tatlı ve yemeklerde özel bir tat elde etmek istediğinizde de kullanılabilir. Toplam 3 ürün görüntüleniyor. Özellikle havuç salatası, noel kurabiyesi, elmalı turta, kabak tatlısı en sık kullanıldığı tarifler arasında yer alır.
Yenibahar ağırlıklı olmak üzere, çeşitli baharatların karışımından elde edilir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Sıra Baharatı Hangi Yemeklerde Kullanılır? Havanda dövülüp toz haline getirilerek içli köfteye, çiğ köfteye, mercimek köftesine, topalak yemeğine, patates kavurmasına, soğan sıkmasına çok yakışan bir aroması vardır.
İlgili 18 soru bulundu
DÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI
16 çiftçi tarafından 30 dekar alanda üretimi yapılan safran bitkisi, kilosu 40 bin liradan satılması dolayısıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Köfte baharatının içerisine isteğe göre yenibahar da eklenebilir. Her baharatta ve aromatik bitkide olduğu gibi yenibaharın da kullanımında miktar önemlidir. Fazla miktarda kullanımı hem yemeğin tadını baskılar hem de bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Bahar, Arapçada koku, baharat ise kokular anlamına gelmektedir. Baharat, çeşitli bitkilerin köklerinin, yapraklarının veya tohumlarının taze bir şekilde veya kurutulma işleminden geçtikten sonra yiyecek veya içeceklere farklı koku ve tat eklemesi için kullanılan bir gıda malzemesidir.
Muskat: Tarçın, zencefil ya da muskat kabuğu. Muskat kabuğu: Tarçın, muskat ya da yenibahar.
Sucuk baharatı içeriğinde; karabiber, tuz, kimyon, sarımsak, kırmızı biber, yenibahar, tarçın, karanfil, zencefil, tuz, zeytinyağı, şeker bulunuyor. Bulunan her malzemenin bir amacı oluyor. Bazıları lezzet bazıları da koruyuculuk bakımından sucuk baharatı karışımlarında yer alıyor.
Köfte baharını, hazırlanan köfte harçlarına direkt olarak ekleyebilirsiniz. Et, tavuk ve sebze yemeklerinde, çorbalarda baharat olarak veya sos olarak kullanabilirsiniz. Et ve tavuklarınızı köfte baharıyla marine ederek veya ovarak pişirebilirsiniz.
Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Sumağı salatalardan dolmalara köftelerden kebaplara kadar pek çok yemekte kullanabilirsiniz. Mesela, hazırlayacağınız mercimek köftesi veya dolmalara sumak ekleyerek yemeğinizin farklı bir lezzet kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra zeytinyağlı yemeklere ve yoğurtlu kebaplara sumağın ekşimsi tadı çok yakışır.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin. Bulgurlar çok diri ise az miktarda yalnızca kaynar su ilave edip üzerini tekrar örtün.
Türk mutfağında köfte denilince, kimyondan bahsetmeden geçmek olmaz. Kimyon köftenin lezzetini adeta bütünler, eksikliği anında fark edilir. Kimyonun taze ve kaliteli olması ise büyük fark yaratır. Köftenin içinde kullanılan kaliteli kaya tuzu ve taze öğütülmüş karabiber de en az köfte baharatı kadar önemlidir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz.
Nane kendine has kokusu ve ferahlık veren aroması ile oldukça sık kullanılan bir baharattır. Yaş olarak ot formunda yetişen nane bitkisi, çiğ olarak tüketilebileceği gibi, yaprakları kurutularak nane baharatı formunda da kullanılabilir. Yaprakları kurutularak elde edilen baharata kuru nane ismi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri