Türkiye 813.000 ton ile koyun sütü üretimi bakımından dünyada önemli bir yere sahiptir ve bu, ülkemiz toplam süt üretiminin %8.15'ini oluşturmaktadır (Anonim, 1999). Koyunculuk gelirleri içinde ırkların verimine göre değişen bir paya sahip olan koyun sütü çeşitli şekillerde değerlendirilir.
Doğumdan 1-2 hafta sonra, koyunu günde iki kez (sabah ve akşam) 4-8 ay boyunca sağımanız gereklidir. Genel olarak, et üretiminde tercih edilen koyun ırkları doğumdan sonra 4-5 ay boyunca süt üretirler, süt üretiminde tercih edilen ırklar ise 8 aydan daha fazla da süt üretebilirler.
Koyun Sütü İnek Sütüne Göre Daha Besleyicidir.
Besin değerleri açısından da koyun sütü inek sütüne göre daha iyi bir durumdadır. Koyun sütü daha fazla protein, yağ, vitamin ve mineral içerir. İnek sütüne kıyasla neredeyse iki kat daha fazla kalsiyum ve çinko içeriğine sahiptir.
Yerli koyun ırklarımız, kuzular sütten kesildikten sonra, 3-5 aylık süre ile sağılırlar. Sütçü tip ya da ırklarda ise bu süre 7- 8 aya çıkabilir. Sağım işleri, önemli bir işgücüne gereksinme gösterir. Süt salgısını uyarmak için, sağım öncesi 5-10 saniye süreyle memeye masaj uygulanır.
Yerli koyun ve keçilerde laktasyon süresi genelde 3- 5 aydır. Bu süre etçi ırklarda 3- 4 ay, sütçü ırklarda ise 7- 8 ay kadar devam etmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Dişiler boynuzsuzdur. Uzun yağsız kuyrukludurlar. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-45 kg., süt verimi 120-180 Litre dir. 100 koyundan 180-200 kuzu alınır.
Bildiğiniz gibi koyun sütünün tadı ve kokusu kendine has ve biraz ağırdır. Renk olarak baktığımızda ise inek sütüne göre daha beyazdır. Yağ, protein, mineral maddeler ve kuru madde açısından zengin bir süttür. Hatta kuru madde oranı inek sütünün kuru maddesinden yaklaşık %50 daha fazladır.
Koyun sütü; keçi ve inek sütünden daha yüksek kuru madde oranına sahiptir. Kazein ve yağ oranı yüksek olduğundan, içme sütünden ziyade, peynir, yoğurt ve tereyağ üretiminde tercih edilmektedir.
KOYUN SÜTÜ YAĞLIDIR, LEZZETLİDİR, KIYMETLİDİR.
Peynir ve yoğurt yapımında koyun sütü kullanılırsa, çok güzel olur. Fiyatı da yüksek olur. Çünkü, piyasada koyun sütünden yapılan mamuller çok tutulur. Trakya'da, Batı Anadolu'da koyun sütü kullanıldığı için peynirleri çok meşhurdur.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Dünyada üretilen ham sütün yüzde 90'ı ineklerden geliyor. Yüzde 10'u ise keçi, koyun, manda ve deveye ait. Alpaka, lama, geyik, Kanada geyiği, misk sığırı ve Tibet öküzü gibi hayvanların evcilleştirilip beslendiği ülkelerde bu hayvanların sütü de tüketiliyor. Dünya çapında her yıl 700 milyon ton süt üretiliyor.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Süt koyunculuğunda kuzular 30-35 günlük yaşta sütten kesilmektedir. Süt ikame yemi ile büyütülen kuzular ise 6-8 haftalık iken sütten kesilirler. Erken sütten kesim 14 günlük yaştan sonraki herhangi bir yaştan sıvı gıdadan tamamen katı gıdaya geçiş olarak tanımlanır.
Koyunlarda kizginlik genelde mevsime baglidir. Kizginlik 28-30 saat devam etmektedir. Kizginlik 14-19 günde bir tekrarlanir. Sayet sürüde koç katimi serbest olarak yapiliyorsa koç sürüde en az 35 gün kalmasinda fayda vardir.
Doğu Friz Koyunu
Doğu Friesian, dünyada en iyi süt üreten koyun ırkıdır.
Koyun sütü, bağışıklık geliştirmede, teşvik eder. Kanseri önlemede, üreme sağlığını geliştirmede, bağışıklığı arttırır, kemik ve mineral yoğunluğunu sağlar. Kolesterolü düzenler ve sindirimi kolaylaştırır. Kalsiyum açısından zengindir.
Koyun ve keçi yoğurdundan elde edilmiş olan yoğurtlar, inek sütüne alerjisi bulunan kişiler için yararlı besinler içeren bir alternatiftir. Koyun yoğurdu, kemik erimesi ya da diş çürümesi gibi problemlerin oluşumunu da büyük oranda geciktirmektedir.
KOYUN SÜTÜ
Peynir yapımında en çok tercih edilen üç süt içerisinde yapısı en homojen; protein, yağ ve mineraller açısından da en kuvvetli olanı koyun sütüdür.
Bu sebeple pastörize sütler, günlük olarak tüketilmektedir. Çiğ süt ise inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan sağılan sütün herhangi bir pastörizasyon işleminden geçirilmemiş olan süttür. Çiğ süt, içeriğinde bulunan zararlı mikroorganizmaların yok olması için kaynatılarak tüketilmesi önerilmektedir.
Hiçbir işlemden geçmemiş çiğ süt, tüm saklanma koşulları oluşturulduysa buzdolabında 2 gün muhafaza edilir. Eğer şartlar uygun değilse 1 gün içerisinde bozulmaya başlar. Bu yüzden çiğ süt bekletilmeden kullanılmalı veya tüketilmelidir. Çiğ süt sağıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 6 saat bekletilmelidir.
Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.
Ortalama fiyat kilogram başına; büyükbaşta 29 lira 46 kuruştan 61 lira 15 kuruşa, küçükbaşta ise 33 lira 36 kuruştan 63 lira 57 kuruşa yükseldi.
Yılda iki defa doğum yapıyor, her doğumunda 2 veya 3 yavru alıyoruz. Bunun içinde 4 veya 5 yavru doğuran koyunlarımız da var ama ortalama olarak 100 koyundan yıl içinde sağlıklı 250 yavru alabiliyoruz. Romanov koyununun normal koyun ırkından bakım açısından hiçbir farkı yok.
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri