Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
SODYUM BİR KARBONATI DENEYİN
Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası eklemeyi deneyin. Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Salçanın doğal kokusu oldukça iştah açıcıdır. Küflenme meydana geldiğinde bile kokusu aynı kalır. Ancak bozuk salçanın kokusu ekşi ve rahatsız edicidir. Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
Domates salçası tatlı olur, Güneş Kurutması ekşi olur bunlar domates salçası, Kaynatma salçalar Hatay, Antep, Adana, Maraş illerinde yapılmaktadır. Tabi güneş kurutması yapılan var ancak satışı yapılan yer neredeyse yoktur. Güneş Kurutması Urfa Yöresi ve Ege Bölgesinde (Aydın) güneş kurutması yapıyor.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
İlgili 18 soru bulundu
2) Limon Suyu
Limon suyu acılı yemeklerin suyundaki acı aromayı yok eden bir özelliğe sahiptir. Yemeğin miktarına göre ortalama yarım fincan limon suyu ekleyebilirsiniz. Sulu ve salçalı bir yemek üzerinde bu yöntemi deneyecekseniz, limon ekleyerek hafif mayhoş ve tatlı bir tat oluşturabilirsiniz.
- Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası ilave ediniz.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Kabarcıklar oluşmuş, sarımtırak renkteki salçaysa tüketilmemelidir. 2 - Koku : Salçanın doğal bir kokusu vardır ve bu koku iştah açıcıdır. Küflenme oluşmuş olsa dahi salçanın bu kokusu değişmez. Fakat ekşi ve rahatsız edici bir kokuya sahipse salça bozulmuştur.
Salça çabuk bozulur küflenir falan, bunu önlemek için üzerine sıvı yağ dökeriz ama çoğu kez işe yaramaz yine bozulur. Kavurmak en iyisi beş kiloluk salça alıp kavurursak hem yemek yaparken çok pratik oluyor tekrar kavurmamıza gerek kalmıyor, hemde uzun süre bozulmadan saklayabiliriz.
2-Eğer salçanızın raf ömrünün uzun olmasını istiyorsanız her zaman salçayı küçük kavanozlara koymaya özen gösterin. Büyük kavanozlarda hava daha fazla olacağı için salçanın bozulmasına neden olur. Küçük kavanozların içi fazla hava içermediği için salça daha uzun süre korunur.
Etkisinde, ısı asitliği serbest bırakır esas olarak domates tohumlarında bulunur ve bu nedenle tatlılık ve asitlik arasında tat dengesizliğine yol açar. en asit seviyesi artar şeker içeriği değişmeden kalır, ancak bu nedenle daha düşük görünür. Sonuç olarak, domates sosunun tadı ekşi olur.
Salça, domates sosu ve kahveye yine bir tutam eklenen karbonat içerisindeki asit miktarını azaltır. Aynı zamanda proteinleri parçalamaya yardımcı olduğu için etlerinizin yumuşacık olmasını sağlar.
Sirke, turunçgiller, şarap, domates, soğan, yoğurt, nar, sumak ekşisi asit dengesi için yararlanabileceğimiz malzemelerden bazıları. Diyelim ki domates sosunuz ekşi, asiti fazla, içine az karbonat ekleyip, baloncukların yok olmasını bekledikten sonra tekrar tadabilirsiniz.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Unutmayın salça domateslerden sonra gelir, önce koyarsanız salçanın yüzeyi pişer karışımın içinde topaklı bir biçimde kalır. Salça olarak biber salçasını tercih etmeniz daha doğru olacaktır çünkü zaten taze rendelenmiş domatesleri daha önce eklemiştiniz.
- Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanızın küflenmesini önleyecektir.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Salçanın Kokusu:
Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
Koklamaya yoluyla test etmek için salça koklanır. Eğer baskın olarak biber veya domates kokusu geliyorsa muhtemelen o organik bir salçadır. Ancak boya ve kimyasal madde kokuları geliyorsa o salça, ne yazık ki organik olmayan endüstriyel olarak işlenmiş hazır salçadır.
Hazır salçayı saklama için en uygun ortam buzdolabıdır. İlk kullanımdan ya da tenekeden cam kavanoza ambalaj değişiminden sonra üzerini tamamen kaplayacak kadar zeytinyağı gezdirin. Kapağını kapatın ve buzdolabına koyun.
Daha sonra domatesli biber karışımını geniş bir tencere içine koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı toz şeker ve 2 çay bardağı kadar zeytinyağı ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırarak, orta ateş üzerinde pişirin. İstenilen kıvama gelen salçayı hızlı bir şekilde sıcak sıcak konservelere paylaştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri