Üzümleri ayıklayıp yıkayalım, düdüklüye alalım ,suyunu koyup 20 dakika yada yarım saat iyice haşlayalım. Süre düdüklüden düdüklüye değişir. Sonra çıkarıp suyunu süzelim ve demir elekten geçirelim posasını iyice sıkalım tekrar tencereye koyalım suyu ve bir taşım kaynatalım bu arada karbonatını da yavaşça ekleyelim .
Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir.
Pekmez toprağı yüzde 50-90 oranında kalsiyum karbonat içeren beyaz ya da beyaza yakın bir toprak. Faydaları saymakla bitmeyen pekmezin elde edilmesinde kullanılan toprağının sağlık yönünden sakıncaları olabilmekte.
Ph'ı ve bulanıklığın düzenlenmesi pekmez toprağı ile sağlanır. %80'in üzerinde kalsiyum karbonat içeren beyaz görünümlü pekmez toprağı 100 kg şıraya 1-1,5 kg katılır. 5-10 dakika kadar kaynatılır. Tortular dibe çöker ve asitlik giderilerek pH 6-6,5 arasında sabitlenir, bu şekilde ekşiliği azaltılır..
Pekmez toprağı yerine ne kullanılır diyecek olursanız aklınızda daha doğal ve pratik malzemeler gelebilir. Örnek verecek olursak; karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Pek çok yöre halkı, pekmez tozunun ekleneceği aşamada karbonat ya da kabartma tozu ekliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Pekmez toprağı kullanmadan pekmeze kıvam ve tat kazandırabilmek için şu yöntemler kullanılabiliyor: Şıranın içine doğrudan saf kalsiyum karbonat eklenerek pH dengesi sağlanabiliyor. Ev yapımı pekmez tarifleri için en çok önerilenler arasında da yine karbonat ya da kabartma tozu yer alıyor.
Üzümleri ayıklayıp yıkayalım, düdüklüye alalım ,suyunu koyup 20 dakika yada yarım saat iyice haşlayalım. Süre düdüklüden düdüklüye değişir. Sonra çıkarıp suyunu süzelim ve demir elekten geçirelim posasını iyice sıkalım tekrar tencereye koyalım suyu ve bir taşım kaynatalım bu arada karbonatını da yavaşça ekleyelim .
Ekşi temel olarak meyvenin suyunu çıkardıktan sonra yavaş yavaş kaynatıp, suyunu uçurup, pekmeze yakın bir kıvam aldırma işlemidir. Pekmezden tek farkı pekmez toprağı kullanılmadan yapılmasıdır. Meyve suyunu pekmez toprağında bir gece bırakmak meyve suyundaki ekşiliği yok edip tatlı kıvam almasını sağlar.
Tam bir şifa deposu olan pekmez limon karışımı, vücudun direncini arttırmaya yardımcı olur. Pekmez limon karışımının ne bilinen faydaları ise şunlardır: Bir türlü bitmek bilmeyen öksürük krizlerinin son bulmasını sağlıyor. Boğazda meydana gelen kaşıntıların, ağrıların ve iltihaplanmaların geçmesine yardımcı oluyor.
Pekmez limon karışımı, şiddetli öksürüğü anında kestiği gibi demir eksikliğine de iyi gelmektedir. Limonun antioksidan özelliği pekmezin zengin vitamin ve mineralleri ile buluştuğunda ortaya çıkan karışım, birçok sağlık sorununun kısa sürede iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen şıra- nın pH'ı 3-4 arasındadır. Bu durumda üzüm şırası, asidik özellik taşır. Bununla beraber şıra içerisindeki meyve parçacıkları, şıranın kalitesini düşürmekte ve bulanık bir görüntü oluşturmaktadır.
Sıkma ve kaynatma pekmezlerin farkları
Renklerinin de berrak ve parlak olduğunu görürsünüz. Haşlama pekmez biraz daha karamel tadındadır.
Pekmezli yoğurt kalsiyum açısından en zengin olan besinlerden biridir. İçerisinde bulunan pekmez ise kan ve demir oranının yükselmesini sağlar. Kemik gelişimi için önerilen pekmezli yoğurt aynı zamanda günlük enerji ihtiyacının da karşılanmasına destek sağlar.
Tatlı yeme isteğini azaltıyor. Aynı zamanda vücudu serbest radikallerden, yani zararlı maddelerden koruyor. Hem tatlı yeme isteğini azalttığı hem de kan dolaşımını hızlandırdığı için kilo vermek isteyenlere de destek olan pekmez-limon karışımı, daha uzun süre tokluk sağlıyor, zayıflamak isteyenlere destek oluyor.
Karbonatı ekledikçe pekmez köpürüp yeşil bir renk alacaktır. Ocağın altı kapanıp bu şekilde pekmez mayalanması için bir gece bekletilir. Sabah tekrar sürülür ve ocağın altı yakılır. Süzülen pekmez bir buçuk saat kadar kaynatılır.
Pekmez çeşitleri, hayati fonksiyonların devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurur. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
Bir de içine zeytinyağı koyup tüketildiğinde faydalarının iki katına çıktığı belirtiliyor. Tek başına tam bir şifa deposu olan pekmezin zeytinyağı ile karıştırılması, kronik faranjit gibi hastalıklara çare oluyor. Zeytinyağlı pekmezin özellikle kuru ve balgamlı öksürüğe karşı şifa olduğu biliniyor.
Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar. Bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda tüketilmesinde fayda vardır.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
Pekmezin Bağışıklığa Faydaları
Bağışıklık sisteminin güçlü olması için, çeşitli vitamin, mineral, demir, kalsiyum, potasyum ve antioksidanların yeteri kadar bulunması gerekir. Pekmezde içeriğindeki bu maddeler sayesinde, vücudun bağışıklık sistemini koruyarak, enfeksiyonları önler.
Kuru üzüm üretiminde kurutma işlemine başlamadan önce, ön işlem olarak üzüm salkımları potasyum karbonat ve yağdan yapılmış soğuk "BANDIRMA" çözeltisine batırılır. Bu işlem tanelerdeki su kaybını artırır ve esmerleşmeyi azaltarak daha açık renkli kuru üzüm elde edilmesini sağlar.
Briks derecesi 20, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir.
Kaynatmadan Üzüm Suyu Nasıl Yapılır? Meyve sıkacağı kullanılarak üzüm suyunun sıkılması ve isteniyorsa su ve/veya maden suyu ilavesi ile içecek haline getirilmesidir. Üzüm Çekirdeğini Çıkarmanın Kolay Usulü Üzümden çekirdeği aslında sağlığa faydalıdır. Eğer çıkarmak gerekiyorsa üzümler yıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri