Bu nedenle, domates veya domates salçası yemeğe ekşi bir tat verir. Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası eklemeyi deneyin. Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Kışlık domates konservesi neden bozulur? Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. ham maddenin ayıklanması, yıkama, haşlama gibi işlemler ürünün mikroorganizma yükünü azaltır. Eğer ısıl işlem gecikirse mikroorganizma sayısı artar ve bozulma başlar.
Domateslerinizin çekirdeklerini çıkarmak menemeninizin ekşi olmaması için önemli bir adımdır. Menemeninizi daha sıcakken kavonozlara koyarsanız kapağı daha iyi kapanacaktır ve hava almayacaktır. Menemenlerinizi güneş görmeyen serin yerlerde saklamalısınız.
Her kavanoza 1 tatlı kaşığı toz şeker koyarsanız domatesin asidini alır.
İlgili 22 soru bulundu
Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz.
Konservenizde kullandığınız şeker aynı zamanda domateslerin ekşiliğini de alır. Domateslerinizin güzel bir şekilde piştiğinden emin olun. Domateslerinizi sıcakken kavanozların içerisine koymalı ve ters çevirmelisiniz.
Yumurtaları çok yoğunlaşmadan ocaktan alırsanız daha iyi olur, tavanın ve domateslerin sıcaklığından pişmeye devam edeceği için fazla pişirmemeye gayret edin. İçine yapacağınız peynir ilaveleri de menemeninize harika bir lezzet katacaktır.
Kesinlikle asla ekşilik ve ağır koku olmadan yapabileceğiniz bir tarif. Sonra kaynatma aşamasına geldi kaynadıkça köpüğü alın karıştırmayın.
en asit seviyesi artar şeker içeriği değişmeden kalır, ancak bu nedenle daha düşük görünür. Sonuç olarak, domates sosunun tadı ekşi olur.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
1- Asitliği düşük besinlerin konservesi hazırlanırken basınçlı tencere kullanılmalıdır. 2- Kullanılmadan önce cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Bunun yanı sıra kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli ve her konserve yapımında kapaklar yenilenmelidir.
Domates salçanız çok eksi ise içerisine 1 havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin.
Pişirme işlemi bitince bu demetleri çıkarmanız gerekir. Sos suyunu salarken, içine mutlaka tuz ilave edin. Domates sosunun en önemli püf noktası ise, şekerdir. 1,5 kilo domatese, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 küp şeker eklemeniz gerekir.
Karbonatı sprey şişe içerisinde su ile karıştırarak ucuz ve basit bir oda parfümü elde edebilirsiniz! Salça, domates sosu ve kahveye yine bir tutam eklenen karbonat içerisindeki asit miktarını azaltır.
Domatesler çok suyu değil, tavaya yapışıyorsa birazcık kaynar su ekleyebilirsiniz. Genellikle de bu duruma gerek kalmayacaktır.
Tereyağını sahana alın, üzerine biberleri ekleyin ve orta ateşte yaklaşık 2 dakika kadar kavurun. Doğradığınız domatesleri yeşil biberin üzerine ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp domatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 7-8 dakika pişirin, salçayı ekleyerek kavurun ve kekiği ilave edin.
Bir tavaya tüm yağlar alınır. Biber hafif kavrulmaya ve küçülmeye başladığında salçalar eklenir. Salça kavrulmaya başladığında küçük küçük kıydığınız domates eklenir. Püf nokta 1; yazdan hazırlanan domates sos da kullanabilirsiniz.
Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın ve blender'dan geçirin. Elde ettiğiniz domates püresini 30 gr İçim Tereyağı, rendelenmiş soğan, acı kırmızı biber ve kekikle karıştırın. Tuz ve karabiber ilave edin.
Domatesleri ocaktan almadan 10 dakika önce zeytinyağını ilave edin ve karıştırın. Temiz kavanozlara ocağın altını kapatır kapatmaz domatesleri paylaştırın. Yıkayıp kuruladığınız kullanılmamış kapaklarla kavanozları kapatın. Kavanozları ters çevirin ve soslar tamamen soğuyuncaya kadar bekletin.
Kötü koku vardır. Tehlikeli toksinler oluşur. Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. ham maddenin ayıklanması, yıkama, haşlama gibi işlemler ürünün mikroorganizma yükünü azaltır. Eğer ısıl işlem gecikirse mikroorganizma sayısı artar ve bozulma başlar.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri