Topikal steroidler genellikle cilt koşullarını tedavi etmek ve rahatlatmak için kremlere ve merhemlere eklenir. Kortikosteroidlerin bağışıklık sistemini baskılayıcı özellikleri vardır ve lupus gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilirler.
Topikal steroidler, egzama ile ilişkili cilt iltihabını ve tahrişi azaltabilir. Bu ilaçlar başka bir isimle kortikosteroidlerdir. Kremler, merhemler, losyonlar, jeller ve köpükler gibi birçok formda bulunurlar.
Topikal kortikosteroidler (TKS) ise birçok dermatolojik hastalıkta önemli faydalar sağlayan ilaçlardır. Genellikle 4 veya 7 gruba ayrılarak incelenirler. Pomad (merhem), krem, yağlı (emollient) krem, losyon, sprey, jel ya da kortikosteroid emdirilmiş teypler şeklinde formları vardır.
Kortikosteroidler (kortizon, prednizon, deksametazon v.b.) vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olan kortizole benzer steroid yapıda ilaçlardır. Çok sayıda tipi geliştirilmiştir, ilk geliştirilen ve halk arasında ismi en bilinen kortizondur.
İlgili 24 soru bulundu
İltihap önleyici, damar daraltıcı ve alerji önleyici etki gösterir. PREDNOL, 30 g'lık alüminyum tüp içerisinde kullanıma sunulmaktadır. PREDNOL kortikosteroidlere cevap veren gelişmiş deri rahatsızlıklarında dışarıdan cilde sürülerek kullanılır.
Ek olarak pemfigus ve sedef hastalığı (psöriazis) tedavisinde de kortizon verilebilir. Göz hastalıkları: Alerjik üveit, akut üveit ve optik nörit gibi farklı göz şikayetlerinin tedavisi amacıyla kortikosteroid türü ilaçlar kullanılır.
Kortizonlu kremlerin dermatolog tarafından önerildiği şeklin dışında bilinçsiz şekilde kullanılması sonucunda öncelikle deride yanma hissi, kaşıntı, kuruluk, kızarıklık, damarlanma, deride incelme hissi, morluk ve bazen kıllanma artışı ortaya çıkabilir.
Topikal kortikosteroidler, potenslerine ve galenik formlarına göre sınıflandırılan ilaçlardır. Doktor genellikle cilt kıvrımlarında veya sulu egzama durumlarında egzama üzerine sürülmek üzere kortikosteroid kremler ve kuru, kalınlaşmış egzama üzerine se kortizonlu merhemler reçete eder.
Egzama tedavisinde genellikle kortizonlu topikal ilaçlar kullanılmaktadır. Egzama tedavisinde kullanılan kortizonlu krem ve losyonlar bazen doktor bilgisi dışında uygun olmayan vücut bölgelerine uzun süreli kullanılabilmektedir.
Aralarında amfibiler, sürüngenler, kemiriciler ve kuşlar bulunan birçok türde kortikosteron bağışıklık reaksiyonları, stres tepkisi ile ilgili olan ana glükokortikoiddir.
METAZON betametazon valerat adı verilen bir ilaç içerir ve krem formunda, 15 g ve 30 gr'lık tüpler halinde bulunmaktadır. METAZON steroid adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Derideki şişlik ve tahrişin giderilmesine yardımcı olur.
Doktor genelde dozu hastalığa ve hastanın durumuna gerek belirler. Tedavi sonlandırılırken birden sonlandırılmaz, ilacın dozu günbegün düşürülerek tedavi sonlanır. Kortizon tedavisi sırasında ortaya çıkan yan etkiler genellikle tedavi bittikten 3 ay sonra kendiliğinden kaybolur.
Kortizonlu kremleri bir nemlendirici krem gibi düşünmek doğru değildir. Günde bir kez, ince bir tabaka halinde veya doktorunuzun tarif ettiği gibi kullanmak en doğrusudur. Cildin bazı bölgeleri birbirine sürtündüğü için, kremler sürüldüğü zaman arzu edilen miktardan daha fazlası bu bölgelerde kalabilir.
Kortizon içermeyen kremler pimekrolimus ve takrolimus atopik dermatit tedavisinde kullanılan diğer ilaçlardır. Kortizonlu ilaçlarda görülen yan etkilere yol açmazlar. Yüz gibi hassas deri bölgelerinde kullanılabilirler.
İltihap kurutucu bir etki yaratan kortizon, vücutta az olduğunda iltihap görülme olasılığı artar. Vücut yeterli miktarda kortizon üretmediğinde dışarıdan ilaç yoluyla yüklemesi yapılabilir. Eklemlerde ya da tendonlarda bir iltihapla gerçekleştiğinde kortizon enjeksiyonları, iltihaplanmayı tedavi etmeye yarar.
Kortizon ve leke kremleri
Leke kremleri de sivilce izlerini geçirme konusunda etkilidir.
Kortizon; antialerjik, bağışıklığı baskılayan ve iltihap kurutucu etkileri olan bir ilaçtır. Vücutta iltihabın birikmesini engeller.
Kortizonlu kremleri biz tedavi için kullanırken, bazen hastalar kozmetik nedenlerle kullanır. Oysa bu bir ilaçtır. Biz kısa süreli sadece tedavi amaçlı kullanırız. Kozmetik bir krem değil leke açıcı olarak kullanıldığında ciltte kıllanma, deride incelme, kılcal damarlarda artış meydana getirebilir."
Kortizonlu krem ya da pomatlar hastalığınıza uygun teşhisle verilmişse çok kısa sürede sorunların yok olmasını sağlarlar ancak uzun süre kullanılırlarsa cildi inceltir ve dış etkilere daha açık bir hale getirebilirler. Bu nedenle kortizonlu merhemler sadece lezyon üstüne sürülür, geniş alanlara yayılmazlar.
Kortizon vücuttan idrar yolu ile atılır. Kortizol hormonları karaciğer tarafından etkisiz hale getirilir. Ardından dolaşım yolu ile böbreklerden süzülerek idrar yolu ile atılırlar.
Kortizon böbrek üstü bezinin korteks denen dış kısmında üretilen bir hormondur. Kolesterolü hammadde olarak kullanan bir dizi biyokimyasal reaksiyon sonucu oluşan doğal yapılı hormonlardan biri de kortizondur. Böbrek üstünden 2 farklı yapıda hormon grubu üretilir.
Kortizon kullanırken, kullandığınız doza bağlı enfeksiyonlara yatkınlığınız da artar. Bu nedenle toplumda sık görülen ve aşıyla korunmanın mümkün olduğu pnömokok (zatürre) ve influenza (grip) aşılarını olmanız önerilir. Kortizonun uzun dönemde ortaya çıkan yan etkilerinden biri de osteoporoz (kemik erimesi)'dur.
Tıbbi Tedavi;
Böbrek üstü bezlerin hastalıklarına bağlı aşırı tüylenmenin tedavisinde kortizon kullanılır. Son yıllarda GnRH analogları denilen bir grup ilaç ile yumurtalıklardan androjen salınımı engellenerek aşırı tüylenme tedavi edilmektedir. Hormon tedavisi ile yeni tüy çıkması engellenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri