Salçanın ne kadar süre dayanabileceği nasıl yapıldığı ile de bağlantılı olarak değişir. Kaynatılarak yapılan salçalar, güneşte kurutularak yapılan salçalara göre daha uzun süre bozulmadan dayanabilir. Güneşte kurutularak yapılan salçalar, serin ve kuru bir yerde muhafaza edildiğinde 1 yıla kadar bozulmadan dayanabilir.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Salçayı doğrudan güneş ışığına maruz bırakıyorsunuz
Domatese kırmızı rengini veren likopen aynı zamanda çok iyi bir antioksidan. Likopene zarar vermemek içinse hazırladığınız salçayı direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor.
Salçanın Görünümü:
Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
İlgili 24 soru bulundu
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
BUZDOLABINDA SAKLAMAYIN
Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir yerde,örneğin kilerde saklamanız gerekir. Fakat, hazır salçaların aksine, yaz güneşinde kurutulduktan sonra tuz ile bir miktar kaynatıldıktan sonra saklanan salçanın küflenmesi söz konusu değildir.
Salçanın bozulmaması için serin bir yerde, güneş görmemesi ve hava almayan cam kavanozlarda saklanması gerekir.
Salça bozulur mu? Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder.
Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
Yani suyunun iyice uçurulması ve neredeyse katı kıvama gelmesidir. Aksi taktirde içinde kalan su, zamanla salçanın bakteri üretmesine neden olacak ve bozulmasını hızlandıracaktır. Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
Suyunu çeken ve kıvam alan biber salçasını sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Bir gece dinlendirip afiyetle tüketin.
SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Tuzlu salça bozulur mu? Ev yapımı salçalarda daha yoğun tuz kullanımı veya suyun iyice azaltılması gibi yöntemler sonucunda küflenme sorunuyla daha az karşılaşılsa da, hazır salçalar daha sulu ve daha az tuzlu olmaları sebebiyle kısa sürede küflenebilir.
Salçanızın bozulmasını ve küflenmesini engellemek için harika bir çözüm var! Kavanoza doldurduktan sonra üzerine ekleyeceğiniz iki kaşık zeytinyağı ile küflenmeyi engelleyebilir kavanozun ağzını sıkıca kapatarak da salçanızın hava almasını tamamen önleyebilirsiniz.
Asitli ürünler, turşu, salça, yoğurt, sıvı, peynir gibi gıdaların kesinlikle plastik kaplarda muhafaza edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İrkin, yine saklanan ürünlerin uzun süre saklama kaplarında kalmaması gerektiğine dikkat çekti.
Bidonun üstüne bir avuç tuz atın bidonun ağzını kapatıp güneşli bir ortamda(balkon ya da bahçe) beklemeye bırakın. Güneşin etkisiyle domatesler yaklaşık 4-5 gün sonra iyice yumuşayacaktır. Siz arada kontrol edin bu süre kısalıp uzayabilir, domatesler iyice kendinden geçmiş ve iyice yumuşamış olacak.
Salçanın üzerinde küfe ek olarak kabarcıklar oluşursa, salça suyu siyah veya sararırsa, bozuk demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz. - Salçanın doğal tadı ve kokusu çok iştah açıcıdır.
Domates ve domatesten yapılan soslar ve salçalar içerdikleri askorbik asit ( C vitamini) nedeniyle asidik yapıya sahiptir. Bu nedenle, domates veya domates salçası yemeğe ekşi bir tat verir.
Hal böyle olunca salçanın saklanması önem kazanmakta. Sık tüketilen salça genelde buzdolabında saklansa da aslında serin ve güne görmeyen yerde özellikle mutfak dolaplarında saklanması daha uygun olur. Ev yapımı salça kolay kolay bozulmaz.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Saplarını ve çekirdeklerini temizleyin. Kıyma makinasından veya robottan çekin. Yeteri kadar tuz atıp,aynen domates salçasında olduğu gibi düz kaplara koyup,güneşte katılaşana kadar bekletin. Salçanızı daha kolay yapmak için, salça makinası da kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri