Bölgede daha çok uygulanan hasat şekli; daldan el ile toplama şeklindedir. Dalda olgunlaşan fındık çotanakları teker teker toplanarak sepetlere doldurulmakta ve daha sonra bu sepetlerdeki fındıklar çuvallara aktarılarak harmana taşınmaktadır. Özellikle meyilli arazilerde fındık hasadı bu yolla yapılmaktadır.
Fındık toplama zamanı fındık çeşidine ve meyvenin olgunlaşma zamanına göre farklılık göstermektedir. Karadeniz bölgesinde hasat zamanı sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos yüksek kolda ise 20 Ağustos'tan sonra gerçekleşir.
Fındık fidanı çoğaltma işi sonbaharda fındık ağacının köklerinde yer alan sürgünlerin alınarak ilkbaharda ekilmesi ile yapılmaktadır. Fındık çoğaltılması yeni fidanların dikilmesi ile de yapılabilmektedir. Fındık fidanı kökten sürgün ile elde edilebilirken aynı zamanda tohum ile de üretilebilmektedir.
Süpürücü işini bitirdiğinde yerdeki materyal 60 cm genişliğinde düz bir sıra halinde toplanmış durumdadır. Bundan sonra hasat edici birim çalışmaya başlamakta, yerdeki materyalin (fındık, yaprak, boş zuruf, küçük dallar) dişlileri olan ve hızla dönen bir silindir vasıtasıyla bir bant üzerinde toplanması sağlanmaktadır.
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, oluşturduğu örnek bahçelerin sayısını il genelinde artırarak üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamayı amaçlamakta.
İlgili 19 soru bulundu
Fındık ağacı, 8 yıl içinde meyve vermeye başlamaktadır. Yaşam süresi sağlıklı koşullarda 50 yılı bulabilmektedir.
Rakım azaldıkça bahçelerin dönüm bedelinin fiyatı daha da artıyor. Destek ödemelerinden önce fındık bahçesinin dönümü 5- 10 bin TL arasında giderken, bugün dönümü 30- 50 bin TL arasında değer kazandı.
Fındıkta Hasat Zamanının Tayini
Karadeniz fındık bölgesinde hasat zamanı yıllara göre az çok değişmekle beraber, sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos, yüksek kolda ise 20 Ağustos' tan sonra başlamaktadır [4].
Fındığı kolay toplamak için 2 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birincisi; fındığı silkelemek, ikincisi ise; el ile fındık tanelerini toplamaktır. Fındıklar toplandıktan sonra uzun süre çuvallarda bekletilmemelidir.
Fındığın uzun süre muhafazası için soğuk hava depoları kullanılmaktadır. Depo sıcaklığı 2-4oC, nispi nemi de % 55-60 olmalıdır. Zamanından önce hasat edilmiş, iyi kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası güç olup, bunlarda muhafaza esnasında küflenme, acılaşma kızışma olur.
Dikim için en uygun olan zaman sonbahar aylarıdır. Kışı sert geçen yörelerde ve dikime geç kalınması halinde İlkbaharda da dikim yapılabilir. Dikim ve Terbiye Sistemleri: Fındık yetiştiriciliği genellikle ocak dikim sistemine göre yapılmaktadır.
Filiz Budaması: Nisan ve mayıs aylarında dalların gövdelerinden çıkan taze sürmüş ve sürmekte olan sürgünlerin kesilmesidir. Toprak örneği: Bahçelerin en az 5-6 yerinden 0-20 ve 20-40 cm derinliklerden alınır.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer.
Bölgede daha çok uygulanan hasat şekli; daldan el ile toplama şeklindedir. Dalda olgunlaşan fındık çotanakları teker teker toplanarak sepetlere doldurulmakta ve daha sonra bu sepetlerdeki fındıklar çuvallara aktarılarak harmana taşınmaktadır. Özellikle meyilli arazilerde fındık hasadı bu yolla yapılmaktadır.
Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever. Yıllık 1000–2000 mm kadar yağış ister.
En tepede dönümden alınan kabuklu fındık miktarı 60 kg. Ortalama verin dönümde 115 kg dolayında. Bir işçi günde 2 çuval (100 kg) “kapsüllü” (yeşil kapsüllü) fındık topluyor. Bunun 1/3'ü (33 kg)kabuklu fındık.
Eylül ve Ekim ayları ile Mayıs ayında olmak üzere yılda iki defa kök ve dip sürgünü temizliği yapılır. Mayıs ayında alınan dip sürgünleri fındık ocaklarının dibine serilerek fındık ocaklarının nemi korunur.
Fındık Ağacı Su İster mi? Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin.
Bir fındık ağacı yaklaşık 7-8 yılda meyve veriyor.
Fidan dikiminden itibaren sulanmalıdır, yaşlı ve üretken olan fındıklar ise çiçeklenme öncesinde sulanmaya başlanır. Fındıkların gelişim aşamasında sulama verim ve kalite için çok önemlidir, bu nedenle bu aşamada su stresi yaşanmamalıdır. Sulama miktarı, birkaç bitki ve iklim unsuru dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır. - Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.
Fındık ağacı bakımında sıcaklık çok önemlidir. Genel sıcaklığın en fazla 36 - 38 derece olması gerekir. Fazla sulama isteyen bir ağaç olmamasına rağmen özellikle Haziran ve Temmuz aylarında nem oranlarının dengelenmesi için sulaması yapılmalıdır. Bakımlarında çapalama ve gübreleme ise oldukça önemlidir.
1 dönüm fındık ne kadar kazandırır? İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti.
Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
Fındık ağacının veya toprağın etrafındaki toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Kuru aylar sırasında haftada 1 su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir. Fidan yaşına minimum 20-25 litre su verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri