Pankreastan insülin salınımını desteklediği için diyabetik bireylere önerilen salatalık kabızlık problemi olan bireyler için de sindirim sistemini destekleyici etki gösterir. Domates ve salatalık içeriğindeki bitkisel steroller sayesinde aynı zamanda kötü kolesterolü düşürücü etki de göstermektedir.
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
İlgili 34 soru bulundu
-C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur. -Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir. -Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyan domates aynı zamanda felç riskini de en az indirger.
Domateste Fosfor (P) Eksikliği
Fosfor eksikliği olan domates bitkisi, yaprakları küçük ve dik olacak şekilde gelişir ve cılız büyüme gösterir. Fosforun ciddi derecede eksik olması haline yaprak kenarlarından başlayacak şekilde yaprak üstünde veya altında morumsu kırmızı lekeler gözükmeye başlar.
Yağlı ciltlerde yağ oranını dengeler, kuru ciltlerde ise cildi nemlendirir. Zararlı güneş ışınlarından korunmanıza yardımcı olur. Cildinizdeki ölü derileri temizleyerek cildinizin canlanmasını sağlar. Ciltteki renk eşitsizliklerini giderir.
Domates ürünleri ile ilgili yapılan klinik çalışmalar, iltihaplanma ve oksidatif stresin belirtilerine karşı yararlarını göstermektedir. Ayrıca kan damarlarının iç tabakası üzerinde koruyucu bir etki gösterirler ve kanın pıhtılaşma riskini azaltabilirler.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
Çiğ domatesin faydaları içeriğindeki antioksidanlardan ve yararlı bileşenlerden kaynaklanmaktadır. Domatesin içindeki ana antioksidan likopendir. Bu madde, vücutta hasara yol açabilecek serbest radikalleri nötralize eder. Domatesin içinde ayrıca beta karoten, folik asit ve A, C, E vitaminleri bulunur.
Domates, oksalat bakımından zengindir ve bu madde vücutta kolay bir şekilde metabolize edilemez. Vücuda fazla alımı sonucunda böbrek taşına neden olabilir. Domates ayrıca, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek potasyum bakımından da zengindir. Böbrek sorunları yaşıyorsanız domatesten uzak durmanızda fayda var.
Domatesin yüzde 90'ı sudur ve C vitamini, selenyum, bir çeşit A vitamini olan beta-karoten ve likopen gibi antioksidanlar içerir. Ayrıca kan damarlarını etkileyip su tutmaya ve iltihaplanmaya neden olan serbest radikallerden vücudu korur. Salatalık çok fazla su içerdiğinden dolayı en iyi ödem söktürücülerden biridir.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Salatalık: İltihabı Düşüren Bir Antioksidan
Bu sebzenin su içeriği çok yüksektir, kalorisi ve glisemik indeksi çok düşüktür.
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
- Salatalık genel olarak güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle salatalık ciğerleri, bağırsakları ve kandaki toksinleri temizlemede kullanılır.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır.
Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Domates neredeyse hiç yağ içermeyen düşük yağlı diyetler için ideal olan bir besindir. Lif açısından zengin olan domates aynı zamanda kabızlığın da önüne geçmektedir. Bağırsakları çalıştıran ve yiyeceklerin yağ olarak depolanmasını önleyen domates kilo vermek için de büyük bir tol oynamaktadır.
Metabolizmanın daha hızlı çalışması için tüketilebilir sebzelerden biri olan domates düşük kalorili olduğu için kilo alımını önlüyor ve sağlıklı beslenme imkanı sunuyor.
Güney Asya'dan dünyaya yayılan salatalık, sağlıklı yaşam için önemli besinler arasında yer alır. İçerdiği A, B, C, K vitaminleri, magnezyum, bakır ve potasyum ile temel bir besin kaynağıdır.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri