Domates ayrıca insan sağlığı açısından da sağlıklı bir besindir. Özellikle bağırsakların düzelmesini sağlayan ve kabızlığı gideren domates çiğ olarak sabah veya akşam tüketilebilir.
Domatesler Sindirim Sağlığını Geliştirir
Domateslerdeki lif de burada yardımcı olur - 100 gram domates size 2 gram lif (hem çözünür hem de çözünmez lif) verir ve bağırsak sağlığını daha da artırır.
Domates suyu kabızlık sorunlarına da oldukça iyi gelir. Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak ve kabızlık sorununun önlenmesine yardımcı olur.
Lif yönünden zengin kabuklarıyla yenildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsakların çalışmasına destek olur ve kabızlığı önleyicidir.
5) Bağırsak Sağlığını Bozar
Bağırsak durgunluğu sorunu olanlar, domates tüketirken daha hassas davranmalıdır. Özellikle de irritabl bağırsak sendromu yaşayanların, daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile uğraşmaması için dikkatli olması önerilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bilinen en iyi antioksidanlardan olan domates, özellikle mevsiminde tüketildiğinde birçok faydasının yanı sıra, kabızlığa karşı da olumlu etki eder.
Domates sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Domatesler, sindirim sularının önemli bir bileşeni olan ve çok etkili klorür kaynakları arasında yer alan bir besindir.
Ortadan kesilmiş domates dört kompartımanlı görülür. Kalp de kırmızı ve 4 bölümden oluşur. Domates, kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı rol oynayan lycopene içerir.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Hangi türde ve çeşidi tüketilirse tüketirsin yumurta genel anlamda kabız yapar. Bu doğrultuda haşlanmış, tavada ya da yağda yapılsın kabız yapma potansiyeli bulunmaktadır. Böyle durumlardan uzak durabilmek için ise mutlaka mümkün olduğu kadar dengeli bir şekilde yumurta tüketmeye özen gösterilmelidir.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Domates. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi domates, yüksek miktarda tannik asit içerir. Domatesi aç karna tüketmek midenin asit seviyesini arttırır. Bu da gastrite neden olabilir.
Pişmiş ve çiğ domates de gaz yapabilen yiyecekler arasındadır. Çok fazla domatesin tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve gaz gibi problemler görülebilir.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Mercimek, fasulye, nohut gibi kuru baklagiller lif açısından zengindir. Peki, lif neden önemli? Çünkü lif dışkının hacmini arttırarak sindirim sisteminde ilerlemesini kolaylaştırır ve yolda toksinleri toplayarak vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin beslenmesine yardımcı olur.
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Metabolizmanın hızını yükseltmek için en önemli besinler lif içeren besinlerdir. Lif sindirim sırasında enerjiyi artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Lif içeren bazı besinler;portakal, ıspanak,brokoli,elma, greyfurt, kale, lahana, kepekli tahıllar, kabak çekirdeği, fındık, badem ve yulaf olarak sıralayabiliriz.
SEBZE. Marul, salatalık, biber, domates ve turp gibi çiğ su içeriği yüksek salata sebzeleri 30 dakika içinde sindirilir. Lahana, brokoli, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler 40 dakika içinde sindirilirken, kereviz, havuç gibi kök sebzeler için süre 50 dakikadır.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri