Domat zeytin ağacı fazla büyüyen orta büyüklükte bir çeşittir. Ağacın taç yapısı yayvan ve muntazam şeklinde gelişimini sağlar. Fidanlar alçaktan ve yayvan büyür ve olgunluğa eriştiğinde yarı dik olur. Domat zeytini güçlü büyüyen bir çeşittir.
Domat zeytini genellikle dolmalık zeytin olarak tüketiliyor. Bu tür iri ve etli bir görünüme sahiptir. %23 oranında yağ içerir. Bu zeytin türüne Antalya, Şanlıurfa, Adana, Mersin ve Gaziantep illerinde rastlamak mümkündür.
İhracat için “domat” var yılında 1 milyon 300 bin ton zeytinden 180-200 bin ton yağ çıkarılıyor. Bunun 40-50 bin tonu ihraç ediliyor.
6-Domat: Menşei Manisa Akhisar'dır. Genellikle yeşil dolgulu zeytin yada ızgara zeytin olarak işlenir. Akhisar'dır. Yağ oranı düşük olduğu için siyah sofralık olarak işlenir.
Özenle seçilen zeytinler bir bıçak yardımıyla çizilir. Sadece tuz ve su kullanılarak doğal fermantasyonla tatlandırılır. Ambalajda limon suyu, kekik, kişniş, tane karabiber ve sızma zeytinyağı kullanılarak aroması zenginleştirilir.
İlgili 36 soru bulundu
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
4)AKHİSAR DOMAT
Son dönemlerde çoğunlukla sofralık olarak tüketilen Akhisar domat Akhisar'ın en iyi yağlık zeytinlerinden. Yetiştiği bölgeler; Manisa'nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir'in Merkez, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın'ın Merkez, Söke,Karacasu, Kuyucuk ilçeleri ve bölgeye özgü bir zeytin türü.
Domat cinsi yeşil zeytin kırılarak; içme suyu, kaya tuzu ve limon karışımından oluşan salamura suya konur. Belli aralıklarla suyu değiştirilerek acılığı giderilir ve tamamen tatlandıktan sonra ambalajlanıp tüketicinin beğenisine sunulur.
Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir. Kuzey Ege Bölgesi'nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir.
Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
Yağın donup donmaması gerçek olup olmadığı anlamına gelmez. Bu faydalı yağın sezon içerisinde uygulanan sıkım işlemi, yetiştiği iklim koşulları ve o yıl içerisindeki iklim şartlarının değişiklik göstermesi donma durumunu etkiler. Hakiki zeytinyağının içerisine farklı bir yağ karıştığında da donabilir.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
"Domat türü işlenmesi yönüyle çok çeşitlilik gösteriyor. Herkesin damak zevkine göre bademli, sarımsaklı, biberli, sirkeli olarak hazırlayıp tüketime sunuyoruz. Her türlü damak zevkine ulaşmak istiyoruz. Domat zeytininin fenol bileşenleri yüksektir, meyvemsiliği de fazladır.
Böylelikle ağaçların daha fazla gün ışığından yararlanmaları sağlanır. Yine Gemlik veya Ayvalık gibi orta büyüklükteki çeşitlerde 5x7 m ve 4x6 m gibi dikimler yaygındır. Domat da ise 6x8 m'dir.
Ayvalık yöresine ait iri ve doyurucu zeytin tiplerinin başında gelmektedir. Limon tozu ve zeytinyağı ile hazırlanan zeytine, tuz ilavesi yapılıp, naturel usülde tüketime sunulmaktadır. Kokteyl zeytin veya Eşek zeytini ile karıştırılsada Domat zeytini kendine has bir zeytindir.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Her bölgede yetişen zeytinin farklı özellikleri vardır. Bu da 1 litre zeytinyağı için gereken miktarı özellikle zeytin hamken yani yeşil ve yeterince yağlanmamışken 10 hatta 12 kilograma bile çıkabilir ama 1 litre zeytinyağı için ortalama 5 kilo zeytin gerekir. Yani, 1 kg zeytinden yaklaşık 200 ml zeytinyağı çıkar.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
Ayrıca kar yağışı olan dönemlerde özellikle güney yamaçlardaki zeytinliklerde gündüz eriyen karların gece donması da don zararı olarak kendini gösterebilmektedir. Buralarda da karları silkelemek ciddi bir tedbir olarak karşımıza çıkmaktadır.
Salamura için 1 litre suya ortalama olarak 1 dolu yemek kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı limon tuzu eklenir. Eriyene dek karıştırılır. Son acı suyu dökülen zeytinlerin üzerine sıvı yağ eklenir. Zeytinler örselenmeden şişe alt üst edilmek suretiyle bütün zeytinlerin yağlanması sağlanır.
Ortalama bir zeytin ağacından iyi bir verim elde etmek için ağacın bol miktarda güneş ışığına ihtiyacı vardır. Aynı zamanda zeytin ağacı aşırı toprak neminden nefret eder.
Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
Trilye zeytini her ne kadar lezzetli ve yağ oranı yüksek olsa da yetiştirme tarzı çok önemlidir. Doğru koşullarda yetişmeyen trilye zeytini verimli olmayacaktır. Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
DOMAT zeytinyağının özelliği yağ verimi düşük,(14-15 kg zeytinden bir kilo yağ elde edilir)Koyu renkte Kendine has aromaya sahip,yakıcılığı yükseğe yakın bir yağdır. AKHİSAR yöresinin coğrafi işareti alınmış bir üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri