Gluten duyarlılığı ve intoleransı olan kişiler için çorba tüketmek bazen zorlayıcı olabilmektedir çünkü birçok çorba buğday unu içermektedir. Karabuğday ile hazırlanan domates çorbası çölyak hastaları ve glütensiz beslenen kişiler için iyi bir alternatif olmaktadır.
Çünkü unlu çorbalar glüten içermekte. İftarda, özellikle mercimek çorbası iyi bir alternatif. Dikkat edilmesi gereken nokta, çorbalara unla kıvam verilmemiş olması.
Mutfak robotunda püre haline getirin. Tereyağını bir tencereye alın ve orta ateşte eritin. Üzerine domates püresi ve tuzu ekleyip arada karıştırarak 10 dakika pişirin. Üzerine sıcak suyu ekleyip ocağı kısın ve 10 dakika daha pişirin.
Yağı pirinç unu ile hafif ateşte çevirip üzerine azar azar süt ilave edin. Pürtüksüz bir bulamaç olmalıdır. Önceden rendelediğiniz domatesleri ve tuzu ilave edip karıştırmaya devam edin. 5 bardak suyu da ekleyip çorba hafifçe koyulaşana kadar karıştırın. 5 dakika kadar kaynatıp kapatın.
İlgili 40 soru bulundu
Ev usulü domates çorbasını en pratik şekilde yapmak için un ve tereyağını kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun. Rendelenmiş domatesi ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin. Üzerine sıcak et suyunu ilave edin. Diğer bir yandan kesilmemesi için küçük bir cezvede ısıttığınız sütü azar azar ekleyip hızlıca karıştırın.
Gluten intoleransının belirtileri vücudun farklı bölümlerinde görülebilir ama gastrointestinal sorunlar özellikle bebek ve çocuklarda en yaygın belirtilerden biridir. Bu belirtiler; karın ağrısı, gaz, karında şişkinlik, diyare(ishal), iştah azalması, konstipasyon(kabızlık), bulantı ve kusma şeklinde görülebilir.
Deri dökülmesi, kaşıntı ve kızarıklık sorunları özellikle buğday içeren besinleri tüketenlerde görülür. Ağız ülseri ve reflü gibi problemler gluten hassasiyeti belirtileri arasında gözlenir. Bir diğer belirti ise kollarda ve bacaklarda yaşanan uyuşmadır. Yine kilo kaybı ve astım bu belirtiler arasında yerini alır.
İshal, Kabızlık, Kokulu Dışkı: Çölyak hastalığında, gluten içeren gıdalar tükettikten sonra bağırsaklarda gelişen iltihap reaksiyonu, mukozaya zarar vererek ishal ya da kabızlığa neden olur. Gluten, çölyak hastalığı olmayan duyarlı kişilerde de sindirim semptomlarına yol açar.
Peki glutensiz un içeriği nelerden oluşur diye merak ediyorsanız: Buğday, arpa, yulaf gibi gluten içeren tahılların tamamen ortadan kalkmasıyla glutensiz un elde edilmektedir. Glutensiz un elde etmek için mısır, nohut, mercimek ya da pirinç gibi gıdaları tercih edebilirsiniz.
Mısır unu, glutensiz ürünlerdendir.
Glutensiz un için 200 gram mısır unu, 150 gram pirinç unu, 150 gram patates nişastasını karışım haline getirin ve kendi glütensiz ununuzu hazırlayın. Dilerseniz 250 gram pirinç unu, 150 gram mısır nişastası ve 100 gram da karabuğday ununu karışım haline getirerek kullanabilirsiniz.
Çölyak hastalığı veya gluten hassasiyeti gibi rahatsızlıklara sahip olan kişiler mercimek tüketimi konusunda farklı çeşitlere yönelik bazı şüpheler duymaktadır. Fakat bu konuda endişelenmenize hiç gerek yoktur. Tıpkı doğal ve katkısız yeşil mercimekte olduğu gibi kırmızı mercimekte de gluten bulunmamaktadır.
Şöyle ki yeşil mercimek, diğer tüm baklagiller gibi glutensiz bir doğal gıda çeşidini oluşturuyor. Bu sayede çölyak hastalığı, gluten intoleransı veya irritabl bağırsak sendromu gibi çeşitli otoimmün hastalıklara sahip kişiler tarafından da güvenle tüketilebiliyor.
Gluten alerjisi ya da gluten hassasiyeti olarak adlandırılan bu rahatsızlık, 3-5 yılda kendiliğinden geçebilen bir besin alerjisidir. Çölyak hastalığı ise gluten içeren besinlere karşı ince bağırsakta gelişen reaksiyonlarla gösteren çok ciddi bir otoimmün hastalığıdır.
Gluten duyarlılığı, genelde orta yaşlarda ortaya çıkan ve kadınlarda daha sık rastlanan bir problemdir. Tıpkı çölyak hastalığında olduğu gibi gluten duyarlılığında da şişkinlik ve hazım problemleri, halsizlik gibi belirtiler göze çarpar.
Buğdayın yapısında bulunan bir protein grubu olan gluten, bazı bünyelerde hassasiyete sebep olur. Bu durum gluten duyarlılığı ya da çölyak hastalığı belirtisi olarak karşımıza çıkar. Fakat gluten hassasiyeti ile çölyak hastalığı aynı şeyler değildir.
Biocard TM Çölyak Testi, parmaktan alınan bir damla kanla Ig A oto antikorlarının eşlik ettiği çölyak hastalığının araştırılmasında evde veya profesyonel ortamda yapılabilen hızlı, basit ve güvenilir bir testtir.
Gluten hassasiyetinin teşhisi; aç karnına yapılan kan testi ve bağırsak biyopsisi ile yapılabilir. Gluten hassasiyeti teşhisinde endoskopik test yöntemi de uygulanmaktadır. En doğru teşhis için eliminasyon yöntemi kullanılır. Bu yöntemde buğday alerjisi ve çölyak hastalığı test edilerek seçenekler elenir.
Çölyak hastalığı belirtilerini gösteren kişilerin gastroenteroloji doktoruna başvurması gerekir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Domates çorbası hangi ülkeye ait? Kıtır ekmek dilimleriyle ve kaşarın verdiği kokuyla domates çorbası, Türk mutfağının en harika lezzetlerinden bir tanesi. Yaz kış severek tüketilen bu muhteşem çorbayı siz de en özel şekliyle hazırlayabilir, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.
Edirne İli Çorbaları:
Domates çorbası, Durme çorbası, Ommaç (sütlü) çorbası. Edirne ilinin 3 çorbası belirlenmiştir.
Domates Çorbası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, domates çorbası, tavuk etli enginar dolması, sade pirinç pilavı ve cevizli fincan kadayıfı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri