Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Domatase seyrek sulama da mümkün değildir ve bu domates fidelerinin yaprakları sararır. Nem eksikliği olduğunda, yapraklar kururlar ve ikincisi, kuru topraktaki besinlerin emilimi doğru yapılmaz. Nem azsa yapraklardaki azot ve fosfor, sapa taşınarak sararmalarına neden olur.
İlgili 33 soru bulundu
Domatesin Su İhtiyacı
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir.
Domateslerin oluşmaya başladığı ve destek aldığı dalları asla kesmemelisiniz.
Domatesler, ceviz büyüklüğüne gelene kadar sulama yapılmaz. Ardından gelen büyüme süresince ise gelişimi için sulamaya önem verilmelidir. Yağışlı iklimlerde ekim yapıldıysa iki üç kez sulama yeterli olacaktır. Hasat zamanı ise domateste verim elde edilmesi için kuru ve serin havalar tercih edilmelidir.
Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.
Domateste Güneşlenme
Domates yetiştiriciliğinde ışığın rolü çok önemlidir. En az 6 saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bölgelerde yetiştirilmesi gerekir.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Domates Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ile 20 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Domates tohumunun çıkması da bu süreleri bulmaktadır. Çimlenen domates tohumları yaklaşık 4-6 cm boyunda domates fidesi haline geldiklerinde daha büyük bir saksıya veya bahçeye dikilebilir.
Domates bitkisine tuz ile ilave olarak verilen potasyum ve kalsiyumlu bileşikler antioksidatif sistemi regüle etmiş, tuzun arttırdığı lipit peroksidasyonu düşürmüş ve tuzun olumsuz etkilerini azaltarak RSK, MG ve KM üzerinde iyileştirici etkiler yapmıştır.
1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır.
Salçalık domatesin sulama suyu miktarına ve hasattan önce kesilme zamanına duyarlı olduğu, son sulama uygulamasının hasattan 8 gün önce kesilmesi durumunda verimde büyük bir azalma olmaksızın kalite parametrelerinde iyileşmeye yol açtığı sonucuna varılmıştır.
Potasyum nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat azot içeren gübrelerdir.
İlkbahar aylarında gübrelenen topraklar domates yetiştirmek için elverişli hale gelirler. Domates tarlada ve saksıda yetiştirmek için uygun bir sebzedir. Domates fidesi ekildiği toprakta ne çok altta ne de çok üstte bulunmalıdır. Yeterli güneş ve bol su ile beslenen domates fideleri kısa sürede gelişmeye başlarlar.
Bu sorunun nedeni en sık biçimde çok fazla ya da çok az sulama; çok yüksek ve çok düşük ısılara maruz kalma ve besin yetersizliğidir. En basit çözümler ise ideal miktarda sulama, 21 ile 30 derece arasında ideal sıcaklık ve yeterli besin için gübrelemedir.
Domates ılıman iklim sebzesidir. İdeal sıcaklık ortalaması 18°C ve 27°C arasındadır. Bu nedenle kuzey ve güney yarım kürenin 30. ve 40. paralelleri arasında kalan ılıman bölgelerde dış koşullarda yetiştiriciliği kolaylıkla yapılabilmektedir.
Yetersiz Tozlaşma
Polen oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkar, yetersiz polen sayısı bitkinin çiçeklerinin döllenmesinde aksamalara neden olur. Polen miktarı yeterliyse bunu suni yollardan bitkiyi sallayarak biz yardımcı olabiliriz. Havalanmasına dikkat etmekte önemlidir.
3. Gübre Çeşidi: Gübre verilme zamanları gübre çeşitlerine göre de farklılıklar göstermektedir. Azotlu gübreler 2-3 parti halinde verilmelidir. İlk parti ekim veya dikimle beraber, ikinci ve üçüncü partiler ise sebze türüne ve gelişme durumuna göre sonraki dönemlerde verilir.
Budama domates yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir, ancak bu tüm çeşitler için geçerli değildir. Kısacası, sırık çeşitlerde düzenli olarak budama uygulamak gerekir, ancak bodur/oturak çeşitlerde budama uygulamasakta olur.
Mısır, Dereotu, Rezene, Patates ve Ceviz ise domatesin birlikte olmayı sevmediği bitkilerdir.
Budama zamanının gelip gelmediğini tespit etmelisiniz
Eğer bitkinizin en alt kısmında yer alan yapraklar sararmaya başladıysa, ilk çiçek açan dallarda renk değişimleri oluştuysa budama yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri