Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Bunlardan birincisi yaz dönemidir ve Haziran-Eylül ayları arası hasat yapılır. İkinci dönem ise sonbahar aylarıdır. Eylül-Aralık ayları arasında hasat yapılır. Bu yüzden biber, yaz ve sonbahar aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Hasat Ve Verim:Serada domates yetiştiriciliğinde hasat tohum ekiminden itibaren yaklaşık 4.5-5 ay sonra başlar.Tek ürün yetiştiriciliğinde şubat ayında başlayan hasat temmuz ayına kadar sürer.Sonbahar yetiştiriciliğinde Kasım ayı ortalarında başlar,şubat ayı ortalarında biter.İlkbahar yetiştiriciliğinde ise Nisan ...
İnsanlık tarihine baktığımız zaman, domatesin hayatımıza oldukça geç girdiğini görüyoruz. Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.
İlgili 26 soru bulundu
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Genelde, domatesin hem bol bulunduğu hem de fiyatının daha ucuz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında domates konservesi yapılır. İklimin daha ılıman olduğu bölgelerde Eylül ayında da domates bol bulunduğundan, domates konservesi yapmak için daha uzun bir döneme sahip olurlar.
Türkiye'de domates genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarına dağılmış durumdadır. BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Domates, oksalat bakımından zengindir ve bu madde vücutta kolay bir şekilde metabolize edilemez. Vücuda fazla alımı sonucunda böbrek taşına neden olabilir. Domates ayrıca, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek potasyum bakımından da zengindir. Böbrek sorunları yaşıyorsanız domatesten uzak durmanızda fayda var.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Haziran sonu –Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat İşlemi genelde haftada bir yapılır. Gerekli bakım işleri aksatılmadan yapılan yetiştiricilikte ortalama 2,5-3 ton verim alınabilmektedir.
Biber hasadı ülkemizde genelde Haziran sonu – Temmuz başlarında başlayıp, Ekim ortalarında son bulur.
Yeşil biber yaz mı kış mı? Biber hem yaz hem sonbahar mevsimi sebzesidir. Yaz mevsiminde ilk olarak Haziran ayında hasat edilir, Ağustos ayında hasat işlemi son bulur.
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Dr. Canan Karatay, patlıcan, biber ve domatesin kış aylarında tüketilmesinin sağlık açısından sakıncalarını anlattı." Kış mevsiminde ucuz olan kış sebzelerini tüketmeliyiz. Yazın da yaz sebzelerini yemeliyiz.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip. Ancak ince kabukları, Ayaş domatesinin raf ömrünün de kısa olmasına yol açıyor.
Dünyada domates üretiminde ilk sırada olan Çin, toplam dünya domates üretiminin %35'lik kısmını karşılamaktadır.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Domates Hangi Mevsimde Ne Zaman Yetişir? Domates yaz sebzeleri arasında yer alır. Domates dört mevsim boyunca yetiştirilir ve tüketilir. Ancak domates iklim ve çeşitlerine bağlı olarak Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir, yani tarladan toplanır.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri