Domates aynı zamanda yüksek oranda C vitamini, folat ve K vitamini içerir. Domatesin 100 gramı 18 kaloridir. Yine domates 100 gramında 0,9 protein, 3,9 karbonhidrat, 2,6 şeker, 1,2 gram lif ve 0,2 gram yağ içerir. Domates tüketmek günlük C vitamini ihtiyacının üçte birini karşılayabilir.
ABD Tarım Bakanlığı, Ulusal Besin Veri Tabanı'nda domates ve domates ürünlerini sebze grubu altına listeliyor. Domatesi sebze olarak görmemizin esas nedeni, tatlı olmaması.
100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Bir domates ile günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 40'ını karşılayabilirsiniz. A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur.
Düzenli tüketimde faydalı bir besin olan domates, ölçüsüz şekilde tüketildiğinde eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine neden olur. Bu birikme sonucunda eklemlerin yapısı etkilenir ve sık sık ağrı oluşturur.
İlgili 21 soru bulundu
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
-Domates, uyku düzeninizi sağlayacak bir başka besindir. Domatesin içinde vişneden daha fazla melatonin hormonu bulunur. Uyku sorunu yaşıyorsanız, özellikle kahvaltılarınızda domates tüketmeye özen göstermelisiniz.
Domates, erken yaşlanmayı önler ve de iltihaplanmaları azaltır. Çok sayıda antioksidandan oluşan domates, farklı kanser türleriyle savaşmaya da yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda, zengin besin değerleriyle; iyi bir vitamin ve de mineral kaynağıdır.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi domates, yüksek miktarda tannik asit içerir. Domatesi aç karna tüketmek midenin asit seviyesini arttırır. Bu da gastrite neden olabilir.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz.
Domates, sofralardan eksik olmayan her açıdan bolca tüketilen bir sebzedir. Likopen içeriği ile onun hastalıklara karşı ne kadar önemli bir sebze olduğunu vurgular. Yüksek C vitamini, beta keroten ve E vitamini içerir.
Domates neredeyse hiç yağ içermeyen düşük yağlı diyetler için ideal olan bir besindir. Lif açısından zengin olan domates aynı zamanda kabızlığın da önüne geçmektedir. Bağırsakları çalıştıran ve yiyeceklerin yağ olarak depolanmasını önleyen domates kilo vermek için de büyük bir tol oynamaktadır.
Domates, düşük kalori ve yağ oranı ile kolesterol içermeyen yapısı nedeniyle diyet listelerinde ve zayıflama sürecinde yer alabilecek vitamin ve lif kaynağı besinlerden.
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. İçerdiği Önemli Besinler : Mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor. Domatesin içerisinde likopen isimli bir antioksidan madde bulunmaktadır.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Domatesin A ve C vitamini ile potasyum miktarı bakımından zengin olması domatesin kalori ve yağ oranının düşük olması ve kolesterol içermeyen lifli bir meyve olması da tercih edilebilirliğinin artıran başka bir neden olmuştur.
Bu sorunun cevabı “meyve” olacaktır.
Domatesler botanik olarak meyve olarak tanımlanır çünkü bir çiçekten oluşurlar ve tohum içerirler. Yine de, çoğunlukla yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılırlar.
Domates, LDL (kötü) kolesterolü düşürür, kolesterolün oksitlenmesini engeller, kanı sulandırır (3,4).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri