Domates alerjisinin esas nedeni bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyetidir. Bağışıklık sistemi, domates veya domates içeren ürünler ile temas ettiğinde; vücut, immunoglobulin E (IgE) ve histamin gibi kimyasallar üreterek belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar.
Kabızlığa yatkınsanız…
Kabızlık sorunu olanların beslenmelerinde yer vermesi destek olabilir. Ancak bazı kişiler için pişmiş domates asidik yapısı nedeniyle reflü veya hazımsızlığı tetikleyebilir.
Domatesler, düşük kalorili ve besin açısından zengin bir sebzedir. İçerdikleri likopen, C vitamini, A vitamini, potasyum ve diğer besin maddeleri ile sağlık açısından birçok fayda sunar. Bununla birlikte, domateslerin asidik özellikleri nedeniyle bazı kişilerde mide rahatsızlığına veya reflüye neden olabilir.
1. Asit Reflü Domatesler, midenizi aşırı asidik yapan malik asit ve sitrik asit içerir. Çok fazla domates yemek midede aşırı mide asidi üretimi nedeniyle kalp yanmasına veya asit reflüsüne neden olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Domates yetiştiriciliği sırasında üretimi sınırlandıran birçok zararlı organizma bulunuyor. En sık görülen domates fidesi zararlıları arasında beyaz sinekler, thripsler, güve, yaprak biti, kırmızı örümcekler, pas akarı gibi birçok farklı tür sayılabiliyor.
(Özellikle K vitamini içeriği nedeniyle) 1 kupa çiğ domates tüketmek kemik sağlığı için önemlidir. Kansızlık ve demir eksikliği için düzenli domates tüketmek destek sağlıyor. Domateste bulunan C vitamini, demir emilimini destekliyor, kansızlığa karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor.
Domates tohumlarında bulunan antioksidan likopen ve beta-karoten de etkili bağışıklık güçlendirici maddelerdir. Domatesler ve tohumları yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini sıklıkla mükemmel görme ile ilişkilendirilmiştir ve bu vitaminin eksikliği gece körlüğüne neden olur.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Domates suyu, C vitamini, B vitaminleri ve potasyum açısından zengindir, aynı zamanda iltihabı, kalp hastalığı ve bazı kanser risklerini azaltabilen bir antioksidan olan likopen kaynağıdır.
Sebzeler; Akla gelebilecek her tür sebze bol bol tüketilmelidir. Domates, biber, marul, ıspanak,turp, havuç, brokoli, lahana, patlıcan gibi sebzelerin hepsi yeterince posa içerir ve rahat dışkılama sağlar. Bunlar içinde sadece domates içeriğindeki bir asit sebebiyle basurun azdığı dönemlerde fazla tüketilmemelidir.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN
Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Bu durum, bağırsakların ve midenin rahatsızlanmasına, acil veya kronik mide ve bağırsak iltihabına, mide genişlemesine ve mide ağrısına neden olabiliyor. Dispepsi hastalığı olanların ve midesi zayıf olanların açken domates yememesi gerekiyor.
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli.
Zengin bir lif, potasyum ve A, C ve K vitaminleri kaynağıdır. Domates faydaları meyvenin zengin besin değerinden gelir. Örneğin domates, lutein ve likopen gibi önemli karotenoidleri içerir. Bunlar gözü, ışığın neden olduğu hasara karşı koruyabilir.
Domates ayrıca insan sağlığı açısından da sağlıklı bir besindir. Özellikle bağırsakların düzelmesini sağlayan ve kabızlığı gideren domates çiğ olarak sabah veya akşam tüketilebilir. Sabah ve akşam çiğ olarak tüketilen domates zayıflamaya da yardımı olmaktadır.
Aç karnına tüketimleri, midede ekşime ve yanmayla sonuçlanabilir. Domates Aç karnına tüketildiği durumda, domates mideye zarar verebilir.
Domates genellikle çiğ olarak tüketilen bir sebzedir. Aynı zamanda önemli bir C vitamini kaynağı olan domates, uzmanlara göre pişirildiği zaman likopen bakımından daha zengin hale gelir. Böylelikle C vitamininden daha etkili bir antioksidan haline gelmiş olur.
Domatesin en önemli özelliği likopen adını verdiğimiz antioksidan özellikteki maddedir. Likopen'in kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltıcı etkisini gösteren pek çok bilimsel yayın mevcuttur. Domates aynı zamanda yüksek oranda C vitamini, folat ve K vitamini içerir. Domatesin 100 gramı 18 kaloridir.
Aşırı meyve ve sebze tüketme isteği ise C vitamini eksikliğine işarettir. Çok fazla yağlı ve kızartmalı ürünleri normalden fazla tüketmek ise vücudumuzda omega yağ asitlerinin eksiliğinin bir göstergesi olabilir.
Menemen içerisinde domates olması vitamin kaynağı açısından büyük öneme sahiptir. A vitamini, c vitamini ve d vitamini bakımından zengin bir besin kaynağı olarak tercih edilen menemen aynı zamanda da besleyici ve tok tutma özelliği ile tüketilmesi faydalı bir yiyecek olarak kabul edilmektedir.
Pişirilmiş domates, toksinlerden arınmak için tüketilmesi gereken doğru besin seçeneklerinden biridir. organların temizlenmesine yardımcı olur. birçok kanser çeşidine karşı korunmamıza yardımcı olur.
Domates Kan Basıncını Düzenler
Domateslerdeki likopenin de kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir. Domates ayrıca kan basıncı seviyelerini düşürdüğü bilinen bir mineral olan potasyum açısından da zengindir. Bunun nedeni potasyumun sodyumun etkilerini azaltmasıdır.
Virüslere karşı da oldukça fayda sağlar. Bu sayede kan akışının dengeli olması ve vücudun fizyolojik işlevselliğini önemli ölçüde güçlendirir. Domates özellikle de kalp hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri