Domatesler yıkanır, kabukları soyulur, rendelenir ya da rondodan geçirilir. Hafif sulu kalıncaya kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra kalıplara koyularak dondurulur. Donan sos kalıptan çıkarılarak poşetlenir ve dondurucuya kaldırılır.
Elde ettiğiniz domatesi derin bir tencereye koyun ve ortalama 45 dakika orta ateşte pişirin. Daha sonra domates püresini süzgeçten geçirin ve ılıması için bekleyin. Domates suyunu karton bardaklara veya kaplara doldurun. Üzerini streç film ile örterek buzlukta muhafaza edin.
Rendeleme işlemi domatesin çok sulanmasına neden olacağından fazla suyunu ince bir süzgeç yardımıyla kenara ayırın. Ardından elde ettiğiniz rendelenmiş domatesleri yine poşetlerin içine, tek seferde kullanacağınız miktarlarda pay edin ve poşetin havasını alıp üzerine tarihini yazarak derin dondurucuya kaldırın.
Kışlık domates sosu konserveleri, güneş görmeyen bir ortamda, oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Kavanozlar açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalı ve iki gün içerisinde tüketilmelidir.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan domates konservelerini karanlık ve serin bir mutfak dolabında saklayabilirsiniz.
Biberleri doğrayıp yağda hafif kavurup küçük küçük doğradığımız domatesleri de üzerine ekleyip 15 dk pişiriyoruz. Fırın tepsisine menemeni boşaltıyoruz. Soğuyunca buzdolabı poşetlerine tek seferde tüketebileceğimiz kadar paylaştırıp dondurucuya kaldırıyoruz.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Domates suyu ve salça gibi ürünlerin küflenmesinin en büyük sebebi, hava temasıdır. Bu nedenle kavanozların kapaklarını sıkı sıkıya kapattığınızdan emin olmalısınız. Böylede hava akışını tamamen kesebilirsiniz.
Evde yapılan açılmamış domates sosu konservesi veya domates sosu kavanozu ne kadar dayanır? Domatesler yeterince kaynadıysa, kapaklar hava almadıysa, serin ve kuru bir yerde saklanmışsa oda sıcaklığında bile iki yıla kadar dayanabilir. Elbette daha güvenlisi ilk altı ay içinde kullanmaktır.
Bu aylarda yetiştirilen domates ve biberlerle hazırladığınız soslar ve menemenler daha güvenilir olur ve son tüketim tarihine kadar taze bir şekilde durabilir. Menemen şişelerini derin dondurucuda pratik bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
İsterseniz de soğutulduktan sonra buzdolabı poşetine koyularak dondurucuda saklanır. Tercih sizin kış aylarında özellikle kahvaltıda harika bir lezzet oluyor şimdiden yapanlara afiyet şifa olsun.
Arada karıştırılarak hafiften kaynamaya başlayınca altı kapatılır. Daha hızlı soğuması için tepsiye alabilirsiniz. Tamamen soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine tek kullanımda bitecek kadar doldurularak derin dondurucuya atılır. Kışın yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Tencere soğuyana kadar kapağını açmayın, soğuduktan sonra el blendırı ile domatesleri sos haline getirin ve bir huni kullanarak pet şişelere doldurun. İsterseniz daha da emniyetli olsun derseniz az miktarda tereyağı veya margarini eritip pet şişeye çok az dökün ki domates sosunun hava ile teması tamamen kesilsin.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Domates sosu konserve açıldıktan sonra 2- 3 gün kadar dayanır. Kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gerekir.
Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve 'clostridium botulinum' adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığına dikkat çekiyor.
Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Turşu, erişte ve tarhana ilk akla gelen kışlık hazırlıklardır. Kışlık hazırlık dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak yapma ile başlar. Ekim ayında da köz kırmızı biber turşusu ile son bulur. Domates sosları, köz patlıcanlar, taze fasulye de kışlık hazırlıklar içerisinde yerini alır.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Yeşil biberleri güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra ince ince doğrayın. Sıvı yağda renkleri dönene kadar kavurun. Kavrulan biberlerin üzerine küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak kaynamaya bırakın. Kaynayan menemen sosuna tuzu ekleyip karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri