Ayrıca çok fazla çiğ ve pişmiş domates tüketmek gaz problemlerine de sebep olabilmektedir. Bu nedenle emzirirken çiğ ve pişmiş domatesi çok tüketmek veya gıda intolerasına sahip kişilerin bu besini çok tüketmesi bebeklerde gaz problemlerine sebep olabilmektedir.
Bebeğin gaz problemi varsa brokoli, lahana, karnabahar, domates, soğan, portakal, inek sütü, nohut ve kuru fasulye gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
Domatesteki 8 mucize: Metabolizmayı hızlandırıyor, süt üretimini artırıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir. Gaz problemi çok fazla yaşanıyorsa çiğ sebze – meyve tüketilmemeli, pişmiş meyve kompostoları ve haşlanmış sebzeler tüketilmelidir.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Çoğu bebeğin gaz problemleri yaklaşık dört ila altı aylıkken ortadan kalkarken, bazen daha da uzun sürebiliyor. Gaz genellikle bebeklerin beslenirken hava yutmasından kaynaklanıyor.
Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır. Böylelikle hava ile sütün ayrılması sağlanır, sonra arkasına vurularak tekrar geğirtilebilir. Bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracak bir başka pozisyon ise bisiklet hareketidir.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Sıcak ve soğuk çikolata hem yetişkinlerde hem de bebeklerde gaz ve şişkinlik problemleri yaratır. İçerdiği yüksek oranda kafein ile birlikte farklı kaynakları ile bu durumu ortaya çıkarır. O yüzden mutlaka özellikle emzirme dönemlerinde çikolata tüketmeyi önemli oranda azaltmak gerekir.
Yemeklerin içerdiği demirin vücutta daha iyi emilmesi için yemeklerle beraber maydanoz, yeşil biber, portakal, mandalina, domates gibi C vitamininden zengin olan sebze ve meyveler yenmelidir.
Domates alerjen bir besindir. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklere en son verilecek besin olarak bilinir. Bunun nedeni ciltte oluşturabileceği kızarıklık ve tahriştir.
Nitekim bazı sebzelerin gaz yaptığı açıktır. Örnek verecek olursak turşu içerisinde lahana mevcutsa gaz yaptığını belirtmek gerek. Bunun yanı sıra çeşitli yiyeceklerin bebekte gaza neden olduğu kanıtlanmıştır.
Sıcak havluyu bebeğin karnına koymak da bebeği rahatlatacaktır. - Karın masajı yapmak; Bebeği sırt üstü yatırıp karnına saat yönünün tersi dairesel hareketlerle ovmak bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
Bebekler gaz sancısı çektikleri zaman çoğunlukla bacaklarını karınlarına doğru çekerler ve suratları kızarır. Bunun yanında yumruklarını sıkabilirler, karınları şiş ve gergin olabilir. Bebek kendisi gaz çıkartamadığı takdirde ağlama bitse bile yeniden görülebilir ve bu ağlama nöbetleri uzun saatler sürebilir.
Dr. Murat Tuncer, aileleri uyarıyor: "Bu damlaları kullanan bebekler ileride ciddi kabızlıklar yaşıyor. Bu da kolon kanserini tetikleyen en önemli nedenler arasında. Anneler bu ilaçları kullanmasın." Tuncer'e göre, gaz sancısı ilaçlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması da sakıncalı.
Zeytinyağı; ayrıca gaz sancısı ve kabızlık sorunlarının çözümü için de idealdir.
Kucakta yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırmak rahatlatabilir. Gaz giderme için kullanılan ilaçlar çoğu zaman etkili olmayabilir. O nedenle fazla miktar ve sayıda ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ağlama saatlerine yakın banyo ve masaj bebeği rahatlatabilir.
Gaz sancısı çeken bir bebek, rahatlamak amacıyla süt emmek isteyecektir. Ancak bebeğinizi emzirmeye başlamanızdan kısa bir süre sonra, bebek ağlayarak emmekten vazgeçecektir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Emzirme döneminde kafein tüketimi
Bu nedenle kafein içeren içeceklerin alımını sınırlamanız gerekir. Bunlar da sadece çay ve kahve değil, kola ve enerji içeceklerini de sınırlamalısınız.
ELMA, ŞEFTALİ, ARMUT, ERİK
Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri