Ceylan, Türkiye'de, dolu hadisesinin en fazla 12.00 ila 18.00 saatleri arasında gözlendiği kaydetti.
Daha çok öğle ve ikindi saatlerine kadar ısınan havalar, yukarıda çok soğuk bir hava ile birleşir ve sonrasında dolu yağışı olur. Bu durum gece saatlerinde gerçekleşmeyeceğinden istisnai durumlar dışında gece oluşmaz.
Bulutların içerisindeki hava akımının etkisiyle sıvı yağmur damlaları yükselmeye başlar. Bu sıvı taneleri 0 ile-40 derece arasındaki hava ile karıştıklarında ise donmaya başlar ve dolu oluşur. Bu dolular bulut içerisinde ne kadar fazla gezinirse ve sıcaklık farkı ne kadar çok olursa, dolu üzerindeki katmanlar da artar.
Geceleri dolu nadir görülür çünkü hava sıcaklığı zaten düşük olduğundan yağmurun bir soğuk bir sıcak hava akımı ile karşılaşması durumu söz konusu olmaz.
Bilim adamlarına göre bazı basit gözlemlerle dolu yağışını tahmin etmek mümkün. Örneğin havada bir birinin tersi yönde hareket eden bulutlar görürseniz dolu yağacağını düşünebilirsiniz. Havadaki basınç kuşları olumsuz etkiler.
İlgili 20 soru bulundu
Dolu, içerisinde çok güçlü dikey alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin olduğu Cumulonimbus (Cb) bulutundan düşer, kısa sürede sağnak şeklinde yağar ve fazla su bırakır. Soğuk hava kütlesinin, sıcak havanın yerini almaya çalıştığı anda, genellikle sağnak hattı boyunca meydana gelir.
Kuzey Amerika, dünya üzerinde en sık dolu görülen bölgedir. Kıta üzerinde bulunan Meksika Körfezi ise kuzey kesimde sıkça dolu yağışı ile karşılaşılan bölgedir. Bugüne kadar en iri dolu tanesi ise Bangladeş'in Gopalganj bölgesinde görülmüştür. Bu dolu tanesinin ağırlığı yaklaşık 1 kilogram kadardır.
Eğer ki yağışa açık bir alanda maruz kaldıysanız mutlaka kapalı bir alana girmeye gayret gösterin. Aracınızın içinde doluya yakalandıysanız, aracın camlarının kırılma riskini de göz önünde bulundurarak, camlar kırılma aşamasına geldiğinde aracı terk edip başınızı koruyacak şekilde araçtan dışarı çıkabilirsiniz.
Yağış, sıvı özelliğini kaybederek meydana gelecektir. Çok büyük dolu tanelerinin tarlalara, araçlara, çevreye ve insanlara zarar vermesi oldukça mümkündür. Dolu boyutlar 5 mm ila 15 cm arasında olabilir. Dolu, bulutların altında oluşur ve şimşek fırtınası merkezinden yaklaşık 2 deniz miline kadar etkili olabilir.
Dolu, çapları 5-50 mm bazı durumlarda çok daha büyük küresel veya düzensiz buz parçacıklarının yağışıdır. Dolu, içerisinde çok güçlü dikey alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin olduğu Cumulonimbus (Cb) bulutundan düşer, kısa sürede sağanak şeklinde yağar ve fazla su bırakır.
Eskiler büyük dolu tanesine "Otyaran", küçük doluya "Sivilcik, Bulgurcuk" dermiş. Daha küçüğüne ise "Gügürcük", daha büyük doluya "Korkut" dermiş. Doluya halk dilinde takılan isim ise "kuzudişi, ak yağmur".
Dolu, bir yağış türü. Kule tipi bulutlardaki düşey hava sirkülasyonuna kapılan bulut damlacıklarının bulut içindeki 0 ile -40 derece santigrat seviyelerini geçerken (donma ve erimeler ile) tabaka tabaka büyümesi ile oluşur.
Kar yağışı için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derece ve altıdır genellemesi yapılabilir. Ancak kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklığın 0 derece olması şart değildir. Öyle ki bazen termometreler 4-5 dereceyi gösterirken bile kar yağdığı görülebilir.
Dolu ise bulutların içindeki yuvarlak ya da düzensiz şekilli buz parçacıklarıdır. Bulutların içindeki yağmur damlacıklarının bir fırtına sırasında yükselmesi nedeniyle aniden soğuyarak donması sonucu oluşur. Yukarı ve aşağı yönlü hareketleri sırasında dolu tanelerinin yüzeyinde daha fazla su donarak birikir.
Doluya hareket halinde yakalanma ihtimaliniz varsa battaniye gibi malzemelerden aracınızda taşımanızın faydası olacaktır. Eğer kapalı alan girme gibi bir imkanınız ve yanınıda serecek başka malzemeniz yoksa en iyi yöntem araç içindeki paspaslar olacaktır. Bu sayede aracın büyük bir kısmını zarardan korumuş olursunuz.
Dolu yağışında sert ve iri olan taneler araçların kaportasında ciddi çökmelere neden olabiliyor. Bunun yanında ceviz büyüklüğünde gerçekleşen dolu yağışında ise camlar kırılabiliyor. Tüm bunlar ciddi masraflara neden oluyor.
Dolu esnasında yolda olabilirsiniz. Şiddetli dolu yağışlarına karşı arabanızda battaniye ya da branda bulundurmalısınız. Böylece ani olarak yağan dolu yağışlarından aracınızı koruyabilirsiniz.
Sonuç olarak; dolu hasarları bulunan araçlar, belirli bir pazarlık durumu ile satın alınabilir. Fakat onarım kısmında, aracınızı nerede yaptıracağınızı iyi araştırıp, iyi karar vermenizi tavsiye ederiz. Baştan iyi yapılmayan araştırma, sonradan geri dönüşü olmayan pişmanlıklar doğurabilir.
➜Olumlu Yönler : Su ihtiyacımızı karşılar. Kuraklığı önlemiş olur. Canlıların suyunu karşılamış olur.
Dolayısıyla dolu hava olayının oluşması için atmosferde yer alan soğuk havanın sıcak havayla dikey olarak yer değiştirmesi ve yağış şeklinde inmesi gereken yağmurun bu değişikliklerle daha soğuk 1 bölgeye indiği için katı hale gelmesi gerekir.
DOLU YAĞIŞI EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Dolu olayına genellikle, havanın ılık olduğu bahar ve yaz aylarında doluya sıkça rastlanmaktadır. Ayrıca serin tropikal bölgelerde de dolu görülmektedir. Ülkemizde havanın nemli ve alttan sıcak üstten serin olduğu bahar ve yaz mevsimlerinde dolu görülür.
Dolu hafif olursa meyvelere ve yapraklara zarar verir. Meyvelerde meydana gelen yara ve bereler kaliteyi düşürür, hatta meyvelerin çürümesine neden olur. Çilek, dut, ahududu gibi meyveleri tamamen bozar. Çok şiddetli dolular meyveleri döktüğü gibi yaprakları tahrip edip ince dallarda yaralar meydana getirmektedir.
Dolu Yağışının Zararları Nelerdir? - Tarım arazilerine zarar vererek kalitesiz ürün elde edilmesine sebep olur. - Dolu yağışları sırasında araçlar ve evler zarar görebilir. - Tarım arazilerine zarar vermesi sebebiyle bir sonraki yıl topraktaki verim azalır ve bazı ağaç türlerinde hastalıklar meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri