1-2 cm çapındadır ve uç meristem dokuda gelişirler. Meyveler üzümsü, hafif oval ila yuvarlak şeklinde, düzgün, koyu sarı renkte tohumları olan meyvelerdir. İnsanlar dünyanın dört bir yanında 9.000'den fazla domates çeşidi yetiştirmektedirler.
Kıvırcık İri Pembe Geleneksel Yerli Domates Menşei Balıkesir, Pembe Domates çok iri (Yuvarlak) sırık Ege-Kula yöresi, Koyu Pembe Domates Çok İri (Yayvan) sırık Yöre Balıkesir, Çok İri pembe oturak Domates Yöre M.K.Paşa, Pembe Domates Oturak , yuvarlak orta boy verimli Denizli yöresi, Pembe çeri sırık salkım dom.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
İlgili 37 soru bulundu
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
turşuluk domates adıyla pazarlarda satılan ama benim çiğ yemeye doyamadığım domates çeşidi. gök domates olarak da bilinir.
Bitki yapısı güçlü ve yapraklar meyveyi tamamen kapatan, bahar ve yaz döneminde açık tarla yetiştiriciliğine uygun orta erkenci oval meyveli sofralık ve sanayilik oturak domates çeşidimizdir.
Sofralık domatesler, ince kabuklu, etli ve suludur. Kiraz, kokteyl, çeri ve pembe domates sofralık türler arasında değerlendirilir. Sanayilik domatesler ise kalın kabuklu ve yuvarlak formludur.
karadeniz yoresinde bahcede yetistirilen domateslerin kalin kabuklu, tatsiz tuzsuz olmasi sonucu yasli yore insaninin agzindan cikan tamlama. tabi anarsist in dogru soylenmesi beklenemez, halk arasinda bu tur domateslere "anar$ik" denilip gecilir.
Sarı domates, patlıcangiller familyasından gelen otsu domates bitkisinin, farklı bir türü olan küçük bir domatestir. Boyutları yaklaşık olarak 3 ila 10 cm olup sivri bir şekli vardır. Yaygın olarak tüketilen bir sebze olmamakla birlikte seralarda yetiştirilen domates türüdür.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Petemek Domates
Diğer domateslerden şekil olarak yumurta normuna yakın domates çeşidir. Genel olarak salça üretiminde kullanılır. Ankara, Çanakkale ve Bursa bölgelerinde üretim yapılmaktadır. İtalyan domatesi olarak da bilinir.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
heirloom thai pink egg tomato seeds - lycopersicon esculentum. Tayland tan benzersiz bir geleneksel domates. İnce kabuklu, sepet dolduran bol verimli, pembe kabuklu, yumurta şekilli bir domates çeşidi.
Salkım domates diğer domateslere göre ebatça daha küçüktür. Lezzetli bir domates türü olan salkım domates başta kahvaltı sofralarında olmak üzere pek çok yerde kullanılabilir. Salkım domatesle salatalardan sandviçlere kadar atıştırmalık tüm lezzetler hazırlanabilir.
Domates Beef, genellikle normal domates aromasına sahip olmakla birlikte, bazı türleri şekerli bir tada sahiptir. Büyüklükleri ve etli içerikleri nedeniyle bu ismi alırlar. Beef domatesler, ağırlık olarak 1.5 kilograma kadar çıkabilirler. Renkleri pembe, parlak kırmızı veya turuncu olabilmektedir.
San Marzano, bir İtalyan tadı. Gurme mutfakların vazgeçilmezi, ve ağzının tadını bilenlerin kurutulmuş domates deyince aklına ilk gelen elbette San Marzano domatesleri. İtalyada ilk kez konservelik, salçalık ve özellikle kurutulmuş domateslik üretilen San Marzano, 3-5 cm'lik küçük ve orta boy uzun domatesler veriyor.
Sivas'ta üretilen, şekliyle armudu andıran sarı domates görenlerin dikkatini çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri