Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Kestiğinizde açıkta kalan yüzlerini, her bir yüzeye yaklaşık 1 çay kaşığı gelecek miktarda kaya tuzu ile tuzlayın. Daha sonra kullanacağınız tepsiye, tuzlanan domatesleri yüzeyi yukarıda kalacak şekilde dizin.
Kurutulmuş domatesler genellikle tuzlu olur, tuzlanarak kurutulur. Bu nedenle tarifte ekstra tuz yok. Ama olur da tuzsuz kurutulmuş domates kullanırsanız tuz ekleyebilirsiniz. Ben genellikle fındıkla yapıyorum ama dilerseniz fındık yerine ceviz ya da fındık ve cevizi birlikte kullanabilirsiniz.
Güneşin etkisi azaldığı için saat 16.00' dan sonra yeni domates doğramayın. Aksi halde sıcaklığın azalmasıyla birlikte, bir de gecenin nemi eklenince domatesler küflenip kararabilirler.
Dilimlediğiniz domatesleri aralıklı olacak şekilde dizin. Domateslerin üzerine isteğe göre karabiber, kekik veya tuz ekleyebilirsiniz. Eğer tuz kullanacaksanız, kaya tuzu olmasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin.
İlgili 44 soru bulundu
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
Suyunu süzen domateslerimizi ortasından ikiye keselim. İç kısımları üste gelecek şekilde güneş gören bir yere yan yana dizelim. Üzerine hafif hafif tuz serpip, güzelce kurumaya bırakalım. Hanımlar yaklaşık bir hafta 10 günde kuruyor.
Bazı püf noktalarını temel alarak yapım aşamalarına yer verilebilir. Bu şekilde elde edilen domates kurusunu istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz. Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir.
Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için, ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanoza koyup kuru ve serin yerde bekletmeniz gerekir. Ayrıca kışlık domateslerinizi zeytinyağı içinde, birkaç diş sarımsak ile bir kavanoza yerleştirip, kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Domates Neden Kararır? Domates kuruduktan sonra, çok fazla güneşte beklerse, yağmur alırsa, nemli ortamda uzun süre açıkta bekleyip geç kurursa kararır. Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz. Eğer tuzlu yemeklerden kaçınmanız gerekiyorsa, domates konservesini kullandığınız yemeklere ekstra tuz eklemeyebilirsiniz.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Domates bitkisine tuz ile ilave olarak verilen potasyum ve kalsiyumlu bileşikler antioksidatif sistemi regüle etmiş, tuzun arttırdığı lipit peroksidasyonu düşürmüş ve tuzun olumsuz etkilerini azaltarak RSK, MG ve KM üzerinde iyileştirici etkiler yapmıştır.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
Domateslerinizi iri parçalar halinde doğrayın. Bu aşamada çürük kısımlar varsa dahil etmemeye özen gösterin. Ardından doğranmış domateslerinizi tencereye alın. 1 kg domates için yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tuz yeterli olacaktır.
Her gün kontrol edilerek altlı üstlü kuruyana kadar güneşte tutulur. Büyüklüğüne göre 7-12 gün arası bütün domatesler kuruyacaktır.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Domates kurusunu saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir ortamda saklamak gerekir. Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanozu tercih edebilirsiniz.
Kuru domatesin hafif haşlanarak zeytinyağlı baharat ve defne yaprağıyla saklanabildiği bir lezzeti var. Bir kaç günde hazır olan bu tarifi salata sosu, yemek sosu, sandviç sosu olarak kullanabilirsiniz. Kuru domatesle tariflerden çok kullanışlı zeytinyağlı bu lezzetin yapımına buradan bakabilirsiniz.
İnce kıyılmış sarımsak, kurutulmuş domates ve tuzla birlikte mutfak robotundan geçirin. İsteğe göre püre haline getirin ya da daha iri kalmasını sağlayın. Parmesan peyniri ve zeytinyağını ilave edip tekrar robottan geçirin ve servis yapın.
Güneşte veya ipte kuruttuğunuz domatesleri, cam kavanoza alın ve ağzını kapatın. Domatesleri serin, kuru ve güneş görmeyen bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Kabukları, yağlı kağıt veya silikon may serilmiş fırın tepsisine, üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Önceden 90'C ısıtılmış turbo ayarlı fırında 3-4 saat veya güneşte birkaç gün kurutun. Püf noktası: Ben 3 ayrı tepsiye dizdiğim tüm kabukları aynı anda fırınlıyorum. 4 saat sonunda hepsi tamamen kurumuş oluyor.
Bir kaseye domatesler alınır. Sarımsaklar ezilerek eklenir, kekik ve zeytin yağıda ilave edilip karıştırılır. Benim kuruttuğum domatesler oldukça tuzlu oldukları için ben tuz kullanmadım, siz tadına bakıp tuz ekleyebilirsiniz. En son üzerine cevizi de serpip kuru domatesleri hazırlamış oluyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri