitif ateist ve agnostik vardır (dünyanın en fazla ateistine sahip Çin ile beraber (200 milyon ikna olmuş ateist) dünya nüfusunun %7'sine tekabül ediyor).
Yaygın kurulu dinî gelenekleri reddedip yalnız Tanrının varlığına inanan deist için vahiy, peygamberlik, mucize, kutsal kitap ve bunun gibi kavramların hiçbir önemi yoktur. Aynı şekilde deizmde dua, ibadet ve dinsel törenlerin de bir anlamı yoktur.
Çünkü Tanrı kavramı, insan zihninin doğal yapısında olmayan, ona eklemlenen bir kavramdır. Pozitif ateizm, Tanrı'ya dair eleştirilerini güncelleyen, teizme karşı argümanlar geliştiren ateizmdir.
Pozitif Ateizim Tüm Tanrı fikirlerini kesin olarak reddetmez. Tanrının Mantık Kuralları içerisinde bilinebilecek, ispatlanabilecek her türlü tanrı fikrini kesin olarak reddeder.
Agnostizm ile karıştırma: ateist, tanrıya inanmaz, agnostik ise Tanrı'nın varlığı hakkında kararsız ve şüpheli bir tavır takınır, ignostik ise, Tanrı'ya inanmayla ilgili herhangi bir soruya “Tanrı” tabiriyle kastedilenin ne olduğu yeterince açık olmadığından tam olarak cevap vermenin mümkün olmadığını söyler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri