Penis içerisinde kan akışını yükselten erkeklik hormonu olarak ifade edilen testosteron hormonunun seviyesini arttıran ve cinsel sağlığa faydası olan gıdalar arasında avokado ve elma meyveleri yer alır bunlar haricinde domates ve havuçta Sertleşmeyi artıran yiyecekler arasında yer alır.
Testosteron eksikliğine karşı yeterli ve kaliteli uyuyarak, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek testosteron düzeyleri artırılabilir. Özellikle diyabet hastalığı, obezite ve metabolik sendromlu hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve kilo kaybı testosteron düzeylerini artırır.
Yaşam tarzı değişiklikleri testosteron seviyesini artırır.
b) Az su içenlerde kan volümü azalır ve hormon yapımı az olur. Günde 2.5 litre su içmek gerekir. c) Dengeli ve sağlıklı beslenmek testosteron seviyesini artırır. Akdeniz diyeti en sağlıklı beslenme şeklidir.
İlgili 31 soru bulundu
Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır. Bazı çalışmalar A, C ve E vitaminlerinin testosteron seviyelerinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak; D vitamini ve çinko testosteron düzeyini artırıcı özelliğe sahiptir.
Sonuç olarak bacak/kalça antrenmanlarının faydaları ekstra etkisi olduğu düşünülen testosteron arttırma etkisinden kaynaklanmamaktadır. Ancak bacak/kalça çalışmaları daha kuvvetli bir vücut, daha dengeli bir postür, daha iyi bir performans ve daha estetik bir görünüm için olmazsa olmazdır.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, temel olarak erkeklerde sperm üretimini, kas kütlesi ve gücünü, kemik yoğunluğunu arttıran testosteron oluşumunu maydanoz, ısırgan ve matcha'nın desteklediği gösterilmiştir.
Bitter Çikolata: İçerdiği L - Arginine aminoasiti sayesinde testosteron miktarının artmasını sağlamaktadır. İstiridye: İçerdiği çinko sayesinde testosteron artışını, sperm seviyesinin ve kalitesinin artmasını sağlar.
Hormonların dolaşımını pozitif etkiliyorYeşil çayın vücuttaki hormonların dolaşımı üzerinde çok fazla etkili olduğu kanıtlanmıştır. Yüksek miktarda yeşil çay tüketimi, seks hormonunu (erkeklerde testosteron) bağlayan proteinin yani globulin''in (SBHG) düzeyini hemen arttırıyor.
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Internation Journal of Sports Medicine'de yayınlanan bir makaleye göre, balık ve kuruyemiş gibi tekli doymamış yağları tüketen erkeklerin, oldukça kısıtlı yağ tüketimi yapan erkeklere göre daha yüksek testosteron seviyesine sahip olduğu ortaya çıkmış durumda.
Soğan suyu düzenli tüketimi sonucunda yeni saç oluşumunu destekler, saç dökülmesini önler, saçın uzamasını ve gürleşmesini sağlar. Testosteron Üretimini Arttırır: Testosteron vücut tarafından sentezlenen, erkeklerde seks karakterlerinin gelişmesini ve sperm oluşmasını sağlayan bir hormondur.
Testosteron, cilde uygulanan bir jel veya yama, kasa enjeksiyon , yanağa yerleştirilen tablet veya ağızdan alınan tablet olarak kullanılabilir. Testosteronun yaygın yan etkileri arasında akne, ödem ve erkeklerde meme büyümesi yer alır.
19-40 yaş arası erkekler için hesaplanmış free testosteron alt sınırı olarak 70 pg/ml (242.7 pmol/L) önerilmiştir. Total testosteron ölçümü olarak da 300-1000 ng/dl (10-35 nmol/L) arası normal kabul edilmiş ve < 230 ng/ml (8 nmol/L) ise testosteron düşüklüğü vardır veya hipogonadizm vardır olarak kabul edilmiştir.
Erkeklerde, normal total testosteron düzeyleri genellikle 300-1,000 ng/dL veya 10.4-34.7 nmol/L arasında olmalıdır. Düşük testosteron seviyeleri (hipogonadizm), erkeklerde cinsel işlev bozukluğu, düşük libido, yorgunluk ve kas gücünde azalmaya neden olabilir.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Bu hormon androjenler arasında bulunarak, ergenlik dönemi içerisinde daha fazla salgılanır ve erkeklerde genel sağlık üzerinde etki gösterir.
Erkeklerde testosteron hormonu seviyesi 40'lı yaşlarda başlayan ve 50 yaştan sonra daha fazla belirginleşen bir düşüşe geçer. Erkeklik hormonu olarak da bilinen bu hormonun seviyelerindeki azalma, andropoz adlı sendromun başlangıcına neden olur.
Enerji içeceği, kadınlarda hormonal dalgalanmalara neden olarak yumurta kalitesini düşürmekte ve rahim zarının tutunma kabiliyetini azaltmaktadır. Ayrıca erkekte, testosteron hormonunu azaltarak, erkeklerde sperm sayısını ve hareketini önemli derecede azaltmaktadır" diye konuştu.
Özellikle çinko, magnezyum ve B vitamini içeren gıdalar testosteron üretimini destekleyebilir. Düzenli egzersiz yapmak: Aerobik egzersizler ve ağırlık kaldırma gibi direnç antrenmanları, testosteron seviyelerini artırabilir.
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosterol, testosteron üretimini iyileştirir. Bu da sperm sayısının ve doğurganlığın artmasına destek olur. Kabak çekirdeği, kan dolaşımını ve meni hacmini artıran omega 3 yağ asitlerini bolca içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri