Bol antioksidan içeriği, özellikle de likopen sayesinde kanseri bile önlemeye yardımcıdır. Domatesi kabuğu ile tüketmek, domates kabuğu yüksek miktarda likopen içerdiği için çok daha faydalıdır.
Domates kabukları da tıpkı domatesin bütününde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kanser türlerinden tutun da genel olarak ileri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıklara kadar birçok sorun karşısında vücudu koruyor.
Domates kabuğundan salça için domateslerimizi yıkayalım ve kabuklarını soyalım. karıştırarak 1,5 saat pişirelim. Bu süre domateslerin kabuklarının kalınlığına göre değişebilir. Kaynayan kabukları ocaktan alalım.
LİKOPENİ KAYBETMEMEK İÇİN KABUKLARI KULLANIN
Özyaral, özellikle konserve yaparken domatesin kabuğunun kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Domatesin kabuğunun ziyan olmaması için konservede rende tekniğini kullanan Özyaral, “Kış domatesi güneşle tanışmamış oluyor ve içinde D vitaminini yaşatmıyor.
sadece menemende değil, domates kavurması yaparken de kabuklar soyulur. ayrıca menemene soğan koyulmaz. soğan koyulursa o domates kavurması olur.
İlgili 19 soru bulundu
Kısa bir şey söyleyip gidiyorum, Şu güzelim domateslerin kabuğunu yemek yaparken soymayın efendim. İçerisinde bulundurduğu lifler kilo kontrolüne, kan şekerinin düzenlenmesine, bağırsakların düzenli çalışmasına o kadar faydalı ki.
Domates kabukları sebzenin kendisinde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kansere karşı koruyucu özelliğe sahip. Domates kabuğu özellikle içinde bulundurduğu likopenle prostat ve diğer tür kanserlerin riskini azaltabiliyor.
Domateslerin kabuklarını soymayın, dilerseniz doğrayıp kaynattıktan sonra blander'dan geçirerek kabuklarını yok edebilirsiniz. Ancak bilin ki domatesin çekirdeği de şifadır.
Domateslerinizi ısıya dayanıklı bir kap içerisinde eğer varsa mikrodalgaya koyarak 10 saniye orada ısıtmalısınız. Çıkarttıktan sonra yumuşayan domates kabuklarınız kolayca soyulacaktır.
Domateslerinizin çekirdeklerini çıkarmak menemeninizin ekşi olmaması için önemli bir adımdır. Menemeninizi daha sıcakken kavonozlara koyarsanız kapağı daha iyi kapanacaktır ve hava almayacaktır. Menemenlerinizi güneş görmeyen serin yerlerde saklamalısınız.
Armut ya da yumurta şeklindeki küçük ve etli domatesler, salça yapmak için oldukça ideal. Malzemeler: 10 kg etli domates. 100 gr kaya tuzu.
Domatesler kaynamaya başladıktan sonra, altını biraz kısın, pişsin, sonra süzgece boşaltın suyu süzülsün. Suyu süzülen domatesleri mutfak robotunda iyice parçalayın. Süzülen domates suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Bazı yörelerde ise kumi otu denilen otla birlikte büyüyen mantar, toprağın yüzeyinden belli olmaz ve otla birlikte sökülerek çıkarılır. Domalan mantarı saklanmak istendiğinde ise temizlenip dilimlenir veya bütün halinde uzun süre buzlukta saklanabilir.
Domates Kabuğu İle Muhteşem Kahvaltılık Sos Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle menemenlik yapacağımız domatesin kabuğunu soyup alalım ocağa. İyice kaynadıktan sonra baharatları ve sarımsağı ekleyip bir 10 dakika kaynatın.
Pişmiş ve çiğ domates tüketmek sağlık açısından yararlı besinlerden birisidir. 1 su bardağı dilimlenmiş domates 2 gr lif ve %95 sudan oluşmaktadır. Bu özelliği sayesinde de bağırsaklara faydası bulunmaktadır. Çiğ ve pişmiş domatesin gaz yapıp yapmadığı araştırıldığında herhangi bir sorun oluşturmadığı görülür.
Salatalık potasyum ve lif bakımından oldukça zengindir. Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Domateslerin kabuğunu soyulur ve yarım ceviz büyüklüğünde doğranır. Salatalıklar halka halka doğranır ve üzerine kekik, sumak, tuz ve zeytinyağı eklenir. İsteğe göre nar ekşisi de eklenebilir.
Kimyasal maddelerle kabuk soyma
Kimyasal madde olarak, meyve ve sebzelerin cins ve özelliklerine göre farklı sıcaklık ve konsantrasyonda hazırlanmış NaOH içeren çözeltiler kullanılır.
Derin bir tencereye sıvı yağı alalım. Üzerine doğranmış yeşil biberleri ekleyerek 1-2 dakika kavuralım. Biberlerin rengi döndükten sonra doğradığımız domatesleri ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatarak yarım saat kadar pişmeye bırakalım.
Domates Kabuğundan Sos Yapımı
Domates kabuklarını çöpe atmak yerine, kahvaltılık sos yapımında kullanabilirsiniz. Uygun bir tencereye ortalama 2 kilo domates kabuğu alın. Üzerine 3-4 adet yıkanmış ve çekirdekleri ayıklanmış kapya biber ekleyin. Daha sonra 1 tutam kaya tuzu ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz.
İyice yıkanıp suları süzülen domatesler, kabukları soyulmadan dörde bölünüp tencereye alınır. 40 dakika orta ateşte kaynatılır ve blenderdan geçirilir.
Domatesin dibini (+) şeklinde çok derin olmayacak şekilde çizin. Domatesleri kaynayan suyun içerisine atın ve 1-2 dakika bekleyin. Kabuklar kalkmaya başlayınca domatesleri buzlu suya atıp 1 dakika kadar bekletin. Bu işlem sayesinde domates kabuğu ısı şoku ile yumuşar.
Evde Ketçap Yapımı (Ketçap Nasıl Yapılır?)
Domates kabukları düdüklüde 15-20 dk pişirilir. Kabuklar pişerken doğranmış soğan ve sarımsak zeytinyağı ile kavrulur. Tuz eklenir. Pişen kabuklar robottan çekilir karamelize olan soğan karışımı eklenir, karabiber ve toz kırmızı biber ilave edilip tekrar robottan çekilir.
Domatesin kabuğunda karotenler daha fazladır. Likopen ve beta karoten içeriği kabukta daha fazladır. Domates sosları ve domatesten yapılmış içecek ve diğer ürünler günlük likopen ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayabilmektedir. Pişmiş domates ürünlerinde likopen çiğ domatese göre daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri