Ilık iklim sebzesidir. Yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklıklardan hoşlanmamaktadır. Soğuklara karşı çok hassas olup sıcaklık sıfırın altına düştüğünde hızlı bir şekilde etkilenmektedir. Düşük sıcaklıklarda üşüme gerçekleşirken.
Oturak salatalık tohumu ekim derinliği 4 veya 5 cm olmaktadır. Sıra üzeri ekim mesafesi 10-15 cm sıra arası ekim mesafesi 130- 140 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Tahmini çimlenme süresi 7- 12 gündür. 1000 m2 ye ekilecek tohum miktarı 500 veya 1000 gr olmalıdır.
Kaç çeşit hıyar vardır? Kabakgiller familyasından tek yıllık bitki olan hıyar 90 cins ve 750 türle, sebzeler içinde önemli bir yere sahiptir. Hindistan orijinli olup 5000 yıldır var olduğu bilinmektedir.
Salatalık Tohumu Nasıl Ekilir? Salatalık tohumu ekilmeden önce "ocak" adı verilen yuvaların hazırlanması gerekiyor. Her bir yuvanın derinliği 2-2,5, yuvaların sıra üzeri mesafesi 40-50, sıralar arası 120-130 cm olmalıdır. Tohumların çimlenme yüzdesini ve hızını artırmak istiyorsanız bir gün suda bekletebilirsiniz.
Silor tipinde salatalık çeşididir. Sera yetiştiriciliğine uygun sırık bir çeşittir. Erkenci olan çeşit verimlidir. Dişi çiçek yapısına sahip olup her boğumda meyve verir.
İlgili 18 soru bulundu
Çengelköy salatalıkları ufak ve tombulca, kabuğu açık yeşil renk, az çekirdekli ve kütür kütürdür. Şimdilerde dört mevsim serada yetiştirilmesine karşın, İstanbul'da “Çengelköy hıyarı” diye satılan ince, koyu yeşil, tek tip vitrin hıyarlarından dokusu ve lezzetiyle çok farklıdır.
Salatada çok kullanıldığı için salatalık denmiş olmalı. En makul isim de bu. Hıyar daha ziyade iri olanına denir her halde; küçüklere de badem.
Salatalık, ışık ve sıcaklık isteyen bir bitkidir. Büyüme döneminde güneş görmek ister. Saksıyı gün içinde ortalama 8 saat güneş görecek şekilde konumlandırmalısınız.
Çok nemli, soğuk, su yönünden fakir topraklarla, killi topraklar hıyar yetiştiriciliğinde verimi önemli ölçüde düşürür. Hıyar su tutma kapasitesi yüksek olan, besin maddelerince zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmayan, fazla kireç ihtiva etmeyen organik maddelerce zengin sıcak topraklardan hoşlanır.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Böylece bu dönem esnasında fazla sulama yapılması beraberinde bitkinin sararmasına (boğulmasına) neden olmaktadır. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
Salatalık, suyu çok sever ama her bitkide olduğu gibi salatalıkta da fazla su, köklere zarar verir. Doğru nem seviyesini tutturmak için, dört su akıtma deliği olan plastik saksı mükemmel bir seçim olacaktır.
Aslında genellikle salatalık ve kabaklarda ilk önce erkek çiçekler açar. Çoğunlukla 5-8 erkek çiçeğe karşılık bir dişi çiçek bulunur. Bu yüzden erkek çiçek sayısının dişilerden fazla olması normaldir. Fakat bazen sap yerine, dibinde minyatür bir meyve bulunan dişi çiçekler bir türlü ortaya çıkmaz.
Salatalık bitkisi, büyük yaprakları ve kıvrık dalları olan yayılan bir asmadır. Bitki, dalların dallandığı 4 veya 5 ana gövdeye sahip olabilir. Bitkinin yaprakları asmaların üzerine dönüşümlü olarak dizilmiş, 3-7 sivri loplu ve tüylüdür. Salatalık bitkisi, çapı 4 cm olan sarı çiçeklere sahiptir.
başına 1 kg verimden 25 kg verim.
Fide dikimi için uygun hale getirilen toprak nemlendirmektedir ve fideler sıralar üzeri mesafe 40-50 cm, sıralar arası mesafe ise 120-130 cm olacak şekilde dikilmektedir. Salatalık bitkisi suyu seven bir türdür. Özellikle meyve vermeye başladığı zaman düzenli periyotlarla sulama yapılması gerekmektedir.
Tohum ekiminden 5-6 gün sonra hafif yağmurlama yapılarak toprak yumuşak tutuluyor. Eğer salatalık yetiştiriciliği yapılan yer kuraksa, ocaklar 5-10 cm derinliğinde açılıyor. Nemli toprağa 2-3 tohum bırakılıyor. Aşırı yağış alan bölgelerde ise 10-15 cm yükseklikte kümbet olacak şekilde ekim tamamlanıyor.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır. Yaz aylarına girmeden yetişmeye başlayan salatalığın haziran ayı itibariyle hasadı yapılmaktadır.
Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız. Bu salatalıkları dalından koparırken bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği İller
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Çoğu insan yaz sebzesi olan ve diyetlerde bolca yer verilen domates, salatalık, biber gibi salata malzemelerini kışın da sofralarında bulunduruyor.
Sebze Fidelerinde Kök Çürüklüğü (Çökerten) Hastalığı
ve Fusarium spp. gibi toprakta doğal olarak bulabilen olan bir grup mantardır. Enfeksiyon belirtileri, yeni ortaya çıkan fidelerde solma ve kök çürümesi olarak fide evresinin başlarında ortaya çıkar.. Bitkinin bükülmesine ve kurumasına yol açar.
Türkçede yer alan hıyar kelimesi Farsça aynı anlama gelen خيار (χiyār) sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Arapça "seçme, tercih" manasındaki χiyār kelimesinden alıntı olabilir; ancak bu bağlantının kesin olmadığı belirtilmiştir. Bir Türk dilinde kelimenin ilk kaydı Codex Cumanicus'da χear şekliyle yer almaktadır.
Açık tarlada yetiştirilen turşuluk çeşitler ise Kornişon, Belair, Belmonte, Rus ve Gherkin salatalıklarıdır. Serada yetiştirilen sofralık çeşitlere örnek olarak Bittex, Standex, Orion, Melior ve Green spott; turşuluk çeşitlere örnek olarak Hokus, Nimbus ve Argus verilebilir.
cucumber (cucumis sativus) i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri