Dilimizde bazı kelimelerin yazılışında sıkça yanlışlık yapılıyor. Bu kelimelerden bir tanesi de minibüs kelimesidir. Bu kelime, bazı kişiler tarafından bazen “minibüs” bazen de “münübüs” şeklinde yazılabiliyor. Fakat resmi Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı ise, “minibüs” şeklindedir.
Taksi Dolmuş: Yapısı gereği sürücü dahil maksimum dokuz oturma yerine sahip, adam başına ücretle çalışan, yolcu taşıma amaçlı M1 sınıfı ticari motorlu araçtır. Minibüs: Yapısı gereği sürücüsü ile birlikte 9'dan 15'e kadar oturma alanı olan, insan taşıma amaçlı kullanılan motorlu araçtır.
minibüs adından da anlaşılacağı üzere otobüs ün biraz guduk olanıdır. dolmuş ise adından anlaşılmayacağı üzere dolarak kalkma prensibine dayanan eski model amerikan arabaları, taksiler ya da otosan karınca yiyen modellerine verilen genel isimdir.istisnasız sarıdırlar.
Minibüs: Yapısı itibarıyla sürücüsü dahil dokuz ile onbeş oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır. Otobüs: Yapısı itibarıyla sürücüsü dahil en az onaltı oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir.
Şoförü dahil 9 ile 15 adet arasında oturma yeri olan minibüs tanımı şoförü dahil 10 ile 17 adet arasında oturma yeri olan taşıt olarak yeniden düzenlenirken, şoförü dahil 15 adetten fazla oturma yeri olan otobüs, “şoförü dahil 17 adetten fazla oturma yeri olan taşıt olarak” tanımlandı.
İlgili 38 soru bulundu
Bu nedenle kullanılan araçlara dolmuş denilmiştir.
Otobüs yerine minibüs ve midibüslere yolculuk hem firmaların hem de vatandaşın işine geliyor. Gerekçesiyse minibüs daha hızlı doluyor. Otobüse göre yakıt masrafı daha düşük.
dolmuş - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi dol- fiilinden Türkiye Türkçesi +mIş ekiyle türetilmiştir.
Minibüs: Sürücü hariç azami 16 kişilik oturma yeri olan, ticari amaçla yolcu taşıyan motorlu taşıt türüdür.
2. Sınıf: M2/M3 Sınıfı; Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dâhil 9'dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır. Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dâhil oturma yeri onyediyi aşmayan taşıta minibüs denir.
Rüyasında dolmuş gören bir kimsenin büyük ve karlı ortaklıklar kuracağı ve bu ortaklıkları kurmak için seyahate çıkılacağı şeklinde yorumlanmaktadır. Ayrıca bu rüyaların bir diğer anlamı ise rüya sahibinin kalabalık insan toplulukları ile bir araya gelip bir amacı gerçekleştireceği şeklinde olmaktadır.
Dolunca hareket etmesi ise dolmuş usulünün bugün bile geçerli olan en önemli unsurlarından. Bugün aşina olduğumuz kara taşıt araçlarının dolmuş olarak ortaya çıkışı ise pek çok kaynağa göre 1920'lerin sonunda İstanbul'da gerçekleşiyor.
Hattına göre kazançları değişkenlik gösteren minibüslerde günlük kazanç tüm masraflar çıkıldığında 200 TL'den başlayıp bin TL'ye kadar çıkıyor. Bu da en iyi lokasyonda aylık 30 bin TL kazanç anlamına geliyor.
- Sürücü dahil 16 ila 25 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar midibüs, - Sürücü dahil 10 ila 15 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar minibüs, olarak değerlendirilmektedir.
Fakat oralara da koltuk konulması mümkün değil. Minibüslerde ayakta yolcu taşımak zaten yasak. Yolcunun binmemesi, şöforlerin de almaması gerek.
Sürücüsü dahil oturma yeri onyediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.
Körüklü otobüs, körükle birbirine bağlanan iki parçadan oluşan ve şehiriçi toplu taşımacılığında kullanılan, normal otobüslere göre artırılmış yolcu kapasitesine sahip otobüs türü. Boyu 11 metreden, bazı metrobüslerde olduğu şekliyle 25 metreye kadar değişebilir.
Dolayısıyla, trafik tescil kuruluşlarınca cinsi "minibüs" olarak tescil edilmiş taşıtların, oturma yeri sayısı sürücü dâhil asgari (9+1), azami (16+1) olan "minibüs" cinsi taşıtlarla; cinsi "otobüs" olarak tescil edilmiş taşıtların ise sürücü dâhil asgari (17+1) oturma yerine sahip "otobüs" cinsi taşıtlarla yenilenmesi ...
Genelge “Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” hükmünü içerdiğinden, Turizm bölgelerimiz başta olmak üzere 8 yolcuya varan kapasitedeki büyük taksilerin bu kuralın uygulamasından mağduriyet yaşadıkları bildirilmiştir.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
Bakkal: Arapça
Bütün bunları alabileceğiniz 'mahallenin kalbi' olan bakkal ise Arapça kökenli.
Bu görü- şe göre haydi kelimesi, Arapça heyte kelimesinden ortaya çıkmıştır.
“Ağır taşıtlar şehirlerarası yollarda ne hız yapabilir” diye konuşurken, arkadaşım : “En fazla 90 yaparız, ama bir kamyonun yaptığı 90 kilometre, normal bir arabanın 120-130 km hızı gibidir, çünkü ağır vasıtanın tekerlekleri daha büyüktür, yani daha yavaş döner” dedi.
Lassa - Dünyanın en lüks ve hızlı otobüsü Superbus, saatte 250 km. hıza ulaşıyor! | Facebook.
Ynt: otobüslerin 90 km hızı ile otomobillerimizin 90 ı aynımıdır. Hız; birim zamanda alınan yol olduğuna göre aynıdır. Eğer ikiside yere göre 90 km/h ( saatte 90 kilometre hız) ile gidiyorsa hızları aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri