Tuz, karabiber, nane, pul biber eklenir. Bir çay bardağı su dökülerek suyunu çekene dek pişirilir. Dolmalık biberlere hazırlanan harçtan doldurulur.
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz.
Mutfağımızın en çok kullanılan baharatlarından biri olan kimyon, yokluğunda yeri doldurulamayan baharatlardan. Hatta kimyonsuz bir köfte, mercimek ya da dolma düşünmek biraz imkânsız.
Dolmalarınızın iç harcına nane, kekik gibi baharatlar ekleyebilir, dolmalarınızı fırında pişirebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Sumaklı suyun kalan kısmı, zeytinyağı, tuz, salça karıştırılıp sos hazırlanır. Dolmaların üzerine gezdirilir. Biraz sıcak su gezdirilir (taze dolma yapacaksanız, su dolmaları basmasın çünkü taze sebze de su bırakır çok sulu pişen dolmanın bütün lezzeti suyuna geçer ) Tencere ateşe alınır.
Sumaklı Biber Dolması: Klasik biber dolmasına sumak ekleyerek yemeğine bambaşka bir aroma katabilirsin. Sumağın verdiği hafif ekşi lezzet, damaklarda farklı bir iz bırakan cinsten.
İç harcımızı hazırlıyoruz; bulguru, küp küp doğranmış soğanı, salçayı, tuzu, pul biberi, doğranmış maydanoz, kuru nane ve kuru reyhanı bir kapta karıştırıyoruz. İç harcı lapa olmasın diye ben harcın içine yağ ve su eklemiyorum, böylece dolmanın içi tane tane oluyor.
Suyunu ilave edip pişirin ve demlenmeye bırakın. Pilav demlendikten sonra içine yenibahar, nane ve tarçın ekleyip, karıştırın. Tuz ve şekeri az geldiyse ilave edebilirsiniz.
İşte işin püf noktalarından birisi; tarçın! Biber dolmanızı yiyenlerin damaklarını şenlendirecek bir çay kaşığı kadar tarçını karışıma ekliyoruz.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Biberler doldurulurken çok sıkılıp bastırılmayacak, iyi pişmesi için pirinçler serbest olmalı. 2. Harç hazırlanmadan önce pirinç bir kapta sıcak suyla ıslatılmalı; bekletilmeli. Eğer bu uygulamalar tam olursa harika bir kıvam elde edersiniz.
Kavurduğumuz soğanlarımızın içine zerdeçal, karabiber, yenibahar, tuzu ve naneyi ekliyoruz. Tavamıza yıkadığımız pirinç ve bulguru ekliyoruz. Domatesleri küçük küçük doğrayıp tavamıza ekliyoruz ve son olarak üzerine maydanoz ekleyip tavamızı ocaktan alıyoruz.
Et yemeklerinin ve dolmaların gizli lezzeti olan yenibahar çiğ köfte gibi daha farklı tariflerde bile kullanılabilmektedir.
1 demet dereotu. 1/2 (yarım) tatlı kaşığı yenibahar.
Ardından soğanlı karışıma yıkanmış pirinç, nane, kimyon,yenibahar ve tuzu ekleyip karıştırın. Son olarak kuş üzümünü ekleyin. Üzerine yarım su bardağı sıcak su döküp ocağın altını kapatın. Yaklaşık 5 dakika soğuyan iç harcınız ile biberleri doldurun.
Domateslerin kabukları soyulur, ufak ufak doğranır ve karıştırma kabına koyulur. Salça, pul biber, karabiber, reyhan, sumak, sıvı yağ ve tuz eklenerek el ile güzelce karıştırılır. Yapılan iç harç, dolmalık biberlerin içine doldurulur.
İç malzemesi çiğden yaprakların ortasına bir tatlı kaşığı içten koyup sarıyoruz. Tencereye dızlıyoruz üzerine bir limon bir çorba kaşığı sumak iki su bardağı suyla karıştırıp döküyoruz .
Dolma harcında bolca soğan kullanın ve bu soğanları rendelemek yerine bıçakla doğrayın, daha nefis sonuçlar alın. Malzeme olarak nane, maydanoz, dereotu gibi seçenekler ayrı bir lezzet katacaktır; ancak bu malzemeler herkes tarafından sevilmediği için tercihlere göre belirlemeye dikkat edin.
Elmalı yöresince, klasik dolma harcına çam fıstığı ve kuş üzümü yerine bulgur tanesi gibi iri dövülmüş ceviz konulmaktadır.
Kök yumruları baharat olarak kullanılır. Zencefilden gazoz, turşu, reçel ve şekerleme yapılabilir. Mutfakta çorba, dolma, et, pilav, sebze yemeği, kurabiye ve keklere gönül rahatlığıyla katılabilir. Zencefilin yanında en çok bal kabağı tercih edilir.
Gaziantep Usulü Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır? Patlıcanları biberleri ve yaprakları hafif yumuşayana kadar kaynamış suda haşlayın. Soğanı sarımsağı ince ince doğrayın büyük bir kaba alın üzerine kuyruk yağını sıvı yağı ,tuzu ,limon tuzunu karabiberini salçayı ekleyin .
Dolma Harcı İçin:
3 diş sarımsak. Çeyrek demet maydanoz. 2 yemek kaşığı nar ekşisi. 1 limonun suyu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri