KOKOREÇ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin kokoreç mi, kokreç mi, kokareç mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı kokoreç şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin kokoreç mi, kokariç mi, kokareç mi olarak yazıldığı sosyal medya başta olmak üzere birçok TV programında tartışma konusu haline geldi. Bu kelimenin doğru kullanımı kokoreç şeklinde olmalıdır.
Kokoreç severlerce Balıkesir, kokorecin başkenti olarak tanımlanırken, kokorecin üretim merkezi ise Balıkesir'in Susurluk ilçesinin Göbel mahallesidir (İHA, 2019). Göbel, kokoreç severlerince kokoreci ile meşhur olarak bilinen bir yerleşim yeridir.
Kokoreç tarihçesi tam olarak bilinmemekle beraber 1960'lı yıllarda Yunanistan'da halkın çok severek tükettiği bumbar bağırsak ve içyağından oluşan lezzetli bir yiyecektir. Kokoreçin Türkiye'ye gelişi 1970'li yıllarda İzmir'den başlayarak bütün Türkiye'ye yayılmış ve halkımızın vazgeçilmez yiyecekleri arasına girmiştir.
Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda, koyunun ince bağırsağından ve mumbardan yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit yemek.
İlgili 36 soru bulundu
Sözcüğün köken Yunanca ve Arnavutça kelimelerden oluşup ''mısır koçanı''anlamına gelir. Kokoreci Orta Asya'daki Türk boylarının keşfettiği, yapılan arkeolojik çalışmalarla ispatlanmıştır. Orhon kitabelerinde dünyanın ilk seyyar kokoreççileri olan ''baba ve oğul''olduğu yazılmaktadır.
Kokoreç yerken kokorecin yanında domates, biber ve salatalık turşusu, ayran, turşu suyu, şalgam suyu gibi yiyecek ve içecekler tüketmek ülkemizde alışkanlık haline gelmiştir. Benzeri şekilde kokorecin Yunan mutfağında da yer aldığı ve geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketildiği bilinmektedir.
İstanbul kokoreci, İzmir kokorecinin aksine sadelikten uzak duruyor. Şişten çıkarılan kokoreç müşterilerin istekleri de dikkate alınarak domates ve biberle beraber kıyılıp karıştırıldıktan sonra sac tava üzerinde bir kez daha pişiriliyor.
Kokoreç Kelimesinin Kökeni
Kokoreç kelimesi kökenine bakılınca Yunanca kokorotsi sözcüğünden ürediği görülebiliyor. Ayrıca benzer Arnavutçada kokerroz ya da Ulahça kukuretsu kelimelerinin de yakınlık taşıdığı biliniyor.
"kokoreç" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç grilled sheep's intestines i.
Mumbar adı verilen kuzunun kalın bağırsağı ile ince bağırsağının, leziz baharatlarla közde buluşmasının halidir kokoreç.
İzmir'de yapılan kokorecin İstanbul'dakinden farkını, şiş aşamasından sonra hemen tabağa ya da ekmek içine alınması oluşturuyor. İzmir'deki kokorecin bir başka özelliği de tadının daha iyi anlaşılması için az miktarda tuz kullanılması, isteğe göre yine az kırmızı biber veya kimyon ile sunulması.
kokoreç - Nişanyan Sözlük. Yunanca kokorótsi κοκορότσι “mısır koçanı (Arnavut ağzı, argo)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arnavutça kokërroz “mısır, mısır koçanı” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Bulgarca ve Sırpça aynı anlama gelen kukuruza sözcüğünden alıntıdır.
Bu kelimenin kokoreç mi, kokreç mi, kokareç mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı kokoreç şeklinde olmalıdır.
Kimyon, kekik, acı kırmızı pul biber, tuz, karabiber kokorecin temel baharatları olup bunlar damak lezzetine bağlı olarak çeşitlendirilebilir. Özellikle kekik ve pul biber kokoreç yaparken dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Bunların doğal ve organik olması yemeğin tadını artıracaktır.
İç yağı / gömlek yağı, kuzunun işkembesi üzerinde bulunan omentum olarak da bilinen değerli bir yağ çeşididir. Eski zamanda özellikle köylerde eritilip bir kapta saklanarak yemeklerde kullanılırdı.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Kokërroz Arnavutçada“mısır koçanı” anlamına geliyor. Mısır koçanı biçiminde örerek ya da şişe sararak bağırsağa hacim veriliyor ve pişirmeye böyle hazırlanıyor. Bir yemek adı olarak Yunancaya kokoretsi ve Türkçeye kokoreç olarak geçiyor sözcük.
Kokoreç, Yunanca bir kelime. Mısır koçanı anlamına gelen kokorotsi ve köknar ile akraba kelimeler.
Kokoreçte kullanılan badem, boğazlık ve ince bağırsağın kesilen hayvandan çok az miktarda çıktığını düşünürsek kaliteli bir kokorecin neden bu kadar pahalı olduğu anlaşılıyor.
Kokoreç hayvan bağırsağından yapılma, çok faydalı içerikleri olan, bol kollajen ve vitamin kaynağı Anadolu'ya özgü yemeklerimizden biridir. İçeriğindeki kas ve bağ dokusu eklem ağrılarına iyi gelen, kadınlarda kırışıklık önleyici estetik girişimler ve mezoterapide kullanılan bazı vitamin ve mineraller bulunur.
Kokoreç kilo aldırır mı? KOKOREÇ KİLO ALDIRMAZ, VERDİRİR! Fazlası kilo aldırmaz. İç yağlı kısmı ve ekmeğin içini aldırırsanız geriye besleyici, kalorisi az bir yiyecek kalır.
Halka kokoreçleri ısınmış tavaya alın ve her tarafını 3-4 dakika kadar pişirin. Pişmiş kokoreçleri ocaktan alın ve bir bıçak yardımıyla dilediğiniz boyuta küçültün. Isınmış tavaya küpler halinde doğranmış domates ve biberleri ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri