Sivas'ın dal turşusunun faydaları neler? Bölgeye göre Pezik, dal ve pazı turşusu olarak da bilinir. İçerisinde yaprakları temizlenmiş pancar sapı ve bir miktar kırmızı pul biber ilave edilerek turşusu kurulur. Kış aylarının vazgeçilmezi olan pezik tursusu (Dal) Sivaslar için yeri ayrı ve vazgeçilmezleri arasındadır.
Pancar Turşusu (Sivas Dal Turşusu)
Dünyaca ünlü İç anadolu bölgesinde bulunan başkent Ankara'nın yeşil, verimli toprakları ve temiz doğal havası ve suyuyla yapılan Çubuk Turşuları için doğru yerdesiniz. İstediğniz ürünü sepete atarak güvenle alış veriş yapabilirsiniz.
Sivas mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan ve Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesine sahip olan, halk arasında 'Dal Turşusu' olarak da bilinen Pezik Turşusu'nun gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar sürüyor.
Pancar Turşusu İçin Malzemeler :
1,5 kilo kırmızı pancar.
İlgili 22 soru bulundu
Antioksidan özelliğiyle dikkat çeken pancar genellikle turşusu kurularak tüketiliyor. Alanının uzman doktorları ve beslenme uzmanlarının sıklıkla tüketilmesini tavsiye ettiği bu pancar turşusu aynı zamanda da A, B ve C vitamini bakımında oldukça zengin.
Pancarların pişirilmesinden anlayacağınız gibi yumuşak oluyor pancar turşusu. Yerken doğrudan sirke kokusu hissedilmiyor ama ekşisi hissediliyor. Ekşiyi o kadar hissetmek istemiyorsanız sirke miktarını azaltabilirsiniz. Yine aynı şekilde tuz miktarını da damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
Türk mutfağının en lezzetli, en meşhur turşu çeşitlerinden biri Çubuk turşusudur. Çubuk turşusu adını şeklinden değil yapıldığı yerden alır, bu leziz turşunun adresi Ankara'nın Çubuk ilçesidir.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde ünüyle dünyaya duyuran meşhur ve patentli turşularını tüm dünyaya tattırma imkanı ve güvenle alışveriş fırsatı sunuyor.
sivas/hafik/yarhisar köyüden derlenen bir türküdür.
Şeker pancarı Ege bölgesinin İç Batı bölümünde yer alan illerden; Afyon, Uşak, Denizli, kıyı bölümünde yer alan; İzmir, Aydın şehirlerinde yetiştirilir.
Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir.
Güney İsveç ve Britanya Adaları'ndan başlayarak Avrupa'nın batı ve oradan da tüm Akdeniz kıyılarınca uzanan bir bölgeye has olan pancar, yumru kökleri ve yaprakları ve şeker pancarı gibi çeşitleriyle, ekonomik olarak önemli bir bitkidir.
antep'te de pancaraçükündürük denir.
Genelde etli yemeklerin ya da çorbaların yanında pancar turşusu tüketilir. İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde de tüketilmesi sıkça önerilen lezzetlerden biridir. Lezzetli olmasının yanı sıra kronik rahatsızlıkların da önüne kırmızı pancar tüketerek geçebilirsiniz.
Turşunun tarihi Antik Mezopotamya'ya kadar uzanıyor
Turşunun tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Salamura turşuyu ilk olarak Antik Mezopotamyalıların bulduğu düşünülmektedir. Herodot, Eski Mısırlıların tuzlu su ile korunan balıkları yediğini kaydetmiştir.
Canan Karatay'dan 'lahana turşusu' tavsiyesi
Türkiye'nin turşu üretiminde önde gelen merkezlerden olan Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi'ndeki üreticiler, havaların soğuduğu bugünlerde yurt içi ve dışından artan taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.
Balat'ın tarihi dokusuyla uyum içinde olan Balat Turşucusu semtin eski mekanlarından biridir. 40 yılı aşkın süredir hizmet veren dükkandaki turşuların lezzeti oldukça iyi. Balat Turşucusu'nda özellikle turşu suyu içmenizi de öneririz.
ilk duyulduğunda şekil itibariyle bu ismi aldığını düşündüren, ankara'nın çubuk ilçesi'ne özgü turşu. yemeye doyulamayan, az sarmısaklı, çıtır çıtır 8-10 cm.lik parlak - kornişon değil - hıyarlardan yapılmış turşudur. "ankara turşusu" diye de bilinir.
Alman tipi salatalık turşusu; Türk tipi turşuya oranla %50 daha az tuzlu olan ve şeker içeren özel bir reçeteye göre hazırlanmıştır. Kullanılan salatalıklar 6-9 cm aralığında özel olarak seçilmiştir. Türk tipi turşuya oranla daha hafif (tuzsuz) olduğundan, aperatif olarak da kullanabilirsiniz.
Çubuk Turşusunun bilinen tarihi ve geleneksel özelliği ise; yabancı kimyevi hiçbir katkı maddesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, tuz, sirke, esas özelliği ve tadını veren defne yaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, uzun ömürlü ve ev yapımı turşu tadında olmasıdır.
Bunun için pancarlara ön haşlama yapmadan kabuğunu ince soyup, küp şeklinde doğrayın. Bir kavanoz içine doğradığınız pancarları koyun. Üzerlerine tuz, sirke ve içme suyu ekleyip, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Haşlamadan pancar turşusu uzun sürede olacaktır.
Şalgam, kırmızı pancar, mor havuç üçlüsünün muhteşem birlikteliğinden meydana gelen, zengin probiyotik bakteriler ve beraberinde gelen geleneksel lezzet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri