Makalemizin başında belirtelim, profesyonel kişiler tarafından, titiz bir şekilde onarım görmüş dolu hasarlı araçlar büyük oranda değer kaybetmezler. Hasarların boyutuna göre alınan sonuçların en iyisinde, çoğu kişi çıplak gözle aracın dolu hasarı onarımı görmüş olduğunu bile anlayamaz.
Sonuç olarak; dolu hasarları bulunan araçlar, belirli bir pazarlık durumu ile satın alınabilir. Fakat onarım kısmında, aracınızı nerede yaptıracağınızı iyi araştırıp, iyi karar vermenizi tavsiye ederiz. Baştan iyi yapılmayan araştırma, sonradan geri dönüşü olmayan pişmanlıklar doğurabilir.
Dolu hasarlı araçlar araç boyanmadan tamir edilebiliyor. PDR Yöntemi denilen bu yöntem ile orijinalliği bozulmadan dolu hasarı tamiri yapılıyor. Araç marka modeline göre ve dolu hasarının derinliğine göre yani şiddetine göre fiyatlar değişebiliyor.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
Dolu yağışında sert ve iri olan taneler araçların kaportasında ciddi çökmelere neden olabiliyor. Bunun yanında ceviz büyüklüğünde gerçekleşen dolu yağışında ise camlar kırılabiliyor. Tüm bunlar ciddi masraflara neden oluyor.
İlgili 32 soru bulundu
Çünkü kasko sigortası sel, dolu, su baskını, fırtına gibi doğal afetler sonucu yaşanabilecek çarpma, çarpılma, devrilme, yanma gibi durumlara karşı aracını güvence altına alarak maddi zararları karşılar.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
İşyeri, Kasko ve Konut poliçelerinde, dolu hasarı alan müşterilerimizin poliçe yenilemelerinde hasarsızlık indirimi bozulmayacaktır.
Dolu hasarı tamiri işlemi için uygulanan Boyasız Kaporta Göçük Düzeltme AUTO KING uzmanlığı ile iki farklı yöntem kullanılarak yapılmaktadır. Çelik alaşımlı özel uç, kalınlık ve hasarlı bölgelere ulaşabilmek için değişik şekillerdeki özel onarım çubukları ile hasarlı bölgenin masaj yöntemiyle düzeltilmesi.
alınmaz. Boyasız düzeltme ilk çıktığında arkadan matkapla delik açarlardı. Bu tür müdahale yoksa alınabilir.
Araçlar Kaç Yıl Sonra Değer Kaybeder? Araçlar satın alındıkları gün, ikinci el statüsüne geçtikleri için değer kaybederler ve bu süre uzadıkça değer kaybı artar. Üstelik aracın yeni jenerasyonu ya da makyajlanmış versiyonunu çıkarsa değer kaybı büyür. Ortalama araç makyajlama süresi 2-3 yıl arasında değişir.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği
Kaza yapan aracın piyasa fiyatı 100.000,00 TL, kilometresi 15.000 km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır; Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
İkinci el araçlarda ister az kullanılmış olsun ister çok aracın hasar geçmişi önemlidir. Ancak pek çok satıcı ilk etapta alıcıya karşı bu bilgilerde bahsetmek istemez. Böyle durumlarda alıcının direk olarak tramer sorgulaması yapması çok akıllıca olacaktır.
3) Aracın kaza anındaki rayiç değerinin % 25'ini aşan değer kaybı talepleri, (Bu maddede düzenlenen sınır bir araç için talep edilecek toplam değer kaybı limiti olup daha önceden ödenen değer kaybı tazminatları limitten mahsup edilir.)
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km'den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Telefon kaskosu, cep telefonları ya da diğer mobil iletişim cihazları için satın alınan bir sigorta türüdür. Cihazın çeşitli risklere karşı korunmasını sağlar. Genellikle su hasarı, ekran kırılması, hırsızlık, kaybolma veya arıza gibi durumlarla karşılaşıldığında maddi destek sunar.
Kasko kapsamı; çarpma, çarpılma ya da hırsızlık gibi ana teminatlarıyla aracını hasar masraflarına karşı koruma altına alır. Bu nedenle kasko neyi karşılar sorusuna temel olarak kendi aracının zararını ödemesidir diyebiliriz fakat kasko teminatları aracın korunması açısından oldukça geniştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri