Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Küflenmiş salça, başka belirtiler yoksa bozulmamış sayılır. Yani üzerindeki küfler alındıktan sonra yiyebilirsiniz.
Salça olma süresi yaşadığımız yerin hava sıcaklığına göre değişkenlik gösterebilir. Salça olma sırasında üzeri beyazlamalar olabilir bu normaldir karıştırılınca düzelir. Üzerindeki beyazlık tuzdan dolayıdır. Eğer salçanızı güneşte yapacak vaktiniz yoksa kaynatma usulü ile yapabilirsiniz.
Kabarcıklar oluşmuş, sarımtırak renkteki salçaysa tüketilmemelidir. 2 - Koku : Salçanın doğal bir kokusu vardır ve bu koku iştah açıcıdır. Küflenme oluşmuş olsa dahi salçanın bu kokusu değişmez. Fakat ekşi ve rahatsız edici bir kokuya sahipse salça bozulmuştur.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder.
Tüketici açısından da açıldıktan sonra büyüklerimizin geçmişte yaptığı usulle, üstüne bir kaşık zeytinyağı koyabilirler. Bu şekilde kısa süreli olarak küflenmesi ve bozulması engellenmiş olur. Bu sebepten evlerde küçük ambalaj kullanmak daha mantıklı olur. Açılmadığı müddetçe bizim salçaların ömrü 3 yıldır.
Çoğu zaman küflenme bozulma ile karıştırılır. Fakat salçanın küflenmesi daima bozulduğu manasına gelmez. Eğer salça bozulmamış, sadece küflenmişse yenilebilir. Küflü salçanın üzerindeki küfü alınıp altından yenilebilir.
Salça muhakkak kuru ve serin bir alanda saklanmalıdır. Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Salça lekesi döküldüğü takdirde çıkması için en etkili yöntem bulaşık ya da çamaşır deterjanıdır. Bu deterjanları lekenin üzerine dökmek ve üzerine de az miktarda sıcak su dökmek gerekir. Sonrasında bir süre beklemek ve temiz ıslak bir bez ile lekenin olduğu bölgeyi çitilemek salça lekesinin çıkmasını sağlar.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Salçayı doğrudan güneş ışığına maruz bırakıyorsunuz
Likopene zarar vermemek içinse hazırladığınız salçayı direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Bunun nedeni Gaziantep salçasının kendine has yapım aşaması ve bu aşamadan dolayı kendine has lezzet farkının bulunmasıdır. Özellikle Antep mutfağında sık kullanılan bu salça türü, adeta yemeklerin sırrı niteliğindedir. Yemeklere muhteşem tat ve renk verir aynı zamanda görselliğine görsellik katar.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
- Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanızın küflenmesini önleyecektir. - Salçayı ateş üzerinde kurutmak istiyorsanız muhakkak başında beklemelisiniz ve bu işlemi kısık ateşte gerçekleştirmelisiniz.
Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçayı sulandırır.
SODYUM BİR KARBONATI DENEYİN
Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası eklemeyi deneyin. Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Salçanın uzun süre saklanması için buzdolabında korunması gerektiği bilgisi doğru değil. Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir yerde,örneğin kilerde saklamanız gerekir.
Hazırladığınız ev yapımı salçayı ya da marketten hazır aldığınız salçayı küçük kavanozlara bölerek kullanmanız salçanızı daha uzun süre kullanmanızı sağlayacaktır. Kullandığı salçanın uzun ömürlü olmasını isteyenlerin son günlerdeki tercihi salçayı dondurmak.
Salçanın sadece üst katmanı küflenir. Küf içerdeki kısma nüfuz etmez. Bu yüzden küfü alındıktan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır.
Soğanlı yemek yaparken tencere içerisine ekleyeceğiniz şeker soğanınızı karamelize etmeye yardımcı olur. Ayrıca üzerine ekleyeceğiniz domates ve salçanın ekşisini dengelemeye yarar. Bu nedenle salça kullandığınız soğanlı yemekler içerisine bir miktar yaklaşık 1 çay kaşığı kadar şeker eklemenizi tavsiye ederiz.
Suyunu çeken ve kıvam alan biber salçasını sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Bir gece dinlendirip afiyetle tüketin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri