Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.
Evet, melisa çayı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle sedatif ilaçlar, tiroid ilaçları ve HIV/AIDS ilaçları ile etkileşime girebilir. İlaç kullananlar, melisa çayını tüketmeden önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmelidir.
Yemeklerinizde baharat ve içecek şeklinde kullanabileceğiniz çok sayıda bitki vardır. Bu anlamda bitki çaylarını seven, sağlığını korumak ve doğal ürünler kullanmayı isteyen herkes melisa çayı tüketebilir.
Melisa çayı soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Bilişsel işlevi artırır, hafızayı güçlendirir. Uçuk için doğal ilaç görevi görür. Ciltteki akneleri temizler ve cildin yenilenmesine yardımcı olur.
Yatmadan önce tüketildiğinde, melisa çayı sakinleştirici etkileriyle uyku kalitesini artırabilir. Sindirim Sorunları: Melisa çayı, sindirim sistemini sakinleştirme potansiyeline sahiptir. Mide ağrısı, şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarına karşı kullanılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Profesör Saraçoğlu, bu bitkiyi stres ve stres kaynaklı uykusuzlukların giderilmesinde, östrojen seviyesinin yükseltilmesinde ve idrar yolları iltihabının tedavisinde yardımcı olarak önerir. Melisa otu, yorgunluk ve halsizlik gidermede, kulak çınlaması ve kas spazmlarının önlenmesinde de kullanılabilir.
Psikosomatik kökenli sindirim problemleri yaşayanlar, mide ve bağırsaklarda spazm veya ağrıları olanlar, şişkinlik problemi olanlar, kaygı ve sinirlilik sorunu yaşayanlar, stres kaynaklı kalp çarpıntısı şikayeti olanlar, bulantı, kusma, seyahat ve deniz tutması gibi belirtileri olanlar melisa çayını içebilir.
Doğal antioksidan olan melisa çayı ödem atmaya yardımcı olduğundan diyet döneminde toksinlerin atılmasına fayda sağlayıp kişiyi rahatlatacağı için zayıflamaya da yardımcıdır.
Kurutulmuş melisa kullanacaksanız, 1 buçuk fincan suyu kaynatın. Su kaynadığında içerisine 1 çay kaşığı kurutulmuş melisa koyun ve demlenmesi için 5-6 dakika bekleyin. Çay demlediğinde süzerek fincana alın. İsteğe göre 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Melisa çayı, antioksidan özellikleri de bulunan, bitkisel bir çay olduğu için zayıflamaya yardımcı olur. Ancak melisa çayı tek başına kilo verdirir denemez.
Ayrıca 3g çiçek balı ilavesinde en yüksek antioksidan aktivite ekinezya ve siyah çayda görülürken; 7g çiçek balı ilavesinde en yüksek aktivite melisa ve yeşil çayda görülmüştür. 3 g ve 7 g çam balı ilave edildiğinde ise en yüksek antioksidan aktivite melisa çayında görülmüştür (Şekil 2).
Papatyanın ve Melissa'nın bu faydalı etkilerinden yararlanmak için, güvenilir bir marka papatya ve melissa çayını akşam yemeğinden hemen sonra 1-2 fincan ve yatmadan yarım saat önce 1-2 fincan içebilirsiniz (ikisi karıştırılıp birlikte içilebilir).
Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.
Örneğin, papatya ve yasemin çayı yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahip çay çeşitlerindendir. Eğer papatya ve yasemin çayını doğru miktarda karıştırmazsanız sakinleştirici etki ikiye katlanıp aşırı uyku ve yorgunluk haline neden olabilir.
Papatya çayının yan etkileri
Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir. Dahası bu tahriş konjonktivite yol açabilir. Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır.
Kan şekerini düşürür. İdrar söktürücü özelliği bulunur. Nefes darlığına iyi gelir.
Günümüzde Melisa çayı belli aralıklar ile tüketilmelidir. Rahatlatıcı ve iyileştirici bir etkiye sahip olan Melisa çayı hızlı bir şekilde adet söktürür. Vücut dengesini düzenleyen hayıt otu hormon üretiminde de oldukça etkili olarak bilinir. Hayıt otu doğru tüketildiği takdirde adet düzenini sağlar.
Limon aromasına sahip olan bu bitkinin yağı kozmetik sektöründe de kullanılır. Soğuk algınlığına iyi gelen melisa bitkisi, antioksidan, antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Melisaotu, A vitamini ve C vitamini, folik asit, potasyum, kalsiyum, demir, çinko, lif ve tanen açısından zengindir.
3) Melisa Otu
Bu ot, halk arasında oğul otu ismiyle de bilinir. Rahatlatıcı etkisiyle tanınan bu ot, bu özelliği sayesinde kasları rahatlatır ve ağrıyı hafifletir. Günde 1-2 bardak melisa otu çayı içerek kas yırtılması belirtilerini ortadan kaldırabilirsiniz.
Melisa çayı genel olarak kalp sağlığı için faydalıdır. Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, melisa çayı trigliseritleri düşürmeye ve kolesterol üretimini artırmaya yardımcı olur. Düzenli olarak tüketildiğinde, kan basıncını düşürmeye ve zararlı LDL kolesterolü düşürmede etkili olmaktadır.
Tıbbi ilacın bir başkasıyla veya bitkisel çaylarla aynı anda kullanılmasının ters etkileşim yaratabileceğine dikkati çeken Aksu, özellikle kronik rahatsızlığı bulunan, sürekli ilaç kullanan kişilerin, bitkisel çayları tüketirken mutlaka doktora danışmaları gerektiğini ifade etti.
Sinameki doğal bir müshil olarak kabızlığı tedavi etmek için kullanılır. Bağırsaklarınızdaki kasları uyarmaya yardım eder. Yeşil çay dışkıya daha fazla su katabileceği gibi, bağırsak hareketlerini hızlandıran bir uyarıcı olan kafein içerir. Karahindiba ve nane çayıda kabızlıkta tercih edilebilir.
Melisa çayı vitamin değeri yüksek olan bitki çaylarından biridir. Müshil etkili doğal çay arayanlara tavsiye edilir. Melisa çayı müshil özelliği sayesinde vücuttaki zararlı maddeleri kolayca atar.
Melisa çayı bu sorunlara iyi geliyor
Mide bulantısına iyi gelmektedir. İrritabl kolon, gastrit, kusma biliyer dispepsi, baş ağrısı, titreme, psikojenik baş dönmesi ve taşikardiyee iyi geldiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri