Güvercin gübresinin şerbet olarak bitkilerde kullanılması. (Mısır, Patates, Çeltik, Ayçiçeği, Kırmızı Pancar, Şeker Pancarı, Soğan, Domates, Patlıcan, Biber, Kabak, Salatalık (Hıyar), Fasulye, Ispanak, Pırasa, Marul, Lahana, Havuç, Turp, Çilek, Kavun, Karpuz….)
Güvercin gübresi, sebzelerde kullanımı %1 oranında şerbet olarak tohumun toprağa ekimi işleminden hemen sonra verilebilir. Aynı zamanda bitkinin gelişim sürecinde yirmişer gün aralıklarla, hasat zamanına kadar verilebilir.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Daha önce paylaşmıştık, hatırlatalım 👨🌾 • Kuş gübresinin şerbet olarak hazırlanması... 1 kg kuş gübresi.⠀ 10 Litre su ile karıştırılır. ⠀ En az 24 saat beklenilir.
Güvercin gübresi tarımın dışında süs bitkilerinin üretiminde de kullanılır. Güvercin gübresinin kullanımının fazla olduğu bölgelerde yetiştirilen bitkilerde vejetatif gelişimi çok olur, bitkilerde olumsuz durumlara karşı direnç artar ve ürün kalitesinde iyileşme görülür.
İlgili 28 soru bulundu
Sebzelerde kullanımı 1/100 oranında şerbet olarak toprağa ekimden sonra, gelişim sürecinde 20 gün aralıklarla, hasata kadar verebilirsiniz .
Mısır, patates, domates, karpuz gibi birçok bitkide kullanabilirsiniz. Organik güvercin gübresi 2 kg; fosfor, azot ve potasyum gibi besin elementlerini içerir.
Fazla bekletilirse gübre şerbetinde azot oranı fazlaca yükselir, bu da birçok bitki türlerinin dengelerini bozar.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır. Havaların çok sıcak ve kurak durumlarda 1 veya 2 defa sulama yapılması gerekmektedir.
Büyümek için 18 °C ila 26 °C sıcaklığa ve bol güneşe (günde en az 6 saat) ihtiyaç duyar. Kısa sürme şartıyla, domates bitkileri 1 °C civarındaki düşük hava sıcaklığını tolere edebilirler. Tabii ki, birkaç gün boyunca günlük hava sıcaklığı 17 °C'nin altında olursa meyve tutumunda sorun olduğu fark edilir.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Güvercin gübresi, yaklaşık %25 organik madde, %2 azot, %1-1,5 fosforik asit içermektedir.
Hayvansal gübrelemede yanmış (bir yıl açıkta beklemiş) küçükbaş hayvan gübresi tercih edilmelidir. büyükbaş hayvan gübrelerinin zararları yararlarından fazla olacağından tercih edilmez. Güvercin tavuk vb gübrelerse çok dikkatli kullanılmalı veya kullanılmamalı.
Bitkileri yakar ve öldürür. Bitkilerin bu gübreyi tüketebilmeleri için yakılması lazım Yanmış gübre demek; Taze gübrenin uygun bir şekilde muhafaza edilerek mümkünse gölge bir yerde yığın yapılıp, içerisindeki bakteriler sayesinde gübrede sıcaklık artışı meydana getirilip yanmasını sağlamaktır.
Yani torf gübresi dünyada şuanda bilinen en değerli biyolojik organik gübresidir" dedi. Gübre sayesinde kış aylarında yaz kalitesinde meyve üretilebileceğinin altını çizen Aşçı; "Bu gübre uzun yıllar boyunca göllerin dibinde biriken bitki artıklarının mikroorganizmalardan oluşan bir gübre çeşididir.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Ahır gübresiyle gübreleme, az yağış alan bölgelerde ve ağır bünyeli topraklarda sonbahar, çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbaharda yapılır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor.
2 dekara basıyorsanız 2 Litre EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulayabilirsiniz. 16 Litrelik sırt pompasında, 16 Litre suya 50 cc (bir kapak) Ekosolfarm Sıvı Solucan Gübresi katıp, iyice çalkaladıktan sonra domateslerinize yıkama şeklinde uygulayabilirsiniz.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
Bitkilerinizi gübrelemek için idrarınızı kullanın
Özellikle yeşil ve yapraklı mısır gibi bitkiler için idrar oldukça yararlı.
Hayvancılık antibiyotikleri
Organiki çiftçiler tarafından kullanılıyorsa, ilaç kalıntılarını parçalamak ve patojenik bakterileri ortadan kaldırmak için genellikle çürütülür veya kompostlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri