Domates kabukları da tıpkı domatesin bütününde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kanser türlerinden tutun da genel olarak ileri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıklara kadar birçok sorun karşısında vücudu koruyor.
DOMATES KABUĞU: Piştiğinde yemeğin içinde kıvrılan o sevmediğiniz domates kabuğu, kendisine sımsıkı bir şekilde bağlanmış yüksek orandaki likopen ile size kanser ve katarakttan koruyor. Bu yüzden en azından salatalarda domatesleri soymamanız öneriliyor.
Üstelik kabukları yenen meyveler yalnızca bunlar da değil. Patates, muz, soğan, sarımsak, domates, mandalina ve havuç gibi birçok meyve ve sebzenin kabuğu düşündüğünüzden çok daha faydalı.
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Bir görüşe göre tüm tarım ilacı kalıntıları ve zararlı çevresel toksinlerin (mikroorganizmalar, ağır metaller vb) meyvelerin kabuğunda birikmesi nedeniyle, yenmeden önce mutlaka soyularak çıkarılması öneriliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Domates kabukları da tıpkı domatesin bütününde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kanser türlerinden tutun da genel olarak ileri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıklara kadar birçok sorun karşısında vücudu koruyor.
Kahvaltılarda ve salatalarda genellikle kabuğu soyularak kullanılan salatalığın faydaları saymakla bitmiyor… Kalori bulunmayan salatanın kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor. Kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Diyetisyen Fatma Baysal, elmanın kabuğuyla yenmesinin faydalı olduğunu belirterek, “Elmanın sahip olduğu C vitaminin büyük çoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Çok iyi yıkanıp zararlı kalıntılardan arındırıldıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilmesini öneriyoruz.
Vitaminler kabuğunda daha çoktur. Elmada suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini (100 g. meyve etinde yaklaşık olarak 13 mg civarında ) bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir.
3- HAVUÇ: Havuçlar kirli olsa bile kabuğunu soymamak gerekir. Çünkü yarım kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunların büyük bölümü kabuğun altındadır. Kabuğu soyulduğunda havuç besin değerinden çok şey kaybeder.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
sadece menemende değil, domates kavurması yaparken de kabuklar soyulur. ayrıca menemene soğan koyulmaz. soğan koyulursa o domates kavurması olur.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı kızanak sözcüğüdür. L., Sp. Pl.: 185 (1753).
pratik mutfak bilgilerinden habersiz arkadaşların domates kabuğu ile sorun yaşaması normaldir. ancak sıcak su soğuk su taktiği ile domates kabuğu gayet basit soyulur. menemeni güzel yapan da zaten içinde kabuk çekirdek barındırmayan pürüzsüz yapılı harç malzemesidir.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
Salatalık ayrıca C vitamini, silika, potasyum ve magnezyum için iyi bir kaynaktır; hepsinin sağlık açısından pekçok yararları vardır. Salatalığın kabuğunda yüksek seviyede A vitamini bulunur, bu nedenle kabuğunu soymadan yerseniz daha fazla besin alırsınız.
Yapılan araştırmalara göre armut kabuğunun etli kısımlara oranla 3-4 kat daha fazla besleyici ve yararlı madde içerdiği ortaya çıkmıştır. Sindirime İyi Gelir: Kabuğunda bolca lif vardır. Armut kabuğunda bolca lif miktarı bulunmasından dolayı sindirime iyi geldiği bilinmektedir.
Kalp ve damar hastalıklarından korunmanıza yardım eder. Diyet için mükemmel bir seçenektir. Kanserden, kolesterole kadar birçok hastalığın riskini azaltmada önemli rol üstlenir. Kabuğuyla pişirildiğinde bağırsakları çalıştırır, yumuşatır, kabızlığı önler.
Elma kabuğu öksürük için çok faydalıdır. Elma kabuğu kaynatılarak içilirse, göğsü yumuşatır ve balgam söktürür.
Salatalık hem içindeki su tutucu etkiyi azaltan maddeler, hem de soğuk etkisiyle göz kapaklarının üstüne konduğunda sabah şişliğini azaltıyor. Böyle bir uygulama yapmak istiyorsanız – salatalık alerjiniz olmadığı sürece – göz sağlığınız açısından bir sakınca yok.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri