Likopen, parlak kırmızı bir karotenoid pigmenttir, domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunur. Likopen insan vücudunda bulunan en yaygın karotenoiddir ve en güçlü karotenoid antioksidanlardan biridir. İsmi, domatesin Latince ismi olan Solanum lycopersicum'den türetilmiştir.
Likopen, bir gıdada ölçülen en yüksek antioksidana sahip, domatese kırmızı rengini veren bir pigmenttir.
Antioksidan özelliğiyle vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Serbest radikallerin çoğalmasını önleyerek kansere yakalanma riskini azaltır. Yapılan araştırmalar sonucunda likopenin prostat, rahim, meme, mide ve akciğer kanserine yakalanma oranını düşürdüğü ortaya konulmuştur.
Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı renk verici özellikte, doğal bir kimyasaldır. Karotenoidler adlı pigment grubunda yer alır. Severek tüketilen domates, karpuz, kırmızı portakal, pembe greyfurt, kayısı, kuşburnu ve guavalar likopen içerir.
Likopen domates, karpuz, kırmızı portakal, pembe greyfurt, kurutulmuş kayısı, guava meyvesi, papaya ve kuşburnunda bulunur. Emildikten sonra likopen kanda dolaşır ve esas olarak karaciğer, deri, adrenal, akciğerler, kolon, prostat ve testisler dahil olmak üzere vücudun yağ dokularında ve organlarında depolanır.
İlgili 31 soru bulundu
Taze, olgun, kırmızı bir domatesin 4-10 mg/100g likopen içerdiği tespit edilmiştir. Domateste bulunan likopenin miktarı çeşit, yetişme koşulları ve olgunluk aşamasına bağlı olarak önemli seviyede değişmektedir.
Güçlü bir antioksidan olan likopen bazı kırmızı meyvelerde, özellikle de pişmiş domateste ve karpuz, papaya veya pembe greyfurta bulunuyor. Bilindiği gibi bu pigment,cildi güneşin zararlı UV ışınlarından koruyor. Likopen, UV ışınının ürettiği serbest radikallere bağlanarak, cilt dokusunu hücre hasarından koruyor.
Domatesler, ceviz büyüklüğüne gelene kadar sulama yapılmaz. Ardından gelen büyüme süresince ise gelişimi için sulamaya önem verilmelidir. Yağışlı iklimlerde ekim yapıldıysa iki üç kez sulama yeterli olacaktır. Hasat zamanı ise domateste verim elde edilmesi için kuru ve serin havalar tercih edilmelidir.
Domatesleri yıkayın ve yarım santim kalınlığında dilimleyin. Una biraz tuz ekleyin, galeta unu ve yumurta ile birlikte fotoğraftaki gibi küçük kaselere alın. Domates dilimlerini önce una sonra yumurtaya son olarak galeta ununa bulayın ve önceden kızdırdığınız yada önlü arkalı kızartın.
Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Domates ekiliş alanlarında sorun oluşturan diğer yabancı otlarla mücadelede ekim veya dikim öncesi toprağa Trifluralin % 48 ve Dinitramin % 25, 200 ml/dekar dozda uygulanırlar. Uygulamadan sonra 5-7 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır.
Yapılan araştırmada düzenli domates tüketiminin sperm sayısını yüzde 70 artırdığı tespit edildi. İngiliz uzmanlar, daha önce erkeklerde prostat riskini azalttığı bilinen domatesin içindeki likopen maddesinin cinsel gücü de artırdığını ortaya koydu.
Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir. Katarakt oluşumunu geciktiren A vitamini düşük ışıkta görmeye, beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olmakta, yeni hücrelerin üretiminde önemli rolü bulunmaktadır.
Sararmaya neden olan elementler: Azot, potasyum, magnezyum, çinko, demir ve manganez'dir. * Yeterli azot yoksa, yapraklar solgunlaşır, düşer, yenileri daha küçük çıkar. Organik azot metaryellerinden herhangi biriyle gübreleme, azot eksikliğini ortadan kaldıracaktır.
Kanda eritrositlerde bulunan, kana kırmızı rengini veren, demir -porfirinli bir bileşik proteindir. Hemoglobin molekülü 4 hem ve 1 globin içerir. 70 kg ağırlığında erişkin bir erkekte kan dolaşımında total olarak 750 g hemoglobin bulunur.
Pembe domates açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter. İnce kabukluları daha etkilidir. Meyvesi çok etli ve sulu olup çekirdek oranı fazladır.
Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Suni kızarma için 100-150 ppm etilen 20-25 °C'de 24-48 saat uygulaması yapılmaktadır. Kızarmış olgun domatesler düşük sıcaklıklara daha dayanıklıdır. Olgun kırmızı domatesler birkaç gün 7-10 °C'de depolanabilirler.
Potasyum nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat azot içeren gübrelerdir.
Domates bitkisi ortalama olarak hektar başı 300 - 330 kg Azot(N), 85 - 93 kg Fosfor(P2O5), 480 - 530 kg Potasyum(K2O), 30 - 35 kg Kalsiyum(CaO) ve 18 - 20 kg Magenzyum'a (MgO) ihtiyaç duyar. Buradaki ihtiyaçlar bitkinin yaşamı boyunca duyduğu besin elementlerinin tamamını gösterir.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Domatesin pişirilmesi sonucu kullanılabilir likopen oranı artar. Likopen suda çözünmediği için ve bitkisel liflere bağlı durumda olduğu için domatesin yemek için hazırlanması (parçalanması, yağ ile karıştırılması, pişirilmesi) likopenin vücut tarafından kullanılabilirliğini artırır.
Domates bir likopen deposudur. Kırmızı mucize likopen, domates ve domates ürünlerinin sihirli gücüdür.
Günümüzde likopen eldesi yaygın olarak çözgen ekstraksiyonu yöntemi ile yapılmaktadır. Geleneksel ekstraksiyon yöntemlerinde uzun sürelere ve büyük miktarlarda çözgene ihtiyaç duyulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri