Eğer bir botanikçi ile konuşursanız size domatesin bir meyve olduğunu söyleyecektir; çünkü domatesin içinde tohumlar vardır. Fakat bahçecilik ile uğraşan birisi, domatesin sebze olduğunu ve meyveler gibi ağaçta yetişmediğini söyleyecektir. Aslında her iki cevap da doğrudur: Domates, hem meyve hem de sebzedir!
100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Patlıcangiller ailesinin en faydalı üyesi olan domates içerisinde demir, potasyum, kalsiyum, fosfor mineralleri ve A,B,C vitaminlerini bulunduran oldukça faydalı bir besindir.
Domatesin A ve C vitamini ile potasyum miktarı bakımından zengin olması domatesin kalori ve yağ oranının düşük olması ve kolesterol içermeyen lifli bir meyve olması da tercih edilebilirliğinin artıran başka bir neden olmuştur.
ABD Tarım Bakanlığı, Ulusal Besin Veri Tabanı'nda domates ve domates ürünlerini sebze grubu altına listeliyor. Domatesi sebze olarak görmemizin esas nedeni, tatlı olmaması.
İlgili 17 soru bulundu
Bağırsak durgunluğu sorunu olanlar, domates tüketirken daha hassas davranmalıdır. Özellikle de irritabl bağırsak sendromu yaşayanların, daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile uğraşmaması için dikkatli olması önerilir. Domatesin asitli bir besin olduğu unutulmamalı, fazla asidin mideyi yoracağı belirtilmelidir.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Domates, erken yaşlanmayı önler ve de iltihaplanmaları azaltır. Çok sayıda antioksidandan oluşan domates, farklı kanser türleriyle savaşmaya da yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda, zengin besin değerleriyle; iyi bir vitamin ve de mineral kaynağıdır.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi domates, yüksek miktarda tannik asit içerir. Domatesi aç karna tüketmek midenin asit seviyesini arttırır. Bu da gastrite neden olabilir.
Domates Besin Değeri
Ülkemizde ve dünyada en yaygın tüketilen sebzelerden bir tanesi olan domates, 100 gramında 17 kkal enerji bulunan sağlıklı bir besindir. 100 gram domateste 3,9 gram karbonhidrat, 0,9 gram protein ve 0,2 gram yağ bulunur, yüksek oranda su ve diyet lifi içerir.
Cevap. Domates protein ya da karbonhidrat değildir. Vitamin yönünden zengindir. Ayrıca her besinin içinde su bulunduğu için su ve mineraller de olabilir.
Domates likopen bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Fazla domates tüketimi sonucu ishal olabilirsiniz. Domatesin içerisinde bulunan salmonella bakterisi ishale yol açar. Ayrıca oldukça fazla asitli olan domates, mideyi yoracağından daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile karşı karşıya kalabilirisiniz.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Domateslerin, serbest radikalleri önleyici likopen ve beta karoten içerdiği biliniyor. Bazı hücrelerde, serbest radikaller DNA ya yüzde 42'ye varan hasarlar verir. Domatesin her zaman az miktarda zeytinyağı ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde vücudun yaşlanmaya karşı daha güçlü bir hale gelir.
DOMATES Domates tüketimi anemiyi yani kansızlığı önler. Domateste bulunan yüksek miktardaki C vitamini demirin emilmesi için gereklidir. Bu da domatesin anemiye karşı koruma sağladığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
Domatesler pişmiş olarak da tüketilebilir. Pişmiş domateslerin tüketilmesi kilo alma anlamında sıkıntı yaratmamaktadır. Fakat akşam yemeklerinde yağlı besinler ile birlikte tüketilen Domates kilo yapabilir.
Yağlı ciltlerde yağ oranını dengeler, kuru ciltlerde ise cildi nemlendirir. Zararlı güneş ışınlarından korunmanıza yardımcı olur. Cildinizdeki ölü derileri temizleyerek cildinizin canlanmasını sağlar. Ciltteki renk eşitsizliklerini giderir.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri