Çünkü ısısı 12 derecenin altına inen domatesin tadında bozulma oluyor. Bilim insanları domatesin 12 derecenin altında tutulduğunda soğuk atmosferin sebzenin nispeten taze kalmasını sağladığını ama tadının tamamen değiştiğini belirtti.
Olgun kırmızı domatesler birkaç gün 7-10 °C'de depolanabilirler. Daha düşük sıcaklıklar renk kaybı, raf ömrünün kısalması ve diriliğin kaybolmasına neden olur. Kızarmış olgun domateslerin depo çıkışından sonra daha fazla dayanabilmeleri için (nakliye süresi için) 3 hafta süre ile 0- 1,5 °C'de tutulabilirler.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C'dir. Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır.
Domatesleri küp küp keserek buzlukta saklayabileceğimiz gibi rendeleyerek de dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için rendelediğiniz domatesleri ince süzgeçten az miktarda suyunu salacak kadar süzün. Çok fazla suyunu süzer iseniz, kıvamı salça gibi olur. Ardından poşetlere koyup, dondurucuda saklayabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Derin bir tencereye koyduğunuz domatesi yaklaşık 45 dakika orta ateşte kaynatın. Kaynattığınız domates püresini bir süzgeçten geçirin ve ılınmaya bırakın. Domates suyunu karton bardaklara dökün ve üstlerine streç film örterek buzlukta dondurun.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Isısı 12 derecenin altına inen domatesin tadında bozulma oluyor.
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ
Soğuklardan çok zarar görür. Sıcaklık eksi 2-3 C ye düştüğünde bitki tamamen ölebilir. Gereğinden fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Sıcak ve kuru rüzgarlarda, fazla miktarlarda çiçek dökülmesine sebep olabilir.
Kırmızı domatesler birkaç gün boyunca 7°C'de saklanabilir, öte yandan 10°C'de saklanan domateslerin lezzet ve aroması 13°C'de tutulanlardan daha düşük olabilmektedir (Çizelge 4). Klimakterik ve çabuk bozulan bir sebze olan domateslerin genellikle 2-3 hafta gibi kısa bir ömrü vardır.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Domates - Salatalık
Domates buzdolabında muhafaza edildiği zaman, besin değerlerini ve lezzetini daha hızlı kaybeder. Bu nedenle oda sıcaklığında saklanması daha doğrudur. Eğer domatesler çok fazla olgunlaşmışsa bu durumda buzdolabı tercih edilebilir.
Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir. Domates tohumları mart ayı sonunda saksıda ve balkondaki yerini alabilir.
Sıcak ve ılıman iklimlerden hoşlanır. Her tür toprakta yetişebilmesine rağmen, domates yetiştireceğiniz toprağın drenajının iyi, derin, humus ve besin maddelerince zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Tınlı toprakları da çok sever ve bu toprakta yetişirse erken ürün verir.
Dr. Canan Karatay, patlıcan, biber ve domatesin kış aylarında tüketilmesinin sağlık açısından sakıncalarını anlattı." Kış mevsiminde ucuz olan kış sebzelerini tüketmeliyiz. Yazın da yaz sebzelerini yemeliyiz.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir buzdolabı poşetine koyarak saklayın. Domatesleri rendeleyerek porsiyonlara ayırın ve dondurarak, yemek ve soslarda kullanabilirsiniz. Domateslerinizi, kullanacağınız yemek çeşidine göre saklamak daha avantajlıdır.
Konserve ürünlerin tüketiminden sonraki 12-72 saatte başlayan bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, bulanık görme, çift görme, kas zafiyeti, solunum sıkıntısı gibi durumlarda mutlaka en yakın sağlık merkezine başvurulmalı ve hekime şikâyetler anlatılırken konserve tüketildiği belirtilmelidir.
Dilerseniz beslenme içeriğinin ve lezzetinin artması için robottan geçirirken içine fesleğen, kekik, kereviz gibi farklı sebzeler ve otlar ekleyebilirsiniz. Çiğ domates suyu yapımı için bir diğer yöntem de kabuklarıyla birlikte dilimlediğiniz taze domateslerinizin, katı meyve sıkacağı yardımıyla suyunu çıkarmaktır.
Derin dondurucuya koymak için en uygun zamandır. Dondurucuya koymak için, olgun etli domateslerin kabuklarını soyup mutfak robotundan geçirerek veya kuşbaşı doğrayarak, tek kullanımlık poşetler halinde dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Domates Neden Kararır? Domates kuruduktan sonra, çok fazla güneşte beklerse, yağmur alırsa, nemli ortamda uzun süre açıkta bekleyip geç kurursa kararır. Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
Bu işlem, bitkinin besin kaynaklarını daha az fakat daha büyük ve daha lezzetli meyvelere aktarmasını sağlamak için yapılır. Ticari domates çeşitlerinin çoğu, dikim işleminden 7-10 hafta sonra hasat edilebilir. Dikim işleminden hasada kadar süren zaman çeşide, iklim koşullarına ve dikilen fidelerin yaşına bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri