Kabukları, yağlı kağıt veya silikon may serilmiş fırın tepsisine, üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Önceden 90'C ısıtılmış turbo ayarlı fırında 3-4 saat veya güneşte birkaç gün kurutun. Püf noktası: Ben 3 ayrı tepsiye dizdiğim tüm kabukları aynı anda fırınlıyorum. 4 saat sonunda hepsi tamamen kurumuş oluyor.
Domateslerinizi önceden ısıtılmış 110 derecelik fırına verin. Yaklaşık 3-3,5 saat kadar fırında tutun. 1 saatin sonunda domateslerinizi ters yüz edin. Bu derecede pişirmemizin sebebi domateslerin yavaş yavaş sularını bırakarak kuruması.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
Dilimlediğiniz domatesleri aralıklı olacak şekilde dizin. Domateslerin üzerine isteğe göre karabiber, kekik veya tuz ekleyebilirsiniz. Eğer tuz kullanacaksanız, kaya tuzu olmasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin.
Pizza veya makarna baharatı olarak kullanabilirsiniz. Domates sosuyla servis edeceğiniz yemeklerde lezzeti katlamak için ekleyebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Lif açısından çok zengindir. Bir fincan güneşte kurutulmuş domateşte 8 gram karbonhidrat vardır. A, C vitamini ve potasyum, K, B1 ve B2 vitaminleri, kalsiyum, demir, folat ve mangenez içerir. Kurutulmuş domates Prostat, meme, kolon, akciğer ve pankreas kanserine karşı koruyucudur.
Kuru domates yemeklerde ya da kahvaltılıklarda direkt olarak tüketebilir. Dilerseniz sandviç aralarına da koyulabilir. Bunun dışında salatalarda, kızarmış ekmeklerin yanında ya da peynirle de yenebilir. Tüketim alternatiflerinden hangisini seçeceğiniz tamamen damak zevkinize kalmıştır.
Kabukları, yağlı kağıt veya silikon may serilmiş fırın tepsisine, üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Önceden 90'C ısıtılmış turbo ayarlı fırında 3-4 saat veya güneşte birkaç gün kurutun. Püf noktası: Ben 3 ayrı tepsiye dizdiğim tüm kabukları aynı anda fırınlıyorum. 4 saat sonunda hepsi tamamen kurumuş oluyor.
Suyunu süzen domateslerimizi ortasından ikiye keselim. İç kısımları üste gelecek şekilde güneş gören bir yere yan yana dizelim. Üzerine hafif hafif tuz serpip, güzelce kurumaya bırakalım. Hanımlar yaklaşık bir hafta 10 günde kuruyor.
Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın. Alt ve üst yüzeyleri kuruyana kadar kurutma işlemine devam edin.
Tuz kurutulurken domateslerin küflenmesini engelleyerek fireyi en aza indirir.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün katı maddesi yani özü kalır.
Bazı püf noktalarını temel alarak yapım aşamalarına yer verilebilir. Bu şekilde elde edilen domates kurusunu istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz. Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir.
Öncelikle domateslerimizi büyüklerse 4 e küçüklerse 2 ye bölüyoruz. Yağlı kağıt sermiş olduğumuz tepsiye diziyoruz üzerine isteğe bağlı tuz ,pul biber, kekik serpiyoruz bir çimdik kadar toz şeker gezdiriyoruz ama çok az sonra fırının son ayarında pişiriyoruz.
Domatesler genel olarak güneşte kurutulabilir. Yaz aylarının en sıcak döneminde domateslerin kurutulması yerinde olacaktır. Kurutulan domateslerin uygun koşullarda saklanması gerekir.
Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında, tepsiye dizilmiş bir şekilde de domateslerinizi közleyebilirsiniz. Isıtılmış fırına domateslerinizi atın. Ara ara arkalı önlü çevirin. Közlenmiş domatesleriniz 15-20 dakika içerisinde hazır olacaktır.
Kuru domatesin hafif haşlanarak zeytinyağlı baharat ve defne yaprağıyla saklanabildiği bir lezzeti var. Bir kaç günde hazır olan bu tarifi salata sosu, yemek sosu, sandviç sosu olarak kullanabilirsiniz. Kuru domatesle tariflerden çok kullanışlı zeytinyağlı bu lezzetin yapımına buradan bakabilirsiniz.
Kurutulmuş domatesler genellikle tuzlu olur, tuzlanarak kurutulur. Bu nedenle tarifte ekstra tuz yok. Ama olur da tuzsuz kurutulmuş domates kullanırsanız tuz ekleyebilirsiniz. Ben genellikle fındıkla yapıyorum ama dilerseniz fındık yerine ceviz ya da fındık ve cevizi birlikte kullanabilirsiniz.
Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
Kuruyan domatesleri soğuyana kadar bekletin. Daha sonra öğütücü veya blender yardımıyla kuruyan kabukları toz haline getirin. Kuru ve serin bir yerde, cam kavanozda saklayın. Dilerseniz içerisine az miktarda tuz ve şeker de ekleyebilirsiniz.
- Domatesi kaynar suyun içinde 10 ile 12 saniye kadar tutunuz. Suyunu süzdükten sonra soğuk suyun içerisine koyunuz. - Kaynar sudan soğuk suya atılan domatesin kabuklarının çatladığını göreceksiniz. Soyulmaya hazır domatesin kabuklarını yavaşça tutarak soyunuz.
Bir kaseye domatesler alınır. Sarımsaklar ezilerek eklenir, kekik ve zeytin yağıda ilave edilip karıştırılır. Benim kuruttuğum domatesler oldukça tuzlu oldukları için ben tuz kullanmadım, siz tadına bakıp tuz ekleyebilirsiniz. En son üzerine cevizi de serpip kuru domatesleri hazırlamış oluyoruz.
Domates kurusunu saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir ortamda saklamak gerekir. Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanozu tercih edebilirsiniz.
Kuru domatesler bir kasede suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir. Yumuşayan domatesler kağıt havlu üzerine alınarak suyu süzülür. Ve kızgın yağda kızartılır. Servis tabağına alınarak tuz serpilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri